Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Voor onderweg > Boeken > The Holy Land
The Holy Land
Auteur: Robert Zubrin
Uitgever: Polaris Books
ISBN: 0974144304
Bespreking: Frans Blok

THE HOLY LAND ROBERT ZUBRIN

Robert Zubrin is een druk bezet man. Behalve oprichter, inspirator en president van de Mars Society is hij ook directeur van een eigen bedrijf Pioneer Astronautics. Hij schreef populair-wetenschappelijke boeken over ruimtevaart in het algemeen en Mars in het bijzonder en publiceerde enkele jaren geleden ook een roman over een reis naar Mars, First Landing. Verder is hij nooit te beroerd op te komen draven als The New York Times, National Geographic of het Amerikaanse Congress verlegen zit om een mening over Mars, ruimtevaart of de NASA.

Je zou bijna denken dat Zubrin nauwelijks tijd heeft om zelfs maar te denken over iets anders dan Mars, laat staan er iets over te schijven. Des te verrassender is dat hij in 2003 The Holy Land schreef, een roman die over een geheel ander onderwerp gaat: de wereldpolitiek van de laatste jaren, met name de problemen in het Midden-Oosten en de Amerikaanse War on Terror.

The Holy Land begint als een vertaling van de strijd tussen Isral en de Palestijnen naar galactische proporties. In een klein plaatsje in de Amerikaanse staat Washington duiken ineens de Minervans op, die met hun superieure technologie het gebied opeisen omdat het hun rechtmatig thuisland is waaruit ze twintigduizend jaar geleden verdreven werden. Ze worden daarin gesteund door het Westelijk Galactisch Imperium. De Amerikaanse president, een havik bij wie vergeleken George W. Bush net Mahatma Gandhi is, laat dat niet op zich zitten en schuwt geen middel om de heidenen uit Gods own country te verdrijven. Als Amerikaanse terroristen het probleem gaan exporteren naar buiten de Aarde gaan bij 11 september-achtige acties zelfs hele planeten in rook op.

Gelukkig beperkt Zubrin zich niet tot het simpelweg omzetten van ieder Aardse gebeurtenis naar een interstellaire parallel. Het verhaal krijgt een eigen dynamiek als de Amerikaanse krijgsgevangene Andrew Hamilton en de Minervische priesteres Aurora elkaar ontmoeten en hun relatie zich heel geleidelijk ontwikkeld van vijandig tot (laat ik niet teveel verklappen).

Volgens sommigen zou het The Holy Land pro-Israel zijn, hoewel je het met evenveel recht anti-Amerikaans zou kunnen noemen. Het hangt waarschijnlijk erg af van je eigen standpunt in het conflict. De schrijver zelf vertrouwde uw recensent toe dat hij iedereen ervan langs heeft willen geven. En inderdaad, niemand wordt gespaard, Zubrin drijft overal genadeloos de spot mee.

Het belangrijkste is: The Holy Land is gewoon erg grappig. Het meest vermakelijk zijn wel de passages waarin de lezer de wereld bekijkt door de ogen van de buitenaardse Aurora die, als telepaat bewust van elke afstervende hersencel, zich onder andere verbaast over de primitieve Aardbewoners die zich volgooien met licht giftige dranken.

En helemaal aan het eind van het boek komt toch Mars nog even in beeld, in een verrassende bijrol

laatste wijziging: 7 mei 2005
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!