Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Artikelen > Ton Schuckman is klaar voor mars
"Dertig jaar lang rondjes om de aarde vliegen is ook niks"

Ton Schuckman is klaar voor mars

DE RIJP - 'Mannen, we gaan naar de west!'. Zo'n zeshonderd jaar geleden zei ene Columbus dit op z'n beste Spaans en trotseerde zeeŽn en oceanen. Verder dan iemand ooit geweest was. Hij werd een boegbeeld, een held voor avonturiers, want hij ontdekte het continent Amerika. Volgens Ton Schuckman is het ontdekken van de planeet mars niet veel anders dan onze voorvaderen jaren geleden deden. "We moeten er naartoe!"

Volgens Ton Schuckman liggen er prachtige uitdagingen in het verschiet. "We staan al veel te lang stil, terwijl er nog zůveel te ontdekken is." Ton is al vanaf zijn elfde jaar geÔnteresseerd in de sterrenwereld. De afstanden in de sterrenstelsels fascineerden hem in hoge mate. "In 1998 werd de Mars Society opgericht in Amerika en besloot meteen lid te worden. Er waren dus meer mensen als ik, die van mening zijn dat we ons naar buiten moeten richten. De organisatie is inmiddels internationaal en heeft zo'n 6000 leden. Het ging me trouwens toch allemaal te langzaam. Wat hebben we nou op ruimtegebied de afgelopen dertig jaar gedaan? Rondjes om de aarde gevlogen in een space shuttle. Dat schiet natuurlijk ook niet op. De Mars Society heeft al simulatie ruimtes waarbij omstandigheden op mars nagebootst worden. Als we op mars willen overleven, moeten we natuurlijk goed voorbereid zijn. En we zijn er klaar voor. De technologie is aanwezig dus waar wachten we nog op?"


 (foto:Rodi Media JP)
Mars Society
De stichting Mars Society heeft eigenlijk maar een doel voor ogen: Permanente bewoning op mars. Naast de aarde is mars de enige planeet in ons zonnestelsel met vergelijkbare omstandigheden. Er kan zelfs voedsel verbouwd worden. Volgens de stichting zijn er veel goede redenen om het vizier naar boven te richten. Zo zou bijvoorbeeld ontdekt kunnen worden dat leven niet alleen op aarde voorkomt. Het zal een heel andere kijk op het heelal geven. De organisatie wil dat de wereld zich ontplooit en naar buiten richt. Ton vervolgt: "Het is toch zonde van al die oorlogen hier op aarde, verspilde energie. Een gezamenlijke aanpak in de ontdekkingstocht naar het onbekende zal jongeren stimuleren om meer wetenschappelijke opleidingen te kiezen. Daardoor ontstaan miljoenen meer wetenschappers, ingenieurs, uitvinders en medische onderzoekers. Deze mensen zullen vernieuwingen bedenken die nieuwe producten en nieuwe therapiŽn voortbrengen. Dit zal meer welvaart brengen en zal de wereld zoveel voordeel opleveren dat de kosten van een marsprogramma makkelijk worden terugverdiend."

Kosten
Toch zijn veel regeringen er niet happig op om miljoenen euro's in dit soort kostbare projecten te steken. De economische recessie maakt het lastig dit naar de achterban te verantwoorden. Ton is ervan overtuigd dat het geld te realiseren is. "Een paar procenten besparen op het defensiebudget en we hadden nu al mensen op mars." De stichting Mars Society bekostigt haar projecten middels geld van leden en universiteiten. "Je moet natuurlijk niet alleen naar de kosten kijken", vervolgt Ton. Het levert ook wat op! Kijk maar eens wat het Apollo-project naar de maan ons opgebracht heeft. Klittenband, boormachines, computers, isolatiemateriaal. Het is allemaal ontwikkeld toen we naar de maan wilden."

Buitenaards leven
Ton weet het zeker. Buitenaards leven zal ontdekt worden, het is slechts een kwestie van tijd. De recente ontdekking van een grote ijsmassa op de planeet heeft hem alleen maar bevestigd in zijn overtuiging. "Wij zijn niet meer dan een nietig stofje in het melkwegstelsel met 200 miljard sterren. Als we het nou eens negatief bekijken dan heeft 1 op de 100.000 sterren wel een vorm van leven. Dan zijn er toch nog 2.000.000 plaatsen waar buitenaards leven is. En dan heb je het alleen nog maar over het Melkwegstelsel. Enig idee hoeveel sterrenstelsels er zijn? Miljarden! We worden misschien wel zelf ontdekt. Want onze radio- en tv-signalen gaan de ruimte in met de snelheid van het licht en zijn niet te stoppen. De kans bestaat dus dat dit ooit opgepikt wordt. Alleen krijgen ze als eerste Duitse zenders te zien. Zij schoten al voor de Tweede Wereldoorlog hun eerste programma's de ether in. Wat zullen ze wel niet denken als ze dat zien?"
Nog geen donateur?!
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!