Exit Pluto

Mars heeft sinds gisteren een concurrent minder: de Internationale Astronomische Unie besloot dat Pluto geen planeet meer is maar een dwergplaneet, samen met een andere ijsbal, Xena en de gepromoveerde asteroide Ceres. En wellicht nog vijfhonderd andere objecten in de buitenste regionen van het zonnestelsel, maar die moeten nog ontdekt worden.

Ik ben vooral benieuwd hoe de astrologen op dit nieuws gaan reageren. Een astrologe meldde mij ooit dat er begin 1996 iets belangrijks (hobby’s, romances of kinderen) in mijn leven moet zijn voorgevallen, omdat Pluto toen mijn vijfde huis binnen ging. Dit in een discussie die ontstond toen ik op de Mars Society-website een licht kritisch stukje over astrologie geschreven had.

Ik kan me in 1996 geen belangrijke gebeurtenissen op de genoemde gebieden herinneren. Natuurlijk hadden we toen al kunnen concluderen dat Pluto geen planeet is, anders zou het wel geklopt hebben. Frappant toch wat je allemaal in de sterren kunt lezen…

Of blijft Pluto, dwerg of niet, toch zijn rol meespelen in de horoscopen? Maar dan wil ik Ceres en Xena ook terugzien. En al die andere nog onontdekte ijsballen. Om maar te zwijgen van al de exo-planeten die de laatste tijd ontdekt worden rond andere sterren.

Afstand lijkt er niet zoveel toe te doen in de astrologie dus een gasreus bij Alpha Centauri moet toch minstens even veel invloed op mijn carriere hebben als Pluto of Xena.

Als je werkelijk zoveel over het leven af kunt leiden uit de banen van de planeten, kunnen we het misschien ook omdraaien: uit wat ons op Aarde overkomt moeten we kunnen voorspellen waar die exo-planeten precies uithangen. Het worden nog interessante tijden voor de astrologen.