Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > M3 27 september 2005, Woodpeckers in space

DE MONTHLY MARS MEETING VAN 27 SEPTEMBER – WOODPECKERS IN SPACE

Ook het komende winterseizoen organiseert de Mars Society Nederland weer iedere maand een Monthly Mars Meeting, in principe altijd op de tweede dinsdag van de maand. Aleen in september wijken we daar meteen vanaf, dan is de M3 op dinsdag de 27ste. Dat heeft alles te maken met onze spreker, die nou eenmaal niet dagelijks in Nederland verblijft.

Te gast is die avond namelijk Jerry Stone, bestuurslid van de Engelse Mars Society-afdeling en al jarenlang actief in de Britse pro-space beweging. Jerry geeft al sinds 1969 lezingen over ruimtevaart en doet dat op zijn eigen onnavolgbare manier.

Zijn M3-lezing is getiteld “The Day They Launched a Woodpecker – An alternative history of space exploration”. Er zijn veel informatiebronnen over ruimtevaart; sommige daarvan gaan vooral over de geschiedenis, andere behandelen de techniek. Deze lezing gaat over een andere kant van de ruimtevaart: de grappige kant.

Dit is geen standaard geschiedenis van de ruimtevaart, maar een lichtelijk verdraaide versie, waarin Jerry Stone, leunend op zijn vele jaren ervaring in het volgen van de ruimtevaart, een selectie zal presenteren uit zijn verzameling anekdotes, waarvan de meeste niet bekend zijn bij het grote publiek, zoals:

- hoe Wernher von Braun hoogstpersoonlijk een record rondjes om de Aarde draaien vestigde.
- hoe Amerika 50 olifanten naar de Maan stuurde
- de waarheid over het Zambiase ruimtevaartprogramma
- het gebruik van vorkheftrucks op de Maan, en natuurlijk:
- de dag dat er een specht gelanceerd werd!

Wat dit alles nog fascinerender maakt is dat ieder verhaal, hoe vreemd of onwaarschijnlijk ook, absoluut waar is! Ongeacht je kennis over het onderwerp overtreft deze uiterst visuele en boeiende presentatie alles wat je eerder over ruimtevaart te horen kreeg.

Zet ook de volgende M3-data maar vast in de agenda’s: op 11 oktober geologe Tanja Zeegers van de ESA en de Universiteit van Utrecht, op 8 november computerkunstenaar Kees Veenenbos.

De M3’s worden gehouden in de sfeervolle antieke collegezaal van Museum Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. We beginnen om acht uur; toegang is gratis voor Mars Society leden, niet leden betalen 6 euro. Kijk op www.sonnenborgh.nl voor adres en route.

Zie ook onze agenda.

laatste wijziging: 7 september 2005
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!