Red Mars tien jaar later

Ik ben bezig Kim Stanley Robinson’s fameuze Mars-trilogie te herlezen. Ik las Red Mars, Green Mars en Blue Mars een jaar of tien geleden, de rest is geschiedenis. Wat opvalt bij het weerzien is vooral dat er zoveel dooien in vallen. Zo’n tentconstructie op Mars is wel erg terrorisme-gevoelig. De passages over de aanslag op de ruimtelift lees ik, na “elf september”, toch ook anders dan tien jaar geleden.

Robinson schreef Red Mars in het begin van de jaren negentig. Vijftien jaar later lijkt zijn tijdschaal wat optimistisch. In de jaren twintig van deze eeuw al een kolonie op onze geliefde buurplaneet en nog geen twintig jaar later al complete steden, terwijl NASA en ESA voorlopig hooguit denken aan een enkele bemande landing in 2035.

Aan de andere kant : Robinson had toch ook wel een aantal dingen goed gezien. Rusland speelt een belangrijke rol in zijn Mars-toekomst; dat leek vijftien jaar geleden, kort na het ineenstorten van de Sowjet-Unie allerminst logisch maar is inmiddels al weer een stuk waarschijnlijker. Ook spanningen tussen de islam en het westen waarvan hier en daar in de boeken sprake is, waren in 1992 nog niet zo’n issue als nu.

In een enkel opzicht heeft de werkelijkheid inmiddels Robinson ruimschoots ingehaald. Voor de zoekfunctie van John Boone’s AI zou iedere huidige zoekmachine zich diep schamen. Verder gebruikt Boone rond 2050 voor het eerst een wristpad, een soort opgevoerd polshorloge waarmee je ook kunt telefoneren. In werkelijkheid bestaan die dingen inmiddels al, al dragen we ze niet om onze pols en heten ze geen wristpad maar mobieltje.

2 thoughts on “Red Mars tien jaar later”

  1. Ja, de harde realiteit blijkt meer ‘tech’ dan we destijds dachten.

    Ik zal ze ook weer eens lezen en dan scannen op ‘metapsycho-fysica’ of wattes. Nu ik een tijdje met WebTV ETLD.org bezig ben, merk je toch wel veel (de wil tot) ‘human emergence’. Van klaarOmTeWenden.NU tot en met interessante mixtures tussen Evolutionists en Creationists. En alles en iedereen ertussen, inclusief 2012 en all.

    Misschien moet dit ook wel. Hoe meer de mainstream zich als tech ontwikkelt, hoe softer, paranormaler zelfs, de onderstroom wordt. Voor de balans. Lijkt me erg interessant om met nabije toekomst(be)schrijvers als KSR te bespreken.

    Richard

Comments are closed.