The Sands of Mars - Arthur C. Clarke

  • Auteur: Arthur C. Clarke
  • Uitgever: Orion Publishing Co
  • ISBN: 1857987802

Arthur C. Clarke is naast Heinlein en Asimov wel een van de beroemdste science-fiction auteurs aller tijden. Hij is vooral bekekend door zijn roman "2001: a space odyssey", dat door Stanley Kubrick verfilmd is. Ook zijn wetenschappelijke bijdrage is niet gering. Zo staat hij o.a. bekend als de uitvinder van de communicatiesatelliet. "The sands of Mars" is een van zijn eerste grote romans en is ook een van de oudste verhalen over terraforming. Dit boek is in het nederlands vertaald onder de titel "Het rode zand van Mars".

Martin Gibson, journalist en schrijver van science-fiction verhalen, reist als enige passagier mee op de eerste reis van de Ares; de eerste lijndienst naar Mars. Het jongste lid van de bemanning, Jimmie Spencer, krijgt de taak om hem in te wijden in de astronautica en uiteindelijk worden zij vrienden. Als Jimmie over zijn afkomst vertelt ontdekt Gibson met een schok dat de reeds lang gestorven moeder van Jimmie zijn exvriendin is, die hij ontmoette aan de Universiteit van Cambridge. Gibson vertelt hem daarop later dat hij na een zenuwinzinking zijn studie aan de universiteit heeft afgebroken en het meisje nooit meer heeft terug gezien. Later zal hij ook ontdekken dat Jimmie zijn zoon is maar houdt dat voorlopig voor hem verborgen.

Eenmaal op Mars aangekomen gaan de bemanning en Gibson ieder hun eigen weg. Gibson maakt kennis met Warren Hadfield, de gouverneur van Mars en met burgemeester Whittaker de burgemeester van de kolonie Port Lowell. Hadfield en Whittaker streven er naar om Mars economisch onafhankelijk van de Aarde te maken. Jimmie blijft met Gibson optrekken en wordt daarbij verliefd op de dochter de gouverneur.

Tijdens een trip naar een andere nederzetting op Mars maken Gibson, Jimmie en een lid van de bemanning van de Ares een noodlanding in een afgelegen gebied en ontdekken daar tot hun grote verrassing een soort kangaroe-achtige wezens die van planten leven die veel zuurstof blijken te bevatten. Deze planten zulllen in het vervolg van het verhaal een cruciale rol te spelen.

Van meet af aan, door allerlei incidenten, krijgt Gibson het gevoel dat er iets geheimzinnigs aan de hand is op Mars en dat Phobos, een maantje van Mars, maar ook de vreemde zuurstofrijke planten daarin een rol spelen. Het lijkt iets te maken te hebben met Project Dageraad, een uiterst geheim project, waarvan Jimmie iets gehoord heeft. De ontknoping komt als er een nieuwe zon aan de hemel van Mars verschijnt. Phobos is door de nucleaire wetenschappers van Mars in een kleine kunstzon veranderd die nog duizend jaar zal blijven schijnen en Mars van extra licht en warmte zal voorzien. Als gevolg hiervan zullen de merkwaardige zuurstof producerende planten, die anders alleen op de evenaar van Mars groeien, zich snel uitbreiden en Mars uiteindelijk van een dampkring voorzien die geschikt is voor mensen.

Gibson, die ontdekt heeft dat zijn hart bij Mars ligt, besluit op Mars te blijven om zich in te zetten voor de idealen van de kolonisten om van Mars een wereld te maken die de steun van de Aarde niet langer nodig heeft.