De ruimtevaart wordt vijftig

Op 4 oktober van dit jaar viert de ruimtevaart zijn (of haar?) vijftigste verjaardag. Op die dag is het precies een halve eeuw geleden dat de Russen hun Sputnik lanceerden. De planetariumfilm Dawn of the Space Age is gemaakt ter gelegenheid van die verjaardag. Ook dit is een productie van Mirage3d, het bedrijfje van Robin Sip, die eerder onder andere Origins of Life maakte.

Op 10 februari jongstleden ging de film in premiere in het Planetarium Rotterdam. Daarbij was ook Alexei Leonov aanwezig, de eerste mens die, in 1965, een ruimtewandeling maakte, welk feit ook te zien is in Dawn of the Space Age. Leonov opende meteen ook het naar hem genoemde observatorium in het Museum Johannes Postschool (Die school speelde ook een rol tijdens de begindagen van de Tweede Wereldoorlog maar dat valt een beetje buiten het thema van dit Marslog)

Dawn of the Space Age is elke zaterdag om half drie te zien in het Planetarium Rotterdam, dat opvallend genoeg niet gevestigd is in Rotterdam maar enkele kilometers verder zuidwaarts, aan de Rijksstraatweg 101 in Rijsoord. Een trailer is te bekijken op de site van Mirage3d.