waarom denken we dat het stromend water is?

De argumenten:

  • Als je de grond van Mars doorsnijdt (bandensporen van Spirit & Opportunity en ook Vikingsporen en de sporen van ‘dustdevils’) blijkt de ondergrond juist altijd donkerder. Niet lichter, zoals op deze foto’s
  • Ook impactkraters die vers zijn, en ook daarvan heeft de MGS er een aantal gefotografeerd die sinds 1999 ontstaan zijn, zijn makkelijk te herkennen, omdat ze veel donkerder zijn dan de omliggende grond.
  • De enige andere lichte kleur die verschijnt op de grond van Mars is seizoensgebonden bevroren materiaal. Maar dat komt en gaat op foto’s en op deze foto’s zijn de lichte strepen er in ieder seizoen.
  • Daarom ook zijn deze strepen waarschijnlijk geen bevroren water, maar mineralen zoals zouten.
  • Het kunnen ook gronddeeltjes zijn die minder gewicht hebben dan de rest van de grond die verplaatst is door de stroom water. Die zouden waarschijnlijk ook lichter van kleur zijn.
  • De plek waar de ‘stromende strepen’ zichtbaar zijn, zijn zeer ver verwijderd van plaatsen op Mars waar we stof/gruisstromen waarnemen.
  • De wijze waarop het materiaal naar beneden stroomde geeft aan dat het een zeer vloeiend (vloeibaar) materiaal moet zijn geweest.
  • De stromende strepen gaan om obstakels heen, zoals water doet. De obstakels zijn de donkere pixels in lichte stromen op de foto’s.
  • Het doet er niet toe of het water heel zuur, brak of zoet is, de stroomwijze zou hetzelfde zijn.
  • De hoeveelheid water, die naar beneden gestroomd is, was ongeveer 5 – 10 zwembaden vol

Als je het had kunnen zien gebeuren, zou je een neerstortende kolkende watermassa hebben gezien. Water, dat lijkt te koken, niet omdat het heet is, maar omdat de atmosferische druk zo laag is op Mars, dat het water onmiddellijk waterdamp wordt.

Er zullen ongetwijfeld weer mensen op staan die tegenspreken, dat de lichte strepen op foto’s van Michael Malin en zijn team gevormd zijn door stromend water. Met het bovenstaande heb je wetenschappelijke argumenten, gepubliceerd in Science, om jouw standpunt te verdedigen.
En bedenk daarbij, dat 10 jaar geleden wij allen ervan overtuigd waren dat Mars miljarden jaren geleden stromend water had, maar sindsdien dus niet. Dat wij 5 jaar geleden absoluut geloofden, dat miljoenen jaren geleden Mars stromend water had, maar sindsdien niet. En vandaag hebben we het over stromend water NU. Wetenschap is je constant aanpassen aan nieuwe observaties en ontdekkingen.
Succes!