Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > De Mars Society in het nieuws
De Mars Society in de media

De Mars Society ziet voorlichting over Mars als een van haar belangrijkste doelstellingen. We timmeren aan de weg door middel van onze eigen media: deze website, onze nieuwsbrief en hopelijk in de toekomst ons tijdschrift Coprates. Daarnaast zijn we in het verleden vaak ingegaan op uitnodigingen van kranten, tijdschriften en omroepen, zoals blijkt uit het overzicht op deze pagina. In de toekomst zullen we dat zeker blijven doen; geinteresseerde redacties kunnen contact opnemen met Artemis Westenberg 

De Titan-connectie

Na enkele wat rustiger maanden kreeg onze pr-afdeling het begin 2005 weer erg druk. De ESA-sonde Huygens daalde af naar het oppervlak van de eeuwig in wolken gehulde Saturnus-maan Titan. En omdat er nog geen Titan Foundation bestaat doet de Mars Society de buitengewesten van het zonnestelsel er gewoon even bij....  Zowel Radio Rijnmond als TV Rijnmond klopten regelmatig aan voor commentaar bij Artemis Westenberg, woordvoerder en inmiddels ook voorzitter van de Mars Society Nederland. Tijdens onze M3/nieuwjaarsreceptie op 11 januari werd ESA's Henk Olthof geinterviewd door NEOS; die reportage vond zijn weg naar onder andere de website van Planet Internet.

Korte tijd later vertrok Artemis op een eigen expeditie, iets minder ver weg maar niet minder spectaculair: een tweeweekse full sim in het Mars Desert Research Station in Utah, op de voet gevolgd door Radio Rijnmond. Op weg naar Schiphol werd Artemis nog geinterviewd door Vara's Ontbijtradio op Radio 2. En bij KRO's 1 op de Middag ging ze weer eens in debat met Govert Schilling, over het aloude discussiepunt bemand of onbemand.

Prettige feestdagen...

Met maar liefst vijf ruimtevaartuigen op, bij of onderweg naar Mars kreeg de Rode Planeet eind 2003, begin 2004 aandacht van de media als nooit tevoren. De Mars Society stond uiteraard weer klaar om van de gelegenheid gebruik te maken. Een drietal persberichten vond zijn weg naar het ANP en naar een groot aantal dag- en weekbladen. Artemis Westenberg, Arno Wielders, Ton Schuckman en andere woordvoerders van de Society waren bijna dagelijks te horen op zulke uiteenlopende zenders als Radio 1, Radio West, Radio Rijnmond, Business Nieuws Radio, Amsterdam FM, Radio Vlaardingen en RNN7. Zonder meteen het woord te voeren was Artemis ook betrokken bij onder andere het Teleac-programma Hoe? Zo! en bij een artikel in het Algemeen Dagblad.

Tijdens de Kerstnacht waren een aantal Mars Society-leden bijeen in ons virtuele kantoor in Capelle aan den IJssel, in angstige spanning wachtend op nieuws van de Mars Express en de Beagle 2. Te gast die nacht waren Pauline Broekema en een cameraploeg van het NOS-journaal. Dat resulteerde in een leuk item van ruim vier minuten op prime time Eerste Kerstdag, wat onze gevoelens van vertwijfeling over het lot van de Beagle uiteraard niet wegnam maar wel aanmerkelijk verzachtte... Het  concurrerende RTL4-nieuws besteedde aandacht aan het Mars Desert Research Station in Utah, onder de titel "Marsmannetjes op Aarde" (kunnen jullie echt niets originelers verzinnen dan die eeuwige Marsmannetjes, jongelui?)

