Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > MARS SOCIETY te gast bij MERCURIUS
Persbericht 24 november 2004:
st. Mars Society Nederland


MARS SOCIETY te gast bij MERCURIUS

Zaterdag 27 en zondag 28 november 2004 is de Mars Society Nederland te gast bij sterrenwacht Mercurius. Sterrenwacht Mercurius in de Biesbosch staat dan het hele weekend in het teken van Mars.

Waarom Mars?

Wat is er nou zo interessant aan Mars en waarom is het antwoord op veel van onze vragen juist daar te vinden? Wij zullen laten zien, horen en beleven waarom Mars de volgende stap is in de exploratie van ons zonnestelsel.

Mensen van de European Space Agency (ESA) en van de Mars Society zelf, laten u zien wat er allemaal op Mars te beleven is, welke missies er momenteel zijn en welke er nog volgen. Bovendien krijgt u een kijkje in de keuken van de ESA met het Aurora programma dat uiteindelijk zal resulteren in een bemande missie naar Mars.

Wordt de eerste mens op Mars een Europeaan?

Ook de Mars Society Nederland zit niet stil, in eigen onderzoeksstations, F-Mars op Devon Island op de Noordpool en MDRS in Utah, wordt hard gewerkt om te bepalen wat er allemaal bij komt kijken om mensen op Mars te laten werken, leven en vooral overleven. Hoe zorgen we ervoor dat zes mensen, die twee en een half jaar opgesloten worden in een ruimteschip in de vorm van een soepblik, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk gezond blijven. Kijk naar een presentatie van een echte missie waarbij snel duidelijk wordt dat ruimtevaart echt mensenwerk is.

Het weekend van 27 en 28 november wordt een weekend vol films, foto's en presentaties voor jong en oud. Kom op 27 of 28 november naar sterrenwacht Mercurius te Dordrecht.

De agenda voor het Mars weekend in sterrenwacht Mercurius in de Biesbosch ziet er als volgt uit:

Adres Sterrenwacht Mercurius :Baanhoekweg 75 te Dordrecht

Tel 0184-490660 /078-6410409 (buiten openingstijden)

info@sterrenwacht-mercurius.nl

Zaterdag ( sterrenwacht open van 13:00 tot 22:00)

15:00 Film Sam Burbank over MDRS (mars desert research station)

Sam Burbank is een filmer die al jaren voor National Geographic channel werkt. In mei van 2003 verbleef hij 2 weken als marsonaut in het Mars Desert Research Station bij Hanksville in Utah en ondervond aan den lijve de beperkingen van het wonen en werken op Mars. tijdens zijn dienst op het MDRS moest Sam zich gedragen alsof hij werkelijk op Mars leefde. Dit betekende dat hij de Habitat, of afgekort hab (het Research Station) niet uitmocht dan nadat hij een ruimtepak had aangetrokken. Immers op Mars kun je niet buitenlopen zonder pak. En juist al die kleine en grote belemmeringen worden getest op het station.
Daarnaast worden procedures, psychologische reacties en alle denkbare observaties vastgelegd om het leven van de uiteindelijke, echte marsonauten op Mars zo soepel mogelijk te laten verlopen.

In deze documentaire van een half uur (helaas niet ondertiteld, want rechtstreeks van de maker gekregen en nog niet in Nederland op National Geographic Channel te zien geweest) vertelt Sam smakelijk en met de nodige zelfspot over zijn ervaringen.

Aansluitend aan de film vertelt om 15:30 Arno Wielders: Verblijf in het Mars Desert Research Station in Utah

Over zijn verblijf in het Mars Desert Research Station van 18 januari 1 februari 2003. Arno Wielders, tot voor kort voorzitter van de Mars Society Nederland, en werkzaam voor TNO TPD, was de eerste Nederlander om een volledige simulatiedienst te doen in de Hab. Hij richtte tijdens zijn dienst het astronomische observatorium in dat naast de hab in Utah staat. De desastreuze landing van het ruimteveer Columbia vond plaats op 29 januari 2003 en werd scherp gevoeld door de dienstdoende marsonauten, die net daarvoor de Columbia nog in de nachtlucht van Utah over hun Hab hadden zien vliegen om vervolgens binnen in de hab te ontdekken, dat zij nooit meer aankwam op Aarde.

