Rotsen op de weg

Hoe risicovol het landen op Mars weer kan zijn blijkt uit het kiezen van een landingsplaats van de Phoenix-lander. De NASA-mensen hadden een vijftal potentiele plekken uitgezocht met een winnaar. Deze laatste bestemming blijkt nu bezaaid te zijn met rotsblokken. Dankzij de HiRise-camera van de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) is men daar nu op tijd achter gekomen.

Phoenix zal in 2008 op Mars landen in een gebied vlakbij het poolgebied. De reden is dat men denkt hier waterijs in de grond aan te treffen. Phoenix is in staat tot 0,5 meter diep te graven. De lander is geen rover, dus het selecteren van een geschikte plek is van groot belang. Het kan niet even een paar kilometer verderop kijken of er wat interessants is. Daarnaast is Phoenix niet in staat rotsblokken bij het landen te mijden. Wanneer een landing gelukt is kan een rotsblok de uitklapbare zonnepannelen nog in de weg zitten en ook dan is de missie mislukt.

Nu NASA beschikking heeft over de hoge resolutie van de HiRise-camera kunnen gevaarlijke landingskandidaten van het lijstje geschrapt worden. Meer kan je hierover lezen in het artikel van NewScientist. Of ga naar de website van Phoenix.