Op onze nieuwjaarsreceptie op 4 januari, kort na de succesvolle landing van de Spirit, was Radio Rijnmond te gast. Verder hadden we die dag een fotograaf en verslaggever van het weekblad Panorama op bezoek, wat de onderstaande sfeervolle foto opleverde: 

foto Paul Tolenaar
foto Paul Tolenaar

Op 6 januari zond zelfs RTL Boulevard een item uit over de Mars Society, onder de titel Voorwaarts Mars (die kreet moeten we toch eens gaan patenteren...).Artemis Westenberg werd geinterviewd en er werden beelden van Kees Veenenbos en het Mars Desert Research Station in Utah getoond. Het presentatieteam had duidelijk wat moeite met de materie; zo had Winston Gerstanowitz het voortdurend over de Eagle in plaats van de Beagle. Maar ruimtevaart behoort nou eenmaal niet tot de core business van het programma... Gelukkig kon Artemis een en ander op 20 januari nader toelichten in een gesprek met Beau van Erven Dorens op Yorin FM.

Toen de berichten over de ambitieuze plannen van George W. Bush door begonnen te dringen to de Nederlandse media kreeg Artemis het helemaal druk. Op zaterdag 10 januari stond zij eerst telefonisch het Radio 1-journaal te woord. Vervolgens kwam er een ploeg van Twee Vandaag langs om opnamen te maken voor de uitzending van die avond. Daarna spoedde Artemis zich naar Amsterdam voor een gesprek op Business Nieuws Radio. Tenslotte werd ze in het Vondelpark geinterviewd door NOVA. Ons ere-lid Kees Veenenbos was diezelfde dag te gast bij het NCRV-radioprogramma Cappucino.

Twee dagen later sprak Artemis in het Nederland 3-programma VARA Laat met presentator Klaas van der Eerden. Op 28 januari was Artemis, samen met Wubbo Ockels te gast bij Diewertje Blok en Theodor Holman in Dolce Vita bij de KRO op Nederland 1. Ton Schuckman vertegenwoordigde de Mars Society in een uitzending van TV Noord Holland. En Hans Rolink verdedigde The Case for Mars in "Boven het maaiveld" van TV Drenthe.

Naar aanleiding van een artikel van Govert Schilling in de Volkskrant van 14 januari ging Artemis op 747 AM in het Teleac-programma Hoe? Zo! in debat met Govert over het thema mensen of robots, bemand of onbemand. Op 17 januari plaatste de Volkskrant een reactie op het artikel, geschreven door Artemis samen met Frans Blok.

Op 22 januari sprak Artemis met Gordon op Noordzee FM. Het was een kort, maar ondanks het luchtige karakter van Gordon's programma vrij serieus gesprek.

Dichterbij dan ooit...

Op 27 augustus 2003 stonden Mars en de Aarde dichter bij elkaar dan in duizenden jaren het geval was. Die gebeurtenis mocht niet ongemerkt aan Nederland voorbij gaan; daarom stuurden we een persbericht naar de nationale en regionale media, die daar veelvuldig gebruik van maakten.

Die laatste week van augustus werd bijzonder hectisch, vooral voor Artemis Westenberg van onze afdeling pr en communicatie. In net iets meer dan een etmaal was zij zeven keer op de radio: op City FM, bij de VARA op Radio 2, in het Radio 1-journaal, bij Radio Rijnmond en Radio West, bij de KRO op Radio 1 in Dolce Vita en tenslotte voor de dagsluiting in Met het oog op morgen. Een week later volgde Yorin FM. En Radio Rijnmond belde zelfs om commentaar naar aanleiding van een bericht op de voorpagina van de Telegraaf over de aanstaande vernietiging van de aarde door een asteroide.

Het Radio 1-journaal was aanwezig op het symposium in de Oude Leidse Sterrenwacht en besteedde daar 's anderendaags aandacht aan. Onze oostelijke voorpost Richard Reekers nam, met een interview van 20 minuten, Radio Gelderland voor zijn rekening.

Arno Wielders verscheen twee maal op televisie: op 25 augustus samen met Govert Schilling in Netwerk en twee dagen later bij SBS6 in Stem van Nederland.

