Mieren van Mars

marsant_17sep08_t.jpgDiep in de regenwouden van het Amazonegebied is een mier gevonden die zo ongewoon is dat de soort wel van Mars moet komen. Althans, dat grapte bioloog Edward Wilson toen hij een eerste blik op het diertje kon werpen. Helaas verkruimelde zijn specimen nog voordat hij het grondig en officieel kon determineren.

Nu is de mier opnieuw gevonden door de bioloog Christian Rabeling van de universiteit van Texas. Rabeling herinnerde het grapje van Wilson en de mier kreeg de officiele naam van Martialis heureka, wat zoveel betekent als: “Mier van Mars, ik heb hem gevonden!”.

Het miertje is aangepast voor een leven onder de grond, het heeft geen ogen en is 2 tot 3 milimeter groot. Het bleke diertje heeft een grote mond dat gespecialiseerd is voor het oppeuzelen van weke prooidieren zoals larven en wormen. Het is deze combinatie van eigenschappen die de mier zo bijzonder maakt. Daarom is de mier in zijn eigen subfamilie geplaatst, de eerste nieuwe subfamilie van mieren sinds 1923.

marsant_17sep08.jpg

Een goede schutkleur voor de Marsbodem heeft ie al.

Volgens Manfred Verhaagh van het Federal Natural History Museum in Karlsruhe betreft het een tak van mieren die vroeg in de evolutie van mieren is ontstaan. Verhaagh komt tot de conclusie dat de bodem van regenwouden nog grotendeels onontdekt terrein zijn, waar levende fossielen uit een vroege tijden van de evolutie kunnen leven.

In ieder geval hebben we een kandidaat voor voor een mascottedier voor de Mars Society, de Martialis heureka.

Bron: NewScientist.