Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > Sterrenkijkdagen 2006 - Foto-impressie
Diep verscholen in de bossen van Gelderland richt een kleine volkssterrenwacht zijn telescoop naar de nachthemel. Een hemel die nog geen last heeft van lichtvervuiling en GSM-dekking. Zaterdag 4 maart hield de sterrenwacht een open dag met als thema de bemande ruimtevaart. De Mars Society trok naar het oosten en stond menig Gelderlander te woord. Want als er een club een mening over dit thema heeft dan is het de onze wel.

De leden van de volkssterrenwacht lieten er geen gras over groeien, de entree veranderde in een tijdtunnel waarmee de bezoekers naar de toekomst reisden. De Marsvlag geeft een hint dat die toekomst mensen op Mars omhelst. Een reis door de tijdsvortex heeft nog wel een druk op een eenvoudige rode knop en een klein bedrag aan de dame in het witte pak nodig.
Reizen als een toerist naar andere werelden is nu mogelijk en na de tijdtunnel komt men dan in een vertrekhal. Hier kan men dan een bestemming kiezen en een trip boeken. Een vriendelijke grondsteward helpt eventueel de klant, ook dit lid van het personeel is te herkennen aan het witte pak. Kinderen kunnen een astronautendiploma halen voordat ze inchecken.

Een toegangsluik brengt de planethopper naar het passagiersvertrek van de shuttle (nee, niet de oude maar eentje die werkt). In luxe stoelen gaat men op reis met een uitzicht op alle bestemmingen.
De sterrenwacht annex reisburo biedt een aantal programma's, de ruimtetoerist zal als in een cruise vele bestemmingen aandoen, van Jupiter tot Mars. Gedurende de rondreis is de route goed te volgen en heeft men uitzicht op alle werelden die men aandoet. De reiziger start op aarde en eindigt er weer.

Ondertussen, ook decennia in de toekomst, bekijken de leden van de Mars Society de prijslijst van de merchandise. Aanpassen aan toekomstige prijzen of die van 2006 handhaven? We waren goedkoop en we blijven goedkoop. Een aantal bezoekers vindt dat ook en verlost ons van een gedeelte van onze koopwaar.
In totaal zijn er vijf leden van de Mars Society aanwezig, de stand is dan ook snel opgezet. Dresscode is rood. Gelukkig voorkomen de bleke wintergezichten dat het werkvolk verdwijnt in de achtergrond. De Mars Society heeft een hoek in de "vertrekhal" van de sterrenwacht gekregen, maar meer hebben wij niet nodig. Met felle kleuren overschreeuwen we de rest toch wel.

Om de bezoekers in te wijden in de wondere wereld van de bemande ruimtevaart zijn er lezingen georganiseerd. Artemis bijt de spits af en geeft een uitvoerig verslag van haar ervaringen als crewlid van diverse missies naar de MDRS MarsHab. De eerste Marsbewoners zullen in dergelijke hab's leven, ronde blikken van ongeveer 9 meter in diameter en 9 meter hoog. Wat werkt en niet werkt komt men snel te weten, zo'n koekblik is een ware hogedrukpan. Op deze site kan je meer lezen over de ervaringen van Artemis.
De tweede spreker is Erik Laan van Dutch Space, zijn onderwerp is de onbemande ruimtevaart naar Mars. Na een korte uitwijding over eerdere missies naar Mars vertelt Erik over die instrumenten die ontwikkeld worden ten behoeve van toekomstige missies. Een van die missies is ExoMars, een zware rover met een boor voor het nemen van een monster uit de Marsbodem. Dutch Space ontwikkelt het laboratorium in de rover dat het monster analyseert.

De sterrenwacht is niet zo groot en de toeloop van bezoekers is al snel te merken. De hele dag is het druk en met een publiek van alle leeftijden is het een geslaagde dag.
laatste wijziging: 7 maart 2006
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!