17:00 Michel van der Pelt: Het Aurora programma van de ESA

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft sinds 2001 haar Aurora programma dat als doel heeft mensen op Mars te brengen. Michel van Pelt is als medewerker van de ESA betrokken bij dit programma. Hij was het ook die in april van dit jaar namens de ESA berekende wat een bemande missie naar Mars nu kost in Europa. Marc Hunt van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA rekende het tegelijkertijd uit voor de NASA. Vreemd genoeg is de missie in de VS 50 % duurder dan in Europa. Van Pelt kwam met 3,35 miljard per jaar gedurende 8 jaar (26,6 miljard totaal). Hunt berekende exact dezelfde bemande missie naar Mars voor 4,9 miljard per jaar gedurende 8 jaar (39,4 miljard totaal). Hun berekeningen laten zien dat een bemande missie zeker bereikbaar is voor de Europese Unie of voor de Verenigde Staten. Michel van Pelt zal uitleggen hoe de ESA denkt mensen naar Mars te sturen. Daarbij zal de ESA enkele technieken die de NASA al eerder bewees te beheersen zelf moeten testen. Er is immers gee n reden om in Europa technologisch afhankelijk te zijn van de VS.

20:00 Gerard Kuijpers: De Mars Society: waarom Mars?

Na alle verhalen en beelden van de voorbereidingen van een bemande missie door ESA en door de Mars Society vertelt Gerard Kuijpers wat de Mars Society nu is. Waarom wij ons exclusief richten op Mars en wat de voordelen daarvan zijn voor de mensen hier op Aarde.

Zondag (13:00 tot 18:00)

14:00 Film Sam Burbank: Ansari X-Price

Sam Burbank ging de verschillende ploegen langs die probeerden de Ansari X-Price in de wacht te slepen, die inmiddels op 4 oktober door Burt Rutan gewonnen is. Onder de teams die Sam interviewde zitten kleurrijke figuren en heel droge ingenieurs, maar allemaal met 1 droom: de Ruimte bereikbaar te maken voor de gewone burger. Voorlopig moet deze gewone burger nog wel een flinke tijd sparen om de ruimte in te gaan, maar vanaf 2007 biedt Virgin Galactic tickets om een half uur in de ruimte te zijn. Virgin Galactic verwacht wel dat de prijs van een ticket in weinig jaren zeer zullen dalen, wat een ruimtereis inderdaad bereikbaar zal maken voor velen.

15:30 Frans Blok: Euro-Mars, architectuur in de ruimtevaart

Ook de Mars Society in Nederland en in de andere Europese landen (Frankrijk, Duitsland, Engeland en Italië) is bezig met een Mars Analoog Research Station. Dit station moet zodra er genoeg sponsors gevonden zijn om de Europese habitat, die reeds gebouwd is en in Chicago opgeslagen staat, naar IJsland te vervoeren en daar de binnenkant af te bouwen. Juist met die binnenkant heeft de Rotterdamse architect Frans Blok, Mars Society bestuurslid van het eerste uur en de Webmaster van www.marssociety.nl, zich intensief bezig gehouden. Samen met twee Franse, een Duitse en een Italiaanse architect heeft hij er voor gezorgd dat het Europese ontwerp van de woon en werkruimte in de hab optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte. Frans zal het publiek aan de hand van prachtige platen laten zien wat de Europese architecten met hun in drie lagen verdeelde habitat voor ogen staat.

17:00 Gerard Kuijpers: De Mars Society, waarom Mars

Ook op zondag zal Gerard Kuijpers, bestuurslid van de Mars Society belast met ledenwerving, vertellen over de Mars Society.

Gedurende beide dagen zullen er bestuursleden van de Mars Society aanwezig zijn om vragen van het publiek te beantwoorden. Ook zal er aandacht zijn voor de 3D beelden die sinds januari weer volop van Mars naar Aarde gezonden worden. Niet alleen door beide Mars Exploration Rovers, Spirit en Opportunity, maar juist ook door de Europese satelliet Mars Express. Deze zendt zeer interessante beelden van Mars naar Aarde, die door haar bijzondere stereo camera de mogelijkheid heeft de gefotografeerde delen van Mars van alle kanten te bekijken.

laatste wijziging: 24 november 2004
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!