Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > Eerste voetstappen op 'Mars' van een Nederlandse vrouw
Persbericht 14 januari 2005:
st. Mars Society Nederland

Eerste voetstappen op 'Mars' van een Nederlandse vrouw.


In ruimtevaartorganisaties wordt het algemeen aangenomen: de eerste mens op Mars zal een vrouw zijn. Immers de eerste mens op de Maan was een man, en wat is er dan eerlijker dan de eerste stap op Mars aan een vrouw te laten?

Voor de NASA of de ESA, of misschien wel de Chinese Ruimtevaartorganisatie daadwerkelijk mensen naar Mars stuurt, moeten er wel eerst praktische zaken getest en uitgezocht worden. De Mars Society werkt daar wereldwijd aan mee door in haar Mars-analoge onderzoeksstations het wonen en werken door marsonauten op Mars te simuleren.

In een van die stations, het Mars Desert Research Station in Utah, zal vanaf 22 januari 2005 voor twee weken ook een Nederlandse vrouw haar stappen op Mars zetten: Artemis Westenberg. Zij is de Crew Scientist en Executive Officer (ondercommandant) van Crew 33 voor de habitat in een drooggevallen zeebedding in de woestijn van Utah. De internationale zeskoppige bemanning zal gedurende twee weken in een habitat (een marsonautenverblijf) onder volledige Mars-simulatie ( full sim ) wetenschappelijk onderzoek doen met de beperkingen die toekomstige crews op Mars ook zullen kennen. Dat betekent onder andere: erg zuinig zijn met water, alleen naar buiten in een ruimtepak en als je met Aarde belt, drie kwartier op antwoord wachten.

De bemanning (nummer 33 van 22 jauari 6 februari 2005) bestaat uit:

Paul Graham, Commandant, Ingenieur en Ingenieursteamco÷rdinator uit Michigan.

Artemis Westenberg, als Executive Officer/Crew Scientist uit Nederland.

Natalia Andrzejewska, doctoraal student gespecialiseerd in Marsgrond analyse uit Polen als Geoloog.

Greg Drayer, ingenieur uit Venezuela en veteraan van MDRS Crew 28 als Ingenieur.

Sami Rosenbaum, Journalist uit Venezuela als Journalist.

William Schwarz, doctoraal student-beroeps/omgevings gezondheid uit Utah als Bioloog.

Al drie jaar staat het MDRS in het zuiden van Utah, een kleine maar opvallende witte cilinder met een koepel in een rood, door wind en water gevormd Marslandschap. Groepen wetenschappers en andere specialisten uit een groot aantal landen doen hier onderzoek dat moet leiden tot de eerste bemande Marsmissie. Onderzoeksapparatuur en ondersteuningsrobots worden uitgetest, werkprocedures voor excursies op het Marsoppervlak worden ontwikkeld, psychologische factoren worden onderzocht. In een nabijgelegen experimentele broeikas wordt water gezuiverd voor hergebruik.

Het project heeft niet te klagen over gebrek aan aandacht van de internationale media. Zo maakte Sam Burbank voor National Geographic Channel een documentaire over het leven in de hab; Govert Schilling schreef over zijn bezoek in 2002 een enthousiast verhaal in het Volkskrant Magazine (22 juni 2002). Mochten er eindelijk genoeg sponsors gevonden worden, dan kan er vanaf de zomer van 2005 ook op IJsland in het Europese Mars Analoge Research Station, dus veel dichter bij huis en van ons in Europa, in full sim het wonen en werken op Mars worden verfijnd.

Wat heeft iemand die geschiedenis studeerde te zoeken op Mars?

dra. Artemis Westenberg (Rotterdam, 1958) studeerde Oude Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Leiden, werd omgeschoold tot algemeen manager en ging daarna het bedrijfsleven in. Omdat moederschap zich beter liet combineren met non-profit-werk belandde Artemis in de vrouwenorganisaties in Rotterdam. Jarenlang leidde zij de Rotterdamse Vrouwenraad en raakte bekend met het politieke metier. Sinds enkele jaren verzorgt Artemis de pr en communicatie van de Mars Society Nederland; sinds november dit jaar is zij ook voorzitter van deze organisatie die zich, samen met alle andere Mars Society s wereldwijd, inzet voor bemand onderzoek van de planeet Mars. Als Alexander de Grote nu leefde, stonden we allang op Mars. Hij had het geld, de macht en de visie om tot de grenzen te gaan. Mars is momenteel zonder enige twijfel die grens.

laatste wijziging: 14 januari 2005
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!