Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Over ons > Nationale Marsdag 2005
  9.00 Zaal open
  9.45 UvA_ welkom door het Sterrenkundig instituut Anton Pannekoek
10.00 Een rondleiding over de Rode Planeet
11.00 Waarom Mars?
13.00 Robots of Mensen?
13.30 Hoe krijgen we mensen naar Mars?
14.15 Praten met Robots
15.30 Waarom ik naar Mars zou gaan
16.15 Paneldiscussie; Mensen of Machines

Helaas, het is alweer voorbij.
Een kleine foto-impressie

2 juli 2005: Nationale Marsdag: Van Robots naar Mensen
Een laagdrempelig evenement voor iedereen die geïnteresseerd is in ruimtevaart.
Locatie: UvA_Roeterstraat (zaal van max 450 personen)
ROUTEBESCHRIJVING!

Voorlopig programma:

9.00 Zaal open

Rens Waters 9.45 prof. Rens Waters – UvA_ welkom door het Sterrenkundig instituut Anton Pannekoek

Kees Veenenbos 10.00 Kees Veenenbos – een rondleiding over de Rode Planeet

Kees Veenenbos, in het dagelijks leven werkzaam bij de gemeente Apeldoorn, is inmiddels wereldberoemd met zijn "renders" van Mars. Kees maakt gebruik van hoogtegegevens die verzameld zijn door de Amerikaanse satelliet Mars Global Surveyor. Die gegevens worden ingevoerd in het programma Terragen, wat prachtige beelden oplevert van Mars in heden, verleden en toekomst. Werk van Kees, te bewonderen op zijn website www.space4case.com, vond zijn weg naar een groot aantal kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland; zo leverde hij een voorpagina voor National Geographic Magazine. Ook werkt hij in opdracht van de NASA.

10.45 Koffiepauze
Artemis Westenberg 11.00 Artemis Westenberg – Waarom Mars; in de voetsporen van Tasman, Huygens en Lely

Artemis Westenberg studeerde Oude Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Leiden, schoolde zich om tot algemeen manager en ging daarna het bedrijfsleven in. Moederschap en non-profit lieten zich beter combineren en Artemis belandde in de vrouwenorganisaties in Rotterdam. Jarenlang leidde zij de Rotterdamse Vrouwenraad en raakte bekend met het politieke metier. Sinds 2000 zet Artemis zich in voor de Nederlandse Mars Society-afdeling, sinds 2004 is ze voorzitter. In een groot aantal radio en tv-programma's is zij inmiddels langs geweest om haar visie op de Rode Planeet voor het voetlicht te brengen. Tijdens de Nationale Marsdag keert ze terug naar haar roots als ze uitlegt wat de Nederlandse geschiedenis en Mars met elkaar te maken hebben.

12.00 Pauze. NB ER ZIJN GEEN BROODJES TE KOOP IN DE HAL. LUNCHPAKKETTEN ZELF MEENEMEN!

Cock Heemskerk 13.00 Cock Heemskerk (Dutch Space) – Robots of Mensen?

Cock Heemskerk studeerde Werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Na zijn afstuderen werkte hij in 1985-1986 een jaar als visiting Scientist aan het beroemde Robotics Institute van Carnegie Mellon University in Pittsburgh, PA, USA. Daarna keerde Cock terug in Delft, waar hij les gaf en onderzoek deed naar het programmeren van industriële robots om ze op een slimme manier producten te laten assembleren. Sinds zijn promotie in 1990 werkt hij bij Dutch Space, aan verschillende robotprojecten, in verschillende rollen. Zijn huidige rol is senior system engineer. Cock is een van de hoofdontwerpers van de European Robotic Arm (ERA), een Nederlands/ Europese bijdrage aan het International Space Station. Op de Marsdag gaat hij in op de vraag waarom we eigenlijk mensen naar Mars willen sturen, kan die taak niet beter door robots gedaan worden?
www.dutchspace.nl
en.wikipedia.org/wiki/European_Robotic_Armm

Rolf de Groot 13.30 Rolf de Groot (ESA) – hoe krijgen we mensen naar Mars (Aurora programma ESA)

Moleculair bioloog dr. Rolf de Groot is sinds 2000 werkzaam bij het SRON Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek te Utrecht, waar hij verantwoordelijk is voor ontwikkeling en uitvoering van stimuleringsprogramma's op het gebied van microgewichtonderzoek, astrobiologie en aardobservatie. Hij is tevens de Nederlandse gedelegeerde in de ESA programmaraden voor het Aurora Exploratie programma, het bemande ruimtevaartprogramma en het aardobservatieprogramma.

Maarten Sierhuis 14.15 Dr. ing. Maarten Sierhuis (NASA AMES Research, human centered computing) – Praten met Robots

Maarten Sierhuis is expert op het gebied van voice commanded robots en voice commanded communicatie met Mission Control.

Deze software - hardware interactie maakt het mogelijk veel van de communicatie tussen de astronaut en mission control automatisch te laten verlopen. Verder houdt de software bij waar de astronaut is, tijdens het oppikken van grondmonsters of het nemen van foto's. Dat betekent dat het altijd duidelijk is wie, waar, wanneer een monster nam. Makkelijk na te zoeken in de database die zo ontstaat en te verbinden met andere onderzoekers, monsters of excursies.
Meer over dit onderwerp in het artikel van Spacedaily.

15.00 Theepauze

André Kuipers 15.30 André Kuipers – Waarom ik naar Mars zou gaan

Na zijn opleiding als arts aan de Universiteit van Amsterdam deed André Kuipers, onder andere bij de Nederlandse Luchtmacht, onderzoek naar de medische aspecten van lucht- en ruimtevaart. Sinds 1991 is André in dienst van de European Space Agency waar hij onder andere onderzoek deed naar de gevolgen van gewichtloosheid op het menselijk lichaam. In 1999 trad hij toe tot het astronautencorps van de ESA. In 2004 ging André daadwerkelijk, als tweede Nederlander, de ruimte in. In het kader van de succesvolle Delta-missie bracht hij tien dagen door in het International Space Station. Kosmonaut André kan bijzonder aanstekelijk vertelen over de jongensdroom die met die reis in vervulling ging; wat hem betreft hoeft het niet bij deze ene ruimtereis te blijven; Mars lonkt.

16.15 Paneldiscussie – Mensen of Machines

17.00 Einde

laatste wijziging: 9 juli 2005
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!