Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Artikelen > Weblog 9 januari 2006 - 'Mobile Agents' en Home and Garden TV.

Weblog 9 januari 2006
'Mobile Agents' en Home and Garden TV.

Tot nu toe heb ik veel geschreven over al het technische gedoe. Ik heb wat verteld over de studie naar het voedsel dat mee zou kunnen naar Mars. Ik heb jullie laten delen in de poezie avond die hier was, maar er gebeurt veel en veel meer.

Een van onze missiedoelen is het testen van het iMAS. Dit staat voor Individual Mobile Agents System en is een interactief systeem van software en wetenschappers in het veld eventueel bijgestaan door robots, dat het leven van die mensen in het veld heel erg veel gemakkelijker zou moeten maken. 'Zou' is hier helaas nog wel het sleutelwoord, want vandaag bleek dat er nog wel het een en ander gedaan moest worden voor de software deed wat hij moest doen.

Voor mensen die al een paar jaar meedraaien met de mars society is de naam van Maarten Sierhuis, geboren en getogen in Rotterdam/ Capelle aan den IJssel en inmiddels al jaren werkend voor NASA Ames Research in Californië een bekende.

Maarten heeft al verschillende keren over de fantastische mogelijkheden van zijn werk verteld voor de mars society in Nederland, maar voor wie daar niets van heeft meegekregen een korte uitleg.

Het systeem van Maarten (mobile agents is de naam die we er meestal kortweg aan geven) bestaat uit software die speciaal geschreven is om bepaalde taken uit te voeren en te stroomlijnen. In het veld moet de software bewaken, waar de wetenschapper zich exact bevindt, welke gesproken aantekeningen zij maakt, welke foto's zij neemt (of als er robots bij zijn: laat nemen) en welke monsters zij meeneemt. In theorie werkt het goed en ook in het laboratorium is er weinig op aan te merken, maar in het veld geeft het toch vaak problemen. Maarten en zijn team komen ieder jaar twee weken naar het MDRS, maar dit jaar heeft hij twee laptops met die mobile agents meegegeven aan Shannon Rupert en Penny Boston om ze vast uit te testen na de laatste verbeteringen die er in de afgelopen maanden aan zijn gedaan, sinds Maarten zelf op het MDRS was.

Shannon en Penny zijn al dagen aan het opstarten en afregelen. Maar het wil allemaal niet zo erg en vandaag was een 'zalmendag'. Een fraaie uitdrukking voor een hele dag tegen de stroom in zwemmen, gepaaid worden en dan sterven. Het wilde absoluut niet lukken. De mobile agents zagen hun GPS coördinaten niet goed en gaven aan 9000 kilometer verder op te zijn. Dat is dus ergens op zee. Ze wilden niet reageren op commando's. Ze hoorden de vragen wel en gaven ook aan dat ze die hoorden, maar daarna voerden ze niet uit wat ervan hen gevraagd werden. Penny en Shannon werden er helemaal gestoord van. Ze zijn er 10 uur mee bezig geweest en hebben de meeste fouten eruit maar kunnen niet garanderen, dat het morgen bij het opstarten weer werkt. Gisteren dachten ze namelijk ook dat ze eruit waren. Vandaag bleek dat helaas niet zo te zijn.


Mocht je het missen, daar hangt ie dus....
Van al die frustraties werd Maggie weer nerveus en omdat af te reageren heeft ze het hele bovendek opgeruimd. Waar ik weer erg nerveus van werd. Ondermeer omdat ik nu niks meer kan vinden, terwijl ik juist zo goed mijn weg wist in de keukenen in het algemeen op dit dek.

Ik ben daarom maar uit haar buurt gebleven en heb ingenieurswerk gedaan in mijn eigen opgeruimde hoekje. Waar ik ook mijn laptop mee naar toe had genomen. Met het draadloze netwerk maakt het niet uit waar ik zit. Overal verbinding.


MIJN HOEK!!! OPZOUTEN!!
Het is overigens ook niet onmogelijk dat het schoonmaken en opruimen van Maggie werd ingegeven door het feit dat we 's morgens een bericht van het hoofdkantoor ontvingen via Mission Support dat voor hun programma "Offbeat America" Home and Garden TV wilde komen filmen op zaterdag. Het feit dat de Hab er natuurlijk niet zo netjes en gelikt uit ziet als een gewoon huis, maakte dat Maggie absoluut wilde dat het er ordentelijk uit zou zien en ze toog dus aan de slag en …….. kon vervolgens niet meer ophouden. Ook niet toen enkele uren later bleek dat dit tv-kanaal toch niet kon komen filmen. Zo'n compulsieve schoonmaak heb ik al eens eerder meegemaakt tijdens een eerdere bemanning, waar er ook een bemanningslid was, in dat geval overigens een man, die van heimwee en isolement als een bezetene bleef schoonmaken en opruimen. Toen hebben Paul, de commandant van toen, en ik ingegrepen door hem apart te nemen en eens goed met hem te praten. Helaas zal dat in deze bemanning niet gebeuren en ik ben daarmee wat bezorgd over hoe dit af gaat lopen.

Het is maar goed, dat Maggie nog een belangrijke taak heeft in de literaire studie die onderdeel is van onze bemanning. Ze moet nog de aantekeningen uitwerken die wij eerder deze week hebben gemaakt voor het toneelstuk dat hier gezamenlijk geschreven wordt door ons over het leven als marsonaut. Maar dan echt op Mars. Ik verwacht dat het wel mogelijk is om haar te bewegen zich morgen voornamelijk achter de pc te zetten om hieraan te werken.

Behalve geologie, biologie, de mobile agents studie voor Maarten Sierhuis, de studie over het eten op Mars die ik allemaal al eerder noemde, wordt er hier dus aan literatuur / cultuur gedaan. Een mens leeft per slot van rekening ook op Mars niet van brood alleen.

Later meer over de figuren in het stuk:

Janice Nagasi
Paulette Ingram
Ella Barbera
Marisol Centavo
Odessa Dallas

En wie is nu wie?

< 8 januari: Een boordwerktuigkundige heeft nooit vrij. 10 januari: Crises en drama. >

laatste wijziging: 10 januari 2006
De bemanning:
Artemis
P. Boston
S. Rupert
M. Zubrin
B. Sprungman
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!