Het Rotterdams Dagblad was te gast op de bestuursvergadering, op 26 augustus ten huize van uw webmaster, woonachtig in de Maasstad/ Marsstad. De volgende dag verscheen er een artikel getiteld "Een dorp op Mars, mijn kinderen maken het nog mee!", vergezeld van een prachtige foto waarop het voltallige bestuur vanaf het balkon speurt naar een gat in de bewolking. 

Het lanceervenster van 2003

In de loop van mei 2003 kregen ook de Nederlandse media er lucht van dat er grote dingen stonden te gebeuren. NRC Handelsblad besteedde op zaterdag 17 mei de hele voorpagina van de wetenschapsbijlage aan Mars Express, Nozomi en de Amerikaanse rovers, onder de kop "Dringen op Mars". De Volkskrant  volgde twee weken later.

De Stichting Mars Society Nederland adviseerde het ANP bij het opstellen van een persbericht over de op komst zijnde lanceringen. Dit bericht vond zoals gebruikelijk zijn weg naar een groot aantal Nederlandse dag- en weekbladen.

Op donderdag 28 mei was Mars Society-woordvoerster Artemis Westenberg een uur lang te gast bij het NCRV-programma Plein Publiek op radio 747 AM. Dat gesprek ging niet alleen over Mars; er kwamen ook vragen aan de orde als: wat zingt U onder de douche? en wat was voor U de meest ingrijpende gebeurtenis in de afgelopen vijf jaar? Met die laatste vraag was het gesprek natuurlijk vrij eenvoudig weer richting ruimtevaart te trekken: de ramp met de Columbia boven het hoofd van collega Arno Wielders die in het Mars Desert Research Station in Utah naar de binnenkomst van het ruimteveer stond te kijken.

Ook op de dag van de lancering was Artemis live in de ether, in het Radio 1-journaal. 's Avonds berichtten uiteraard alle journaals over Mars Express. En in het Jeugdjournaal vertelde ons erelid Kees Veenenbos over zijn fameuze Mars-renderingen. Enkele dagen later, op 8 juni was Artemis, samen met actrice Anne Wil Blankers en de Haagse wethouder Bruins, een uur lang te gast bij Radio West, toch de locale zender voor veel van onze politici.  

Mars of de Maan

Het dagblad Trouw schotelde haar lezers op 8 januari 2003 een groot Mars/Maan-debat voor. Onder leiding van Mark Traa discussieerden Artemis Westenberg van de Mars Society en Hans-Jurgen Rombaut van de Lunar Explorers Society over de vraag "Gaan we terug naar de maan? Of stoten we door naar Mars?" Dit met de aanname dat er geen geld is om beide te doen. Een beetje een kunstmatige tegenstelling natuurlijk want veel technologie kan voor beide programma's gebruikt worden. En als dat fameuze Maanhotel van Rombaut echt gebouwd gaat worden brengen wij van de Mars Society daar ook graag een weekje door. Wat niet wegneemt dat het levendige debat ongetwijfeld de ogen van veel Trouw-lezers heeft geopend voor de lonkende verten buiten de Aardse dampkring.
Enkele dagen later, op 13 januari, werd het gesprek voortgezet op BVN-TV (Het Beste Van Nederland) dit keer met Jim Volp in plaats van Rombaut als vertegenwoordiger van de Lunar Explorers.
Het bijzonder glossy magazine Identity Matters, "tijdschrift over creatie van merken", ging in het juni-nummer van 2003 een stapje verder met het thema. Onder de titel "Ruimtelijk Ontwerpen" kwam niet alleen Rombaut aan het woord over zijn hotel, maar ook Frans Blok over de mede door hem ontworpen EuroMARS-habitat van de Mars Society.

