Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Over ons > De Habitat - het ontwerp voor het European Mars Analogue Research Station
De Euro-M.A.R.S.-habitat

Het European Mars Analogue Research Station is een samenwerkingsproject tussen een aantal Europese Mars Society-afdelingen. In het station zal, in een op Mars gelijkende locatie op Aarde, onderzoek gedaan worden ten behoeve van toekomstige bemande missies naar de Rode Planeet. Het belangrijkste onderdeel van het onderzoekstation is een woonwerkverblijf, de habitat of hab.

Bij het Euro.M.A.R.S-project zijn vijf architecten betrokken uit verschillende Europese landen: Klaus Totzek (Frankfurt), Pierre Brulhet en Olivier Walter (Parijs), Frans Blok (Rotterdam) en Giorgio Gaviraghi (Milaan).  Constructeur is Frank Schubert (Denver). Het architectenteam kreeg ondersteuning en feedback van een groep van ongeveer tien Mars Society-leden, ieder met eigen expertise op verschillende relevante vakgebieden.

Axonimatie wordt geladen; even geduld a.u.b

Veel van de discussies over het ontwerp vonden plaats via een smartgroup op internet. Daarnaast waren er workshops in Rotterdam, Frankfurt en Parijs en was er een stage in het Mars Desert Research Station van de Mars Society in Utah.

De ambitie van het ontwerpteam was een woon- en werkomgeving te maken die de werkelijkheid van een bemande Marsmissie zo dicht mogelijk benadert. Als richtlijn voor afmetingen en inrichting van ruimtes werd de Design Reference Mission van de NASA gehanteerd.


hogere resolutie

(voor dit plaatje heb je een 3d-bril nodig)

Slechts op details is, uit economische of praktische overwegingen, afgeweken van dit uitgangspunt. Een voorbeeld daarvan vormen de eisen van brandveiligheid; die zijn op Mars volkomen anders dan op Aarde. Als tijdens een gesimuleerde Mars-missie op IJsland brand uitbreekt zal iedereen zo snel mogelijk de hab willen verlaten; op Mars is dat uiteraard geen optie; daar is compartimentering de enige strategie tegen brand.

interieurbeelden

Veel aandacht is besteed aan privacy en andere psychologische aspecten. Tijdens een echte Marsmissie zijn de zes astronauten meer dan twee jaar lang op elkaar aangewezen; de mogelijkheden de hab te verlaten zijn zeer beperkt. Wanneer de bemanning geen mogelijkheden heeft zich van tijd tot tijd af te zonderen kan dat de onderlinge verhoudingen ernstig verstoren en daarmee de missie in gevaar brengen.

De soepblikvorm van de habitat is een compromis tussen enerzijds de wens het grensvlak tussen binnen en buiten te minimaliseren en anderzijds de noodzaak rechte vloeren en wanden te maken. De hoogte en de diameter van de habitat zijn beide ruim acht meter.

Het onderste niveau: laboratoriums, werkplaats, luchtsluizen en kleedruimte

De onderste verdieping is bestemd als werkruimte. Hier bevinden zich twee laboratoria voor geologisch en biologisch onderzoek en een werkplaats voor reparaties en andere werkzaamheden. Verder is op deze laag de kleedruimte voor wandelingen op het Mars-oppervlak, dat toegankelijk is via twee luchtsluizen. Het materiaalgebruik is hier functioneel: vloeren van traanplaat; wanden van kunststof of aluminium.

Het middelste niveau: woonkamer, keuken, fitness, badkamer en stormshelter

Op de middelste verdieping bevinden zich woonvertrekken als woonkamer, keuken, badkamer en fitnessruimte. De wand tussen fitness en voedselopslag is flexibel: naarmate de reis vordert en steeds meer voedsel opgegeten wordt, neemt de leefruimte toe. Een deel van de verdieping is omgeven door extra dikke, met water gevulde wanden. Dit is de plaats waar de bemanning schuilt tegen straling veroorzaakt door incidentele uitbarstingen op de zon; in rustiger tijden is deze stormshelter in gebruik als communicatieruimte voor onder andere contact met de Aarde of met astronauten op excursie.

Het materiaalgebruik op dit niveau is huiselijk, het kleurgebruik refereert aan "Aardse" tinten: wolken, lucht, vegetatie.

Het bovenste niveau, met prive-vertrekken en techniek

De bovenste verdieping, onder de koepel, bevat naast technische ruimte zes prive-cabines. In alle cabines bevinden zich een bed, een werkplek en opslagruimte; iedere cabine wordt anders ingericht om te onderzoeken welke opzet het beste werkt.

De ruwbouw van de habitat werd in de zomer van 2002 tentoongesteld bij het Adler Planetarium in Chicagon. In 2004 zal de hab geplaatst en verder afgewerkt worden op een "Mars-analoge" locatie bij de Krafla-vulkaan in het noordoosten van IJsland.

Klaus Totzek en Frans Blok bij de EuroM.A.R.S.-habitat

laatste wijziging: 17 oktober 2003
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!