Met het oog op Mars - Gerard Bodifee

  • Auteur: Gerard Bodifee
  • Uitgever: Scoop
  • ISBN: 90 5312 081 5
  • Bespreking: Frans Blok

De afgelopen maanden kwam er bij onze boekbesprekingen voornamelijk Engelse en Amerikaanse sciencefiction aan bod. Voor de verandering willen we deze maand aandacht besteden aan een stukje non-fictie uit het Nederlands taalgebied. "Met het oog op Mars" van de Vlaamse auteur Gerard Bodifee dateert uit 1997 en wordt tegenwoordig bij boekhandels voornamelijk in uitverkoopbakken gesignaleerd (recentelijk bijvoorbeeld nog bij Donner en De Slegte in Rotterdam) Dat biedt de geinteresseerde leek een buitenkansje: vijftien gulden voor een standaardwerk over Mars door een schrijver die zelfs over relatief moeilijke en droge materie boeiend en begrijpelijk kan vertellen.

Het boek heeft een historische opbouw. Bodifee begint met het beeld dat de Babyloniers, Grieken en Romeinen van de Rode Planeet hadden. Met elke verbetering van de waarnemingstechnieken kwam de wetenschap meer te weten over Mars en in het boek gaat de kennis van de lezer als het ware gelijk op met die van geleerden als Kepler en Huygens. Veel aandacht is er voor de negentiende-eeuwse fantasieën over kanalen en Marsbewoners en voor de rol van de planeet in de sciencefiction, van Wells en Burroughs tot Bradbury en Robinson. De lijn wordt doorgetrokken tot aan de laatste decennia van de twintigste eeuw, als de Mariners en Vikings de meeste vragen beantwoorden maar ondertussen hele nieuwe vracht raadsels opwerpen.

Het boek heeft eigenlijk maar een gebrek: het is vier jaar oud. Bodifee voltooide het laatste hoofdstuk in juni 1997, vlak voor de landing voor de Pathfinder. In een kort aanhangsel worden nog net de avonturen van het karretje Sojourner meegenomen. De zegetocht van Global Surveyor lag toen nog in de nevelen der toekomst verborgen. Ongetwijfeld zou Bodifee aan een nieuwe uitgave van "Het Oog" een paar boeiende nieuwe hoofdstukken kunnen toevoegen; wat ons betreft mag hij daar van zijn uitgever de gelegenheid voor krijgen.