Nederlands eerste Marsonaut

De uitverkiezing van Arno Wielders als bemanningslid van het Mars Desert Research Station in Utah bleef in de Nederlandse pers niet onopgemerkt. Inge Diepman van het VARA-televisieprogramma B&W stelde hem aan de kijkers voor als "misschien wel de eerste Nederlander op Mars", en dat in een week dat de ruimtevaart toch al in de belangstelling stond wegens de komende vlucht van Andre Kuipers naar het ISS. Later mocht Arno zijn verhaal vertellen in een ander VARA-programma, Spijkers met Koppen. Ook de plaatselijke krant in zijn woonplaats Haarlem kon uiteraard niet om Arno heen, waarna een groot aantal andere regionale dagbladen volgden.

Enkele maanden later verscheen Arno ook in de Viva. Een artikel over zijn jeugd ("Vliegtuigen gingen me niet ver genoeg, ik wilde nòg verder, naar de sterren en de planeten."), zijn werk bij TNO, zijn verblijf in Utah en het nut van Mars-onderzoek: "Wat we op Mars ontdekken, helpt ons beter voor de Aarde te zorgen.” Over de ramp met de Columbia: "Je kunt beter doodgaan tijdens het verwezenlijken van je droom, dan overreden worden door een tram. Als ik morgen met een space-shuttle meekan, doe ik het". Op de begeleidende foto ligt Arno (midden in de winter in zijn t-shirt...) languit op het Zandvoortse strand, half verscholen achter een Mars-globe.

 Smelt ploegscharen nu om in raketmotoren

Op 18 oktober vond een stukje spin off van de Tweede Europese Mars Society Conventie zijn weg naar de Nederlandse pers. Edward Tersmette, ambtenaar bij de Europese Commissie en Artemis Westenberg, woordvoerster van de Mars Society Nederland schreven naar aanleiding van een gesprek tijdens die EMC2 een artikel onder de titel "Smelt ploegscharen nu om in raketmotoren". De redactie van de Volkskrant vond het stuk belangwekkend genoeg om het prominent op de Forum-pagina te plaatsen, en dat in de week dat het kabinet viel.

In het artikel leggen Tersmette en Westenberg een verband tussen de miljarden die de Europese Unie jaarlijks aan landbouwsubsidies uitgeeft en het daarmee vergeleken bescheiden bedrag dat een bemand Mars-programma zou kosten. Ook stellen zij dat Europa pas echt bij de burger gaat leven als het verenigde continent tot iets in staat blijkt wat landen afzonderlijk niet voor elkaar krijgen, zoals een bemande reis naar de Rode Planeet. "De Sovjet Unie was het eerst in de ruimte, de VS was het eerste op de Maan, zou het niet fantastisch zijn als de EU het eerst op Mars zou landen?"

Drie habitats en een conventie

Het wordt steeds moeilijker dit nieuwsoverzicht compleet en actueel te houden, want de laatste maanden zijn Mars en de Mars Society bijna dagelijks in het nieuws. Veel van die publiciteit hangt samen met de Europese Conventie (EMC2), 27-29 september in Rotterdam en met de drie Mars Society-onderzoeksstations.

De locale media waren goed vertegenwoordigd op de EMC2; Radio Rijnmond zond twee dagen achter elkaar een uur lang uit vanaf de conventie en interviewde sprekers Kees Veenenbos, Frans von der Dunk en Andre Kuipers. Kees Veenenbos werd geinterviewd door RTl5's 5 in het land, waarbij ook een EMC2-medewerkster in ruimtepak figureerde. Ook het Rotterdams Dagblad meldde zijn lezers dat de Marsstad, euh, de Maasstad de conventie te gast had. Maar ook de Telegraaf berichtte over het evenement en het Belgische dagblad de Morgen omschreef de Mars Society-benadering als "Reizen naar de Rode Planeet met de kleine portemonnee". Het Duitse tv-station Pro 7 maakte tijdens de conventie opnamen voor uitzending op een later tijdstip

Wetenschapsjournalist Govert Schilling, die in april het Mars Desert Research Station bezocht, deed daar op 13 mei enthousiast verslag van in het VPRO televisieprogramma Flogiston en op 22 juni in een fraai geillustreerd artikel in het Volkskrant Magazine. Op 1 juli zond Discovery Channel de twee uur durende reportage "Mars on Earth" uit, over het Mars Arctic Research Station op Devon Island.

