Mars Direct light?

Een groep Amerikanen is vorig jaar een website begonnen om hun “consortium” te presenteren. Dit consortium, MarsDrive, heeft als doel binnen 20 jaar mensen naar Mars te brengen. Is dit een concurrent van de Mars Society? Volgens de oprichters niet en gezien gezien de samenwerking met Robert Zubrin lijkt me dat dan ook niet. Toch is het interessant hun idee├źn nader te bekijken.

De presentaties van MarsDrive zijn te downloaden van hun site. Hierin maken ze duidelijk dat ze een zo concreet mogelijke scenario willen zonder allerlei kostbare en langdurige projecten voor superraketten. MarsDrive gaat dan ook uit van de huidige middelgrote raketten die ongeveer 25.000 kg in een lage baan om de Aarde kunnen brengen. Een Marsruimtevaartuig wordt geassembleerd uit een reeks componenten.

Hun Hab is nogal afgeslankt.

Dit wijkt af van het plan van Zubrin, Mars Direct, hierin wordt duidelijke gebruik gemaakt van een zware raket (zo een die de NASA nu wilt ontwikkelen). Het gebruik van de zware raket is door de Mars Society altijd krachtig verdedigd. Door de medewerking van Zubrin aan MarsDrive vraag ik me af of ie van zijn geloof is afgevallen.

In ieder geval is het positief dat anderen met nieuwe frisse plannen komen. Als MarsDrive meer invloed krijgt zullen wij van de Mars Society zeker onze verkooppraatjes moeten aanpassen.