Een nieuwe Mars

Bijna waren we het vergeten, maat het is alweer 30 jaar geleden dat de Viking-landers voet zetten op het oppervlak van Mars. Een belangrijke stap voorwaarts in het planteaire onderzoek dat daarnaast toenmalige 11-jarige jongetjes zoals ik ongeneeslijk besmette met het ruimtevaartvirus (en Star Wars een jaar later uiteraard).

Een van de managers van het Vikingproject, Gentry Lee, kijkt terug op deze periode en mijmert over wat er sindsdien gebeurd is rondom Mars. Lees zijn artikel:

http://www.marsdaily.com/reports/A_New_Mars_999.html

Persoonlijk ben ik niet zo’n terugkijker, ruimtevaart bestaat tenslotte bij de gratie van toekomstvisies. In de nabije toekomst staat er wat betreft Mars weer iets te gebeuren. De Mars Reconaissance Orbiter is bijna klaar met zijn “aerobraking” en zal dan beginnen met zijn wetenschappelijke werk.

MRO nears end of aerobraking

Oh ja, wolken op Mars: