Aftellen naar Mars

Afgelopen week vond er een conferentie plaats. Misschien hebben jullie deze gemist, de conferentie was vooral voor specialisten georganiseerd. Toch was deze bijeenkomst voor ons van groot belang. De specialisten kwamen namelijk uit de lucht- en ruimtevaart-industrie en het onderwerp was Mars. Om precies te zijn, “hoe kan het Internationale Ruimtestation gebruikt worden om een reis naar Mars te bespeodigen?”.

Het ISS is namelijk bijna af en nu speelt de vraag, “wat doen we ermee?”. De nieuwe organisatie Explore Mars weet wel raad met het ISS, “gebruik het als voorbereiding voor een bemande reis naar Mars”. En dus organiseerde Explore Mars de bovengenoemde conferentie.”

Explore Mars is een “fork” van de Mars Society en richt zich voornamelijk op het ontwikkelen van ruimtevaart en Mars gerelateerde projecten. De organisatie staat verder los van de Mars Society. Een belangrijk verschil is het niveau waarop Explore Mars zich beweegt ten opzichte van de Mars Society. Zo waren deelnemers aan de conferentie dus voornamelijk specialisten uit de industrie en wetenschap. Doet de Mars Society aan amateurvoetbal, Explore Mars speelt in de ere-divisie.

Wat de conferentie heeft opgeleverd zijn vooral vragen. Het is namelijk helemaal niet makkelijk om een mens naar Mars en weer heelhuids terug te brengen. Technolgieen zoals “life support” zijn nog niet zover. Alan Boyle, van Cosmic Log, maakte naar aanleiding van de conferentie een samenvatting van de stand zakern:

“Counting down to a mission to Mars”