Hubble krijgt een beurt

De Hubble-ruimtetelescoop krijgt toch zijn broodnodige onderhoudsbeurt. Dat maakte NASA-baas Mike Griffin vandaag bekend. De levensduur van de telescoop wordt daarmee met zo’n vijf jaar verlengd tot 2013.

Na het ongeluk met de space shuttle Columbia liet NASA weten ernstig te twijfelen over de reparatiemissie, vooral vanwege de risico’s voor de astronauten. Een vlucht naar de Hubble is namelijk riskanter dan een standaard shuttle-vlucht: in geval van nood kan de bemanning niet “schuilen” in het Internationale Ruitestation, omdat dat in een heel andere baan zit dan de Hubble.

De Mars Society heeft zich altijd sterk gemaakt voor het doorgaan van de reparatie-missie. Want als je een ruimtevlucht op een paar honderd kilometer van de Aarde te gevaarlijk vindt, kom je natuurljk nooit op Mars…