Mars on Earth - Robert Zubrin

  • Auteur: Robert Zubrin
  • Uitgever: Jeremy P. Tarcher
  • ISBN: 1585423505
  • Bespreking: Frans Blok

Een andere auteur die op Mars wel een paar straten naar zich genoemd zal zien is Robert Zubrin. Zijn bekendste boek is uiteraard The Case for Mars, met een ondertitel die zo fraai is dat hij niet vaak genoeg genoemd kan worden: "The Plan to Settle the Red Planet and Why We Must." Daarnaast verscheen van zijn hand nog een soortgelijk werk over ruimtevaart in het algemeen, Entering Space en een roman over een bemande Marsmissie, First Landing.

Zubrin, door zijn uitgever aangeprezen als "de Columbus van Mars", bracht begin deze maand een nieuw boek uit, getiteld Mars on Earth - the Adventures of Space Pioneers in the High Arctic. Het is het verhaal van de habitats van de Mars Society op Devon Island en in Utah. Zubrin leidde hoogstpersoonlijk de verkenningsmissie naar een geschikte locatie voor het Mars Desert Research Station. Ook was hij betrokken bij de bouw van het station in de Haughton krater, die in eerste instantie rampzalig verliep maar uiteindelijk toch met succes voltooid werd. Daarnaast leidde hij verschillende gesimuleerde Marsmissies in zowel de poolwoestijn van Devon als het dorre landschap van Utah.

Het boek, voorlopig alleen als hardcover verkrijgbaar, is verlevendigd met foto's gemaakt tijdens de verschillende missies. Het telt niet minder dan 352 pagina's en is bij Amazon verkrijgbaar voor $20.27, als je er tenminste ook A Traveler's Guide to Mars van William Hartmann bij koopt a $13,27.

Bij Proxis kost Mars on Earth 27.57 euro.