Een vergeten Marsbeschaving

Sinds de Europeaan verre en onbekende stranden betrad zijn verhalen over verloren gegane beschavingen onderdeel van onze cultuur. Honger naar avontuur leidde de ontdekkingsreiziger diep in oerwouden en over onherbergzame passen. Totdat elk plekje van het aardoppervlak was bezocht. Dit heeft onze behoefte aan fantasie niet verzadigd. Toen Viking 1 foto’s nam voor een mooie landingsplek voor Viking 2 kregen de wetenschappers een structuur te zien die wel erg op een menselijk gezicht leek. Ze preseneteerden de foto aan het publiek als de rotsformatie die eruit zag als een menselijk hoofd. Dat hadden ze beter niet kunnen doen.

De Cydonia-regio in het Arabia-Terra-gebied.

Onmiddelijk ging het verhaal de ronde dat een verloren gegane Marsbeschaving was ontdekt en wat NASA ook zei om dit verhaal te ontkrachten, het mocht niet baten. Amerika is tenslotte het land van de samenzweringstheoriƫn en NASA verborg natuurlijk iets belangrijks. De eerste kans voor NASA om het gezicht te ontmaskeren was met de Mars Orbiter Camera (MOC) van de Mars Global Surveyor (MGS). Michael Malin, de beheerder van de MOC, nam het voornemen om het gezicht te fotograferen en legde op zijn website uit hoe hij dat ging doen. Zijn resultaten zijn op het internet beschikbaar.

Het gezicht volgens NASA.

Het gezicht bleek hardnekkig en nu was het de beurt aan de Europeanen. Mars Express heeft recentelijk foto’s van het gebied gemaakt met een nog hogere resolutie. Veel blijft er van het gezicht niet over en er staat nog veel meer te gebeuren. Michael Malin heeft nu drie camera’s op de Mars Reconnaissance Orbiter zitten die onlangs was uitgeaerobreekt en nu haar taak kan beginnen, met foto’s met een veel hogere resolutie dan die van de MGS natuurlijk.

Europa’s laatste wapenfeit.

Mocht je nog meer lezen over de geschiedenis van het gezicht ga dan naar deze site.

One thought on “Een vergeten Marsbeschaving”

Comments are closed.