een Hab is net een boerderij

Het gaat hier goed.
Gisteren hadden we weliswaar de hele dag gedonder met de watertoevoernaar de hab, maar na een dag knutselen deed dat het ook weer.

Het is nu 8.13 uur hier.
Ik heb me gewassen, aangekleed, appeltje gegeten, generator uitgezet om 7.43 uur, nĂ dat ik gecontrolleerd had wat de oliedruk was (te laag, daar moet olie bij), en de hobbsmeter had genoteerd (hoeveel uur de generator al gedraaid heeft voor hij weer een totale service beurt moet), in de hab op het paneel van de omvormer/oplader had bekeken op load (hoeveel
electriciteit momenteel gevraagd werd), hoe de accus onder de hab er voor stonden qua opgeladen zijn (24 Volt dus helemaal opgeladen), qua omgevingstemperatuur (3 graden celsius, eigenlijk een beetje te koud voor de vloeistoffen in de accu’s), planten water gegeven in
greenhouse, plantenbakken klaargezet voor verpotten, waterrecycling tanks gecontroleerd in GreenHab of ze nog wel vol genoeg waren en de conditie van de planten (waterhyacinten moeten worden uitgedund, bruine bladeren verwijderd en kleine beestjes ervan af geplukt en
bestreden met ‘Neem’ olie).

En nu ontbijten.
Het brood dat ik gisteren gebakken had staat in de oven op te warmen.
mijn thee beker is klaar (ik heb de melk voor de thee net van melkpoeder en water gemengd)

De kinderen worden wakker gemaakt door hun leraar, want de andere volwassenen worden ook net wakker. Zo meteen een meeting en dan eens zien of ik de lijst van 7 punten van gisteren deze keer wel afgehandeld krijg: water uit generator aftappen, greenhouse tanks met water uit de grey water tank buiten vullen door middel van handmatig een slang in de greywatertank en de eerste set tanks te hangen (de pomp de greenhab in is al een tijdje telkens stuk), hete lucht verwarmingsschacht leegpompen in het toilet zodat de toevoerpijp van toiletwater niet bevriest mocht dat water in de schacht tussen Hab en GreenHab ‘s nachts bevriezen, groenten verpotten, inventaris opstellen van wat er in de Hab is qua keukengerei, bureau assessoires en wat niet inclusief hun plek in de Hab, Iahu-Anat helpen met haar zaadjes planten, generator schoonmaken (een vorige engineer heeft de dop niet goed op het oliereservoir gedraaid met als resultaat overal oliespetters).

Kortom: een habitat is net een boerderij. En de engineer is de boer, dus altijd bezig.