Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > Planetaire Exploratie: Nederlandse verkenners op een moderne zee
Persbericht 17 maart 2005:
Mars Society Nederland


Planetaire Exploratie: Nederlandse verkenners op een moderne zee

Vrijdagmiddag 18 maart 2005 zijn de Mars Society Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart en het Nederlands Platform voor Planeetonderzoek te gast bij Dutch Space in Leiden om aan een zo breed mogelijk Nederlands publiek uit te leggen wat Nederland nu toch te zoeken heeft in het heelal.

Als we het heelal zien als een zee dan kan het niet verwonderlijk heten dat Nederlanders zich aangetrokken voelen tot het verkennen en bevaren van die zee. Immers Nederland heeft als bijna geen ander land een historie van lef gecombineerd met nieuwsgierigheid. Die drang tot ontdekken en verkennen leverde wellicht op het moment zelf niet altijd duidelijke voordelen op, maar bracht Nederland veelal later wel degelijk voorspoed en welvaart.

En dit geldt vandaag de dag ook voor de ruimtevaart, die niet alleen een inspiratiebron vormt voor onze jeugd, maar ook onze industrie, onze wetenschap en daarmee onze algemene nationale innovatie positie eigenlijk alleen maar versterkt.

Planetaire exploratie spreekt iedereen aan. Wie wil er niet weten of er leven is op Mars en hoe de manen van Saturnus er uit zien? De laatste tijd vindt er veel onderzoek van het zonnestelsel plaats: de succesvolle landing van Huygens op Titan, de avonturen van de Amerikaanse MER rovers 'Opportunity' en 'Spirit' en natuurlijk Europa's Mars Express en Smart-1 missies. Het Planetaire Exploratie symposium staat in het teken van de Nederlandse rol binnen dit groeiende veld. Er zijn zowel lezingen vanuit de industrie als de wetenschap en het belooft een boeiende middag te worden.

Het programma:

Het symposium wordt gehouden in de ANS zaal van Dutch Space, Newtonweg 1, 2333 CP Leiden
Telefoon: 071 5245000.

14:00 - 14:30: ESA's Aurora programma & NPP, Rolf de Groot (NPP, SRON) 14:30 - 15:00: Mars XRD, Arno Wielders (Space Horizon) 15:00 - 15:30: Dutch Space & Planetary Exploration, Erik Laan (Dutch Space) 15:30 - 15:45: Pauze 15:45 - 16:15: Remote-Sensing van Planeetatmosferen, Daphne Stam (UVA) 16:15 - 16:45: Astrobiologie, Inge-Loes ten Kate (Universiteit Leiden) 16:45 - 17:15: Planetaire Oppervlakte fysica, Arie van den Berg (Universiteit Utrecht)

Vanaf 17:45: Planeten-Borrel in Stadscafť van der Werff, Steenstraat 12, 2312 BW Leiden

(dichtbij station Leiden Centraal).

voor meer informatie:
dra. Artemis A. Westenberg
Mars Society Nederland
010-4510776/ 0626 09 0009
www.marssociety.nl

De Mars Society Nederland is onderdeel van een internationale publieke ruimtevaart-organisatie met als doel bemande missies naar Mars en uiteindelijk bewoning van Mars.

dr. Rolf P. de Groot
Nationaal Platform voor Planeetonderzoek
030-2535656
www.planeetonderzoek.nl

Het NPP heeft als belangrijkste doel de Nederlandse wetenschappelijke, technologische en industriŽle capaciteiten en ambities te bundelen, zodat in het AURORA exploratieprogramma van ESA Nederland een waarachtig speler is.

drs. Erik Laan
Nederlandse Vereniging voor Lucht en Ruimtevaart
071-5245244
www.ruimtevaart-nvr.nl

DE NVR heeft als doel belangstellenden te informeren over ruimteonderzoek en ruimtevaarttechniek en hen met elkaar in contact te brengen.

Geert Mennenga
Dutch Space
071-5245120
www.dutchspace.nl

Dutch Space - voormalig Fokker Space - is het grootste industriŽle ruimtevaartbedrijf van ons land. Het bedrijf uit Leiden is de grootste leverancier van zonnepanelen voor satellieten in Europa en daarnaast een belangrijke leverancier van onderdelen voor de Europese Ariane-raket. Dutch Space bouwt tevens instrumenten voor wetenschappelijk onderzoek in de ruimte, houdt zich bezig met systems- en mechanical engineering, micrograviteitsonderzoek en geavanceerde robotica. Bij Dutch Space werken circa 300 mensen.

laatste