De ongemakkelijke waarheid van Al Gore

Moedig anderen aan om deze documentaire te gaan zien! Dat is een van de aanbevelingen waarmee Al Gore zijn documentaire An Inconvenient Truth, over de opwarming van de Aarde, besluit. Nou, dat is makkeljk als je een weblog hebt…

Het leuke is dat de ruimtevaart een niet onbelangrijke rol speelt in het betoog van Gore. In het begin van zijn verhaal laat hij de beroemde Earthrise-foto zien, gemaakt op een Kerstavond in de jaren zestig door de bemanning van een van de Apollo-vluchten. De foto die onze planeet in al haar kwetsbaarheid toonde en binnen achttien maanden (aldus Gore) het ontstaan van een wereldwijde millieubeweging tot gevolg had.

Aan het eind van de documentaire komt een andere beroemde foto voorbij: de Pale Blue Dot van Carl Sagan, die de Aarde laat zien van nog veel verder weg, als een nauwelijks waarneembaar stipje. Gore citeert ook losjes uit Sagan’s begeleidende tekst, waarvan de Nederlandse vertaling te lezen is op de Mars Society-website. En Carl Sagan is natuurlijk een Mars-held van de eerste catagorie.