Zutphen en Weert

Ik heb altijd gedacht dat Mars-kraters genoemd werden naar astronomen. Voor de grotere kraters, die het eerst een naam kregen, is dat inderdaad zo. Maar daarna raakten de astronomen vrij snel op, dus vervolgens heeft men iets anders bedacht. Kleinere kraters worden daarom genoemd naar stadjes op Aarde met maximaal 100.000 inwoners. Behalve dat maximum aan het aantal inwoners lijken er geen criteria te zijn; de keuze is tamelijk willekeurig. Nederland is op de lijst bijvoorbeeld vertegenwoordigd door Edam, Urk, Vaals, Bronkhorst en Weert.

Opvallend is dat er ook een krater is die Amsterdam heet, ook al heeft die stad meer dan 100.000 inwoners. Rotterdam is niet vernoemd; zou die naamgevingscommissie niet op de hoogte zijn van de gevoeligheden hier te lande? Voor Rotterdammers (waaronder Deuteronilus) is er een troost: als we gaan terraformen verdwijnt krater Amsterdam vrijwel zeker onder water.

One thought on “Zutphen en Weert”

Comments are closed.