Vliegen op Mars

Zou het niet mooi zijn om op Mars te vliegen in plaats van voort te kruipen als een Rover? Dit idee speelt al een tijdje, zo bouwen onze Duitse Mars Society collega’s een ballon die uiteindelijk naar Mars moet gaan. Een ballon lijkt de meest praktische oplossing voor een dunne atmosfeer zoals die op Mars. Een vliegtuig is misschien ook een mogelijkheid.

De Amerikaanse luchtmacht is de uitdaging aangegaan en heeft een onbemand vliegtuigje ontworpen die in de dunne atmosfeer kan rondvliegen. Windtunneltesten zijn gedaan en men plant voor een test op 30 km hoogte, hier is de dichtheid van de aardatmosfeer ongeveer gelijk als op Mars op 3 km hoogte.

Net als de MER Rovers komt het vliegtuigje de Marsatmosfeer binnen in een capsule met hitteschild. In volle vlucht ontvouwen de opvouwbare vleugels en begint de robot met eigen voorstuwing de vlucht. De bedoeling is dat het vliegtuigje allerlei gegevens verzamelt over de atmosfeer of over water en ijs onder het oppervlak van Mars.