Het populair wetenschappelijk maandblad KIJK besteedde in het nummer van juli 2002 zes pagina's aan de habitat op Devon. Ook het blad EOS maakte melding van de habitats in een artikel met de kop "Europese Marsbasis in aanbouw". En in het septembernummer van weer een ander populair wetenschappelijk tijdschrift, Mens en Wetenschap, staat een uitgebreid artikel over de Mars Society, geschreven door uw webmaster.

Op 2 juli mocht Artemis Westenberg, net terug van de Euro-M.A.R.S scouting-missie naar IJsland, anderhalf uur lang haar verhaal doen in het programma Dolce Vita op radio 747 AM. Artemis begint een goede bekende te worden in Hilversum, want op 13 juli was ze een uur lang te gast in het Radio 1-journaal

Het bericht dat Rusland rond 2015 een internationale missie naar Mars wil organiseren, drong ook tot de meeste Nederlandse nieuwsmedia door. Mark van Traa schreef voor de voorpagina van De Verdieping, het tweede katern van Trouw, een groot artikel onder de titel "De aarde als een puntje". De schrijver ziet daarin wel erg veel beren op de weg; ach, als die arme astronauten maar geen heimwee krijgen.... 

Het ijs gebroken...

Eind mei 2002 berichtten vrijwel alle media over de vondst van enorme hoeveelheden waterijs op Mars. Een door de Stichting Mars Society Nederland verspreid persbericht benadrukte de gunstige gevolgen van die ontdekking voor het uitvoeren van een bemande Marsmissie; die strekking is in veel mediaberichten terug te lezen. Een naar aanleiding van het persbericht opgesteld artikel van het ANP vond zijn weg naar talloze kranten, tijdschriften en radio- en televisieprogramma's. Het veel gelezen treinblad Metro bijvoorbeeld pakte op 31 mei op de voorpagina uit met een grote kop "Reis naar Mars kan binnen zes jaar", geillustreerd met een prachtige rendering van Kees Veenenbos. De Geassocieerde Pers Dienst (GPD) zette eveneens een artikel uit naar de 23 aangesloten grote regionale bladen (onder andere Leidsch Dagblad, Provinciale Zeeuwse Courant, Nieuwsblad van het Noorden) met in totaal 2,2 miljoen lezers.

Ook ons European Mars Analog Research Station profiteerde van de publiciteit veroorzaakt door de ijsvondst en niet alleen omdat het project op IJsland zal komen te staan... Co-architect Frans Blok werd uitgebreid geinterviewd in het Rotterdams Nieuwsblad van 31 mei, en in het huis-aan-huis blad Maasstad van de week daarna. Mars Society-woordvoerster Artemis Westenberg was op 1 juni een uur lang te gast op Radio Rijnmond (en mocht zelfs de muziek uitkiezen…) en op 9 juni een half uur lang bij Avro's Weekend Cafe op radio 1.  De Wereldomroep interviewde Westenberg en Blok bij de Erasmusbrug, een televisie-item met een glansrol voor de maquette van de Hab, de Mars-strandbal en de rood-groen-blauwe Marsvlag.

Het Odyssey-mediaoffensief

Ter gelegenheid van de aankomst van Mars Odyssey bij de Rode Planeet op 24 oktober  2001, 's morgens heel vroeg, richtten alle vaderlandse media weer even de aandacht op Mars. Onze p.r.-medewerkster Artemis Westenberg had er een dagtaak aan; ook de nachtrust had er enigszins onder te lijden, aangezien het Radio 1-journaal in haar huis in Capelle aan den IJssel een filiaal inrichtte om live verslag te doen. Later op de dag besteedde onder andere het NCRV-programma Knooppunt Kranenbarg enige tijd aan het hoe en waarom van reizen naar Mars. 's Avonds was Artemis te zien in het SBS6-avondnieuws; Netwerk liet een uur later beelden zien van ons Odyssey-feest in Leiden.

Artemis was enkele weken later te gast bij het radioprogramma Plein Publiek van de NCRV, om te vertellen over haar fascinatie voor zowel Mars als Alexander de Grote. Verder is er gesproken over een mogelijk optreden, later in het seizoen, van vertegenwoordigers van de Mars Society in Kopspijkers (VARA) en het programma van Marc-Marie Huijbregts (KRO). 

Ook de schrijvende media sloegen ons niet over; het Rotterdams Dagblad besteedde zelfs twee dagen achter elkaar aandacht aan de Mars Society. Het Algemeen Dagblad voorzag een artikel op pagina twee van de kop "Het is schitterend mooi op Mars". Vreemd genoeg heeft het AD het daarin consequent over de Mars Foundation; zo hebben we ons toch niet voorgesteld…

Pauw in Panama

Op 28 augustus 2001 waren Artemis Westenberg en Gijs Nooitgedagt te gast bij Jeroen Pauw in het BNN-programma Pauw in Panama. Tien minuten lang doorstonden zij het spervuur aan kritische vragen van deze scherpzinnige interviewer. Hoewel scherpzinnig…; Pauw bleef opmerkelijk lang doorvragen over een Dan Quayle-citaat op de website, blijkbaar niet beseffend dat Quayle-citaten nooit te serieus genomen mogen worden.

Rond het symposium

Ons eerste symposium, op 2 juni 2001 in Delft heeft een golf van aandacht voor de Marsiaanse zaak opgeleverd in zowel oude als nieuwe media.

Zo werd spreker John Karemaker geinterviewd in het NCRV-programma Plein Publiek op radio AM747 en Mars Society Nederland-bestuurslid Artemis Westenberg in het AVRO-programma 1 in de middag op radio 1. Tijdens de dag zelf werden de meeste sprekers geinterviewd door de Wereldomroep

Van de grote nationale en regionale kranten besteedden onder anderen De Volkskrant, Het Parool en de Haagsche Courant ruim aandacht aan het evenement. Govert Schilling schreef voor de voorpagina van het wetenschapskatern van de Volkskrant van 2 juni een groot artikel onder de titel "Planeet van eens en ooit". Schilling, in het verleden vaak kritisch over bemande ruimtevaart, schreef ditmaal een bijna poetisch verhaal over de dromen van Zubrin en McKay: "Mars wordt een levende planeet. Een droom? Nog wel. Maar je moet ergens beginnen".

Naast in ruimtevaart en wetenschap gespecialiseerde websites als Astronet en Astronova ruimden ook grote internet-portals als Planet Internet en World Online plaats in voor "Mars - Living Planet"; de laatstgenoemde website publiceerde zelfs de complete oprichtingsverklaring van de Mars Society.

Een ander nieuw medium dat in de weken voor het symposium de aandacht van het grote publiek op Mars vestigde waren de grote masterscreens in de Rotterdamse Koopgoot. Honderdduizenden winkelende Rotterdammers zagen een animatie samengesteld uit de renderings van Kees Veenenbos.

Iets langer geleden:

De Rode Haan op de Rode Planeet
Interview VARA-gids - 27 januari 2001

De Ingenieur
"Voorwaarts Mars" - 20 september 2000

Radio1-journaal
Interview door Rob Trip - 11 augustus 2000

NCRV Radio 2, 3 en 5
Cappuccino - 31 maart 2001
BuZz - 16 april 2000
Plein Publiek - 11 februari 2000
Debat op 5 - 9 december 1999

Algemeen Dagblad
"En dan nu een mens op Mars" - 16 december 1999

laatste wijziging: 21 januari 2004
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!