Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Artikelen > Weblog 5 januari 2006 - Wonderbaarlijke genezingen.

Weblog 5 januari 2006
Wonderbaarlijke genezingen.

Het is nu donderdag en ik heb net mijn tweede generator, deze keer een op benzine, geïnstalleerd. Voor iemand die tot zaterdag generatoren alleen kende van horen zeggen en dan meestal in verband met de noodenergie van een ziekenhuis, is dat een vrij heftige leercurve.


Trek aan het koord en alles gaat vanzelf.
Maar na alles wat ik de laatste dagen al heb opgelost en heb gerepareerd heb ik genoeg zelfvertrouwen om het allemaal te nemen zoals het komt. Het werk van een ingenieur hier houdt nooit op. We zijn er dan ook allemaal van overtuigd dat er mensen naar Mars gestuurd moeten worden die allemaal genoeg van de systemen weten om ze operationeel te kunnen houden en dat er meer dan 1 ingenieur mee moet.

Maar nu onze system failures: We hadden een onderbreking van de stroom in de Greenhab zover we konden zien, want er werd geen water van zuiveringstank naar zuiveringstank gepompt. En dat hield weer in, dat er geen water is voor het doortrekken van het toilet. We hadden geen warm water, omdat de net geïnstalleerde gas water boiler het niet meer deed sinds Jim net om de hoek van de 'straat' was verdwenen.

Oh, en dan nog wat kleine dingen als een printer die niet wil printen, foto's die niet van de flashkaart gelezen willen worden en zo voort.

Al met al functioneerde de hab, zoals Penny opmerkte 'hab-normal' en 'well within established parameters' wat voor het MDRS wil zeggen, dat de ingenieur als een gek rond rent om van alles te repareren, omdat nauwelijks een probleem verholpen is of het volgende dient zich aan. Ik kan wel zeggen, dat ik hier een interessante tijd beleef.


Ach, trek ze er gewoon allemaal uit!
Na een dag vol troubleshooting, waarbij Mission Support serieus voorstelde dat ik de brei van alle draden van de meterkast zou controleren, los schroeven en weer vast schroeven, genazen alle systemen zich min of meer spontaan en zonder technische hoogstandjes. Zo ging de waterboiler weer werken toen ik hem opnieuw een tijdje uitzette en daarna weer aanzette. De Greenhab bleek een simpel geval van de stekker zat niet in het stopcontact. En voor de printer heb ik inmiddels de drivers opnieuw gedownload zodat ook die weer printen wil.

Gisterenmiddag liet de dieselgenerator zich zowaar zonder mankeren opstarten, nadat ik de olie had gemeten. Het oliepeil was overigens niet helemaal naar mijn tevredenheid. Zo te zien lekte er weer diesel in de olie, want ik mat meer olie dan de dag ervoor. En dat is natuurlijk niet normaal. Maar op mijn melding hierover kreeg ik geen antwoord en ik liet het maar zo

En dat bleek een foutje, want vanmorgen moest ik zonder ontbijt en op mijn sloffen (auw, auw, auw, die 'blueberries' zijn keihard onder je stoffen zool) zo naar buiten, omdat de generator er weer mee uitscheed en de accubank niet automatisch de stroomvoorziening overnam. Snel, snel, snel, maar dat bleek weinig zin te hebben, want de olietank zat weer ver boven het merkteken vol, dus moest er weer diesel bij de olie zijn gelekt. Terug in de hab gepoogd het Operations Manual te gebruiken om dat menu op het control panel te vinden dat mij de mogelijkheid geeft om de omvormer / acculader te bevelen, de stroom nu uit de accu-banken te halen. En hier bleek het Operations Manual totaal niet op berekend te zijn. Het is weliswaar 93 pagina's maar dat zijn voornamelijk breedsprakige aanmaningen en vermaningen. Praktische zaken als wat doe je wanneer de omvormer niet uit zichzelf overschakelt van generator naar accubanken worden er niet in behandeld. Gelukkig probeer ik nog wel eens wat uit in mijn pc's. en op precies diezelfde wijze heb ik menu na menu op het controle paneel van de omvormer doorgeploegd en vond ik uiteindelijk een menu waar ik in het menu K, de optie omvormer 'off', 'search' of 'on' vond. Ik heb de cursor onder 'search' gezet en na enkele minuten schakelde de omvormer inderdaad om naar de accubanken en hadden we weer stroom.


Veiligheidsvoorschrift. Bewaar geen passwords op papier!
En dat allemaal na een veel te korte nacht omdat we onze dagelijkse foto's op de MDRS website moeten zetten met een programma dat Webdav heet, en waarvan iedereen bij Mission Support en het Engineering Team volhield, dat de passwords voor dit programma aan de muur hingen naast de habcom computer. (zie foto, als u ze ziet hangen mag u het zeggen).

Nou niet dus. En ze lagen er niet onder, en niet tussen de papieren op het bureautje. Gewoon nergens te vinden. Het was woensdagavond al half tien, toen we eindelijk de passwords kregen van de Mission Director, Tony Moscatello, die blijkbaar gealarmeerd was toen niemand de passwords kon vinden in de bestanden bij Mission Support zelf.

Maar met die passwords waren we er nog niet, want het kostte ongehoord veel tijd om de foto's van de laatste dagen en vandaag op de Webdav pagina te zetten. Drag and drop legde in deze wel erg veel nadruk op de 'drag'.

We konden mission support met al hun regels wel vermoorden.

Ik al helemaal toen ik hoorde dat de foto's die de ingenieurs in Mission Support dagelijks van mij wilde hebben ook via Webdav verzonden moesten worden. Dat zou betekenen dat ik iedere dag 2 uur langer met mijn rapport bezig was dan daarvoor. Ik wist wel wat ze met hun verzoek om foto's konden doen. Stijf oprollen en dan ……….

Maar deze bemanning heeft een voordeel wat geen bemanning nog had: wij hebben Maggie Zubrin, de executive director van de Mars Society, getrouwd met Robert Zubrin de president van de Mars Society. En Maggie schreef aan haar liefhebbende echtgenoot een brief over hoe het haar hier op het MDRS vergaat. Maar zo'n brief had natuurlijk hetzelfde effect als Melinda Gates die in een vakantiebriefje aan haar Bill losjes opmerkt, dat ze toch wel erg veel problemen ondervindt met Explorer. Bill zou onmiddellijk de hele software afdeling vervangen en zo reageerde Robert dus ook, want die decreteerde dat onze foto's voortaan rechtstreeks naar de webmaster en mission support zullen worden gezonden als bijlage bij een e-mail. Niks geen gedoe meer met 15 minuten per foto van 800 bij 600 pixels. Zodat Penny, die de foto's doet bij onze dagreporten, eerder kan gaan slapen dan de half 3 (!) die het vannacht werd al worstelend met die Webdav software.

Overigens zijn wij ervan overtuigd dat die Webdav ook zonder Maggie in onze bemanning als programma om de foto's online te krijgen in de toekomst gesneuveld zou zijn. Het gebeurde nu alleen wat sneller en soepeler. Dat is alles.

< 4 januari: Allemaal cadeautjes. 6 januari: Ondoordacht inpakken en bevoorraden. >

laatste wijziging: 6 januari 2006
De bemanning:
Artemis
P. Boston
S. Rupert
M. Zubrin
B. Sprungman
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!