Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Artikelen > Weblog 4 januari 2006 - Allemaal cadeautjes.

Weblog 4 januari 2006
Allemaal cadeautjes.

Om 9 uur hoorden we eindelijk gestommel in de luchtsluis. En werd ons laboratorium gevuld met plastic tasjes en plastic tasjes en nog meer plastic tasjes. En ook nog met wat grote en kleinere dozen. Maar het belangrijkste was natuurlijk de hamburger, die voor Shannon was ter voorbereiding op de volledige simulatie (full sim) die op woensdag begint.

Ieder van ons kreeg een aantal bollen wol om iets te breien of te haken. Voor iedereen een andere kleur wasdoekjes en meer van dat soort persoonlijk comfort. Maar ook praktische zaken als haken in alle denkbare maten en vormen, zodat ik kan zorgen dat zaken hier niet overal rondslingeren maar netjes voor de grijp hangen.

De grote doos bleek vragenlijsten te bevatten voor een afstudeerproject van een vroeger medebemanningslid van mij naar juist de menselijke kant van een (simulatie van) een marsreis. En William eigen had hij er heel veel cadeautjes bij gestopt: sokken en een t-shirt, nog meer chocolade voor onze bemanning die al omkomt in de chocolade.


De tonijn is in ieder geval "light".
Dat zit zo: deze bemanning heeft realistisch op-reis-naar-Mars-en-leven-op-Mars-voedsel als een van haar onderzoeksdoelen. Het voedsel waarvan de maaltijden worden gekookt, moet zeer licht zijn en werkelijk meegenomen kunnen worden naar Mars. Dus ook houdbaar zonder koelkast. Natuurlijk moet het ook voedzaam zijn en gezond, want anders komen er een paar zieke mensen terug op aarde alleen al door de maaltijden die ze hebben moeten eten. Bovendien weet iedereen dat een smakelijke maaltijd je humeur zeer verbeteren kan. In dat kader is er eten ingekocht voor ons allemaal. Maar daarnaast moest ieder van ons 15 'libs' (15 maal 454 gr. dat wil zeggen ongeveer 6810 gram) bijdragen aan het moreel van de troepen in de vorm van voedsel dat mee zou kunnen en dat gedeeld zou kunnen worden met de anderen. Dat mocht van alles zijn. Van die 15 pond zijn 3 pond helemaal voor jou alleen. Of je die wil delen moet je zelf weten, maar het hoeft niet. Het meenemen van 'eigen voedsel' gebeurt ook nu door iedere astronaut die naar het ISS gaat. Ieder van hen neemt een aantal ponden mee omhoog. André Kuipers nam verborgen in zijn ruimtepak plakken kaas en paaseitjes mee tijdens zijn Delta Missie. Maar daarnaast ook ongetwijfeld een aantal ponden andere persoonlijke spullen die niet meegesmokkeld hoefden te worden.


Wie zal voor de appels gaan?
Het bleek nog verdraaid moeilijk om te bedenken wat ik mee zou nemen als eten voor ons allemaal. Nu hadden al mijn medebemanningsleden laten weten dat ze erg van chocolade hielden. En dat maakte het iets gemakkelijker. En omdat we ook nog vegetarisch zouden eten, met kaas en eieren, maar geen vis, zat ik zo aan mijn 12 pond gemeenschappelijk voedsel in de vorm van oude, overjarige en boeren Nederlandse kaas. Want als ik dan kaas eet, dan wel graag de niet-plastic variant. Daarnaast dus veel chocolade, cacao en zelfs melkhagelslag. Wetenschappelijke studies stellen dat chocolade goed is voor vrouwen en dit is een slechts uit vrouwen bestaande bemanning. En het zal me overigens een zorg zijn of die studies nu gelijk hebben of niet. Chocolade is lekker en geeft je een prettig gevoel en dat is reden genoeg. Bovendien is een van ons, Penny, tijdens de dienst ook nog jarig, en een chocolade taart zag ze wel zitten. Maar voor mijn eigen persoonlijk gebruik heb ik voornamelijk tonijn in water meegenomen, omdat we deze keer ook geen vis eten, daar Penny dat niet eet.


Een vegetarische selectie.
Wat is nu het doel van die studie zo vragen jullie je nu ongetwijfeld af. Tot nog toe eten bemanningen zo'n beetje voor de vuist weg. Men doet inkopen, redelijk vaak zonder echte planning, laat staan een 14 daags menu, en ziet dan wel waar het schip strand. Aangezien je in Full Sim niet even uit de Hab naar het dorp mag, omdat dit ook niet kan op Mars. Op Mars is er immers geen dorp met een dorpssupermarkt. Zonder planning krijg je maaltijden als sushivellen gevuld met zuurkool. En volgens de Penny die dit meemaakte in Crew 4, absoluut niet te eten. Maar alle andere normale combinaties (sushi met rijst bijvoorbeeld) waren niet mogelijk, want er was geen rijst meer.


Penny gaat nu voor wat eenvoudiger combinaties.
Op een echte missie zal dit niet gebeuren. Althans dat is niet te hopen. Maar moeten de marsonauten dan voorgekookt voedsel eten voor de hele periode van 3 jaar? En waarom eigenlijk, want zo veel tijd hoeft een lekkere maaltijd bereiden niet te kosten. De ingrediënten van een maaltijd hoeven niet veel te wegen, want gevriesdroogde groenten en fruit bestaan al jaren. In de komende dagen zal ik mijn maaltijden heel precies moeten afwegen, met een weegschaal die nauwkeurig grammen weegt (en ounces omdat deze studie dan ook bruikbaar is in de VS).


Artemis houdt het gewicht laag.
Enkele dagen geleden hadden we het gevriesdroogde eten al uitgeprobeerd en dat bleek zeer smakelijk. Om heel eerlijk te zijn, had ik dat niet verwacht. Vanavond ontdekte ik nog een voordeel van al die gevriesdroogde groenten voor de kok: je hoeft ze niet schoon te maken, te schillen of pellen en in stukjes te snijden. Ze komen zo in bruikbare stukjes uit een pak en ze wegen echt helemaal niks. Onze flinke Indonesische maaltijd van gemengde groenten, omelet van 8 eieren en de van gisteren overgebleven bruine rijst, woog qua groenten vóór het toevoegen van water slechts 105 gram. En dat was meer dan genoeg voor ons vieren.


Vloeibaar astronautenvoedsel. Kan Cola ook gevriesdroogd worden?
En het was lekker. Met wat djinten, djahé, ketoembar, knoflook (alles in poedervorm) en 2 eetlepels soja (dat zal in werkelijkheid dus ook gedehydreerd moeten worden) waren de boontjes, tomaten, uien, broccoli, selderij, champignons heel erg smakelijk. En heel erg snel klaargemaakt. Als kok zie ik dit al met al nu helemaal zitten, want het scheelt me per dag zeker een uur.

De recepten die we gebruiken zullen worden gebundeld inclusief de boodschappenlijst voor andere bemanningen, en natuurlijk ook voor onze eigen Euro-MARS. Boek en Europese hab zouden ongeveer op dezelfde tijd in gebruik moeten kunnen worden genomen.

Morgen meer over hoe we alle niet werkende onderdelen van deze hab op miraculeuze wijze weer aan de praat kregen.

< 3 januari: Te vroeg gejuicht. 5 januari: Wonderbaarlijke genezingen >

laatste wijziging: 5 januari 2006
De bemanning:
Artemis
P. Boston
S. Rupert
M. Zubrin
B. Sprungman
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!