Terraforming in het klein

Praat men over een mens op Mars, dan komt Terraforming snel om de hoek kijken. Ambitieuse plannen zijn gemaakt om Mars op de Aarde te laten lijken, bijvoorbeeld door grote hoeveelheden broeikasgas in de atmosfeer te pompen. Na een paar honderd jaar is het dan zover. Andere plannen gaan wat minder ver en leggen zich neer bij een Mars dat wat vriendelijker is voor de mens, zo ook het plan van Rigel Woida.

Woida kreeg $9000 van NASA om te onderzoeken of Mars niet een klein beetje geterraformd kon worden. Hij kwam met het idee om een spiegel, gemaakt van 300 reflecterende ballonnen, in een baan om Mars te brengen. De spiegel geeft dan extra licht voor stukje Mars met een diameter van 1 kilometer.

Dit is voldoende om de temperatuur te laten stijgen tot 20 graden en eventueel water te doen smelten. Marsbewoners kunnen naar buiten zonder extra dikke isolatie, de zonnepanelen krijgen extra energie en ze hebben water om te drinken of om raketbrandstof van te maken. Mocht er ooit een Marskolonie komen dan is dit misschien wel een praktische manier om het leven ter veraangenamen.

One thought on “Terraforming in het klein”

  1. Briljant1 Ik vraag me alleen af of zo’n zeer plaatselijk warm gebied aan het Marsoppervlak geen onvoorspelbare gevolgen zal hebben voor het weer er om heen. Warme lucht stijgt omhoog, veroorzaakt een zeer plaatselijk lagedrukgebied, koude lucht stroomt daar naar toe. De kolonie krijgt een soort permanente mistral uit alle richtingen voor zijn kiezen. Maar daar kun je dan weer mooi stroom mee opwekken!

Comments are closed.