Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Artikelen > Weblog 2 januari 2006 - De generator doet het Hoera !

Weblog 2 januari 2006
De generator doet het Hoera !

Vandaag was een interessante dag. Voor het eerst in mijn leven heb ik een generator uit elkaar gehaald. En dat was genieten voor iemand als ik die altijd nieuwsgierig is naar hoe iets werkt. Vooral ook omdat het na twee keer de boel uit elkaar halen telkens weer lukte om de starter en het controle paneel in elkaar te schroeven. Dat is de korte versie van mijn dag vandaag. In werkelijkheid lukte het opstarten van de generator pas om half 5 vanmiddag. En als ik zeg de hele dag bezig, dan bedoel ik vanaf 3 uur vannacht, toen de accu's voor de hab zo leeg waren geworden, dat we midden in de nacht wel de woestijnkoude in moesten om de auto van Jim met starterkabels aan de accu's te hangen, zodat er althans nog enige stroom binnen zou komen. Zonder stroom geen verwarming en met weinig stroom eigenlijk ook geen verwarming, maar je kunt twee joggingbroeken over elkaar dragen, dat bleek.


De zon breekt door.
Jim en ik zijn de hele dag bezig geweest om de generator te repareren en allerlei andere zaken, zoals de externe waterpomp die het zomaar opeens ook opgaf en even spontaan ook weer ging doen. Maar toen hadden we er al een uur aan zitten knoeien. En dat dan ook nog, nadat ik die waterpomp had opgegraven uit zijn beschermende omkisting.

Bijkomend probleem was dat zonder elektriciteit er ook geen broodmachine werkt. En er daarom geen vers brood was voor het ontbijt of de lunch. Ik heb deze bemanning kennis moeten laten maken met Nederlandse kaaspannenkoeken. En wie wel eens een stapel pannenkoeken heeft gebakken weet dat dit flink wat tijd kost. Maar niet zoveel tijd als het met de hand kneden van het brooddeeg, laten rijzen in de oven, nadat deze even aan geweest is, het brood weer kneden, weer laten rijzen en uiteindelijk bakken. Het was gelukkig precies op tijd klaar als bijgerecht voor het avondeten. En het was heerlijk. Dus ook zonder elektriciteit is er eten. We hebben immers onze handen en onze gasoven sinds Crew 33. Dit klinkt als een afschuwelijke dag voor wie nog nooit hier is geweest. Maar als je hier zit, is het allemaal niet zo erg. Wel ergerlijk, maar een dosis humor en relativeringsvermogen maakt het prima te dragen en eigenlijk ook nog 'fun'. Zo meteen mag ik een douche nemen met de zojuist geheel aangesloten waterboiler die werkt op propaangas. Jim zit al schoongewassen naast me.

Dus eigenlijk wel een goede dag al met al. Het is allemaal een kwestie van perspectief en houding. Achter de wolken schijnt de zon, of de zon komt door, zoals deze prachtige foto die Shannon vandaag maakte net nadat de generator was opgestart.

< 1 januari: Mars in 1 woord: generatorproblemen 3 januari: Te vroeg gejuicht. >

laatste wijziging: 3 januari 2006
De bemanning:
Artemis
P. Boston
S. Rupert
M. Zubrin
B. Sprungman
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!