Voyage to Mars - Laurence Bergreen

  • Auteur: Laurence Bergreen
  • Uitgever: Berkley Publishing Group
  • ISBN: 157322894X
  • Bespreking: Artemis Westenberg

Voyage to Mars; NASA's search for life beyond Earth van Laurence Bergreen is een boek over de NASA geleerden, die zich bezig houden met Mars. Voor wie missies als de Pathfinder, de Mars Global Surveyor bewust heeft meegemaakt eigenlijk een must-read. Het geeft je een heel leuk en gevarieerd kijkje in de NASA-keuken. Ik heb ervan genoten. Al die mensen als Jim Garvin (ontdekker van de "young volcanoes", en momenteel voor de MER een van de leidende wetenschappers), Micheal Malin (Camera op MGS), Kathie Thomas-Keprta (spreek uit kèpurtáa; van de nano-bacteriën in de ALH 840001) en nog talloze anderen.

Bovendien bezoek je tijdens je twee jaar durende tocht veel NASA-gebouwen en kijk je mee met vergaderingen van de teams van de MGS.

Je leert dat er een 'virtual community' bestaat van astro-biologen en aanverwanten die het leven buiten onze planeet onderzoeken. Je komt en passant ook onderzoek in de Haughton krater op Devon Island tegen en nog veel meer.

Je krijgt door dit boek respect voor al het geploeter van onze collega's in Amerika voor een groot en log instituut, dat in ieder geval in geld weinig waardering heeft voor haar werknemers (zelfs de baas - Sean O'Keefe - verdient maar ca. 140.000 dollar).

Bergreen laat al die bekenden en minder bekenden tot ons spreken. Daarmee geeft hij hen de gelegenheid uit te leggen, waar ze mee bezig zijn en waarom. Hij doet dat zeer goed en begrijpelijk. Ik kon hem maar op twee foutjes betrappen in deze ingewikkelde en zeer gevarieerde materie.

Blz 133: Een kokerworm (of Riftia) van wel 2 meter is het levende organisme. Bergreen noemt hen per ongeluk Black Smokers. Black Smokers zijn de sedimenten van de 'zwarte chemische rook' die als een hoge (tot 20 meter hoog) schoorsteen omhoog steken van de oceaanbodem op de plek waar de breuklijnen in de platen zijn. Uit de scheuren in de bodem blazen zwarte zeer hete chemische vloeistoffen omhoog, die chemo-syntetisch leven, zoals die Riftia, mogelijk maken, door de voedingsstoffen die in de vloeistoffen zitten.

Blz 174: Een Erg is geen sikkelvormig duin, maar het duinlandschap, waarin de Barchan duinen zich bevinden. Een Barchan duin, zoals Bergreen hier beschrijft is een soort duin. Het is sikkelvormig en vormt en verplaatst zich onder invloed van de wind. Hier op Aarde vind je deze in Tunesië.