ESA presenteert Mars in 3D

hrsc_20080206_t.jpgMars wordt in 3D vastgelegd zoals nog niet eerder is vertoond. De Mars Express High Resolution Stereo Camera (HRSC) heeft beelden van Mars doorgezonden en ESA heeft die op het internet gepubliceerd. Hierdoor hebben wetenschappers toegang tot nieuwe informatie over de rode planeet in 3D.

Digital Terrain Models (DTMs) zorgen ervoor dat je als het ware op het oppervlak kan staan. De meeste foto geven je alleen een uitzicht van een hoogte (zoals in een vogelvlucht), je hebt geen informatie over de topografie van het landschap. De HRSC van Mars Express is speciaal meegenomen voor leveren van topografische data.

hrsc_20080206.jpg

Olympus Mons F oto: ESA

De HRSC van de Mars Express is in staat tijdens een overvlucht dichtbij Mars hoge resolutie-opnames te maken waarbij hoogtegegevens van het landschap worden bepaald. Hiermee maakt men de Digital Terrain Models en deze zijn vooral handig bij het onderzoeken van de geologie van Mars.

Voor ons betekent dat we ons weer kunnen vergapen aan prachtige hoge resolutie foto’s van Mars.

Hier ergens moet je de data kunnen vinden: Planetary Science Archive (http://www.rssd.esa.int/PSA) van ESA en deze link: http://hrscview.fu-berlin.de

Bron: ESA.

4 thoughts on “ESA presenteert Mars in 3D”

Comments are closed.