Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > Mars: Onze internationale Nederlander gaat 3D
Persbericht 7 oktober 2004:
Mars Society Nederland 010-4510776
Kees Veenenbos 06-144 622 50

Mars: Onze internationale Nederlander gaat 3D


Vanaf 8 oktober is het mogelijk je werkelijk in een marslandschap te wanen. Waren de prachtige beelden van Kees Veenenbos altijd al inspirerend, maar nu heeft Veenenbos zichzelf overtroffen. Mars 3D komt op je af, en neemt je op. Prachtige beelden, die je laten vliegen over Mars en wandelen over haar rotsen. Beelden die je helemaal doen vergeten dat er nog nooit een mens op Mars is geweest. En dat al die beelden dus zijn gemaakt van door robots verzamelde gegevens.

Om Mars 3D te kunnen zien, moet men voorlopig nog naar het Science Museum van Minnesota, waar de film van 8 oktober tot 1 juni 2005 draait. Wie zo ver niet wil reizen kan zich thuis achter zijn pc vergapen aan de prachtige beelden en animaties die te vinden zijn op de website van Kees Veenenbos: www.space4Case.com.

Kees Veenenbos, computerkunstenaar uit Apeldoorn, is voor allen die zich met Mars bezig houden, waaronder de ruimtevaart organisaties NASA en ESA, een goede bekende. Veenenbos maakt al enkele jaren furore met zijn “Mars-renders”. Dit zijn beelden van Mars gebaseerd op hoogte-gegevens die sinds 1998 verzameld worden door de satelliet Mars Global Surveyor. Door middel van een laser hoogtemeter brengt dit Amerikaanse ruimtevaartuig de planeet Mars gedetailleerd in kaart. Veenenbos gebruikt die gegevens om in het computerprogramma Terragen een realistisch model te creëren van de Rode Planeet. En, zoals de cover van de National Geographic Magazine nu wereldwijd laat zien, levert dat prachtige beelden op van Mars, alsof het door mensenogen gezien wordt of door camera’s gefotografeerd is. Kees maakt zowel beelden van Mars zoals het nu is, droog en koud, als ook beelden die de planeet laten zien zoals hij er mogelijk in een ver verleden uitzag, met vloeibaar water aan het oppervlak.

Veenenbos werkt nog steeds als ambtenaar bij de gemeente Apeldoorn, maar in ruimtevaartkringen geniet hij inmiddels internationale bekendheid. De NASA gebruikte zijn renders (zo heten dergelijke via de computer gemaakte beelden) om het de teams van de twee Mars Rovers die volgende maand op Mars landen, gemakkelijker te maken om een landingsplaats uit te kiezen voor hun Marsvaartuigen. Zo hangen er ook 5 van deze renders fraai ingelijst op de kamer van de NASA directeur Mars Exploration. En nu heeft de European Space Agency (ESA) Kees Veenenbos uitgenodigd om tijdens de Beagle 2-kerstnacht zijn werk te komen tonen in het Vluchtleidingscentrum van de ESA te Darmstadt.

Daarnaast is zijn werk vanaf morgen ook te bewonderen op website van de Beagle 2. Collin Pillinger, de instigator van de Beagle 2, heeft Veenenbos speciaal om renders van de Beagle landingsplaats verzocht.

Verder werd Kees zijn werk gebruikt voor een reclame boodschap van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam in mei/juni 2001, die draaide op de digiscreens in de Koopgoot in Rotterdam. Zijn werk werd onder andere gepubliceerd in kranten als De Volkskrant, Haagse Courant, voorpagina Metro, bladen als Science, Courrier International, Bild der Wissenschaft en Space.com. Evenals talloze binnen en buitenlandse tv programma’s. En zelfs de cover van National Geographic Magazine. Ook de National Geographic televisiedocumentaire ‘Mars: dead or alive’ wordt opgesierd met veel renders van Veenenbos. Laatstelijk heeft Veenenbos zijn bijdrage geleverd aan het boek Mars uit de Eyewitness serie van uitgeverij Dorling Kindersley.

- NASA website over de 2 Mars Exploration Rovers, die op Mars rondrijden: marsoweb.nas.nasa.gov/landingsites/index.html
Hier treft u 6 mogelijke landingssites op Mars aan, die Kees Veenenbos op verzoek van de NASA visualiseerde.
- Op de NASA site wordt er gelinkt naar de site van Kees Veenenbos ltpwww.gsfc.nasa.gov/tharsis/other_links.html
De site van Veenenbos wordt hier door de NASA aangeduid met de tekst: ‘Award-winning artistic renders of Mars by Kees Veenenbos’.
- Zie ook de website van Kees Veenenbos zelf: www.Space4Case.com
- voor de algemene website over de Mars Exploration Rovers, Spirit en Opportunity www.jpl.nasa.gov/missions/mer/index.cfm

laatste wijziging: 7 oktober 2004
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!