Saturnus bij tegenlicht

Nooit tegen de zon in fotograferen! Dat leerde ik toen ik mijn eerste camera kreeg. En inderdaad,als ik het toch probeerde, kreeg ik een vaag plaatje met onduidelijke schaduwen.

Hoe anders is het in dit digitale tijdperk. En hoe anders is het buiten de Aardse dampkring. De ruimtesonde Cassini maakte dit fascinerende plaatje van de planeet Saturnus. Het lijkt een artist impression gemaakt met een geavanceerd renderprogramma maar het is gewoon een foto. Dit zie je echt als je daar ergens achter Saturnus hangt.

En wat ook erg leuk is: ik sta er ook op. Jij ook, wij allemaal staan op de foto. Links van Saturnus, net buiten de helderste ringen, zie je een klein stipje. Een pale blue dot, zou Carl Sagan zeggen. Da’s geen stofje op de lens, dat is de Aarde. Op dat stipje speelde zich de hele wereldgeschiedenis af, elke oorlog, elke vrede… Maar dat kan Carl Sagan veel beter zeggen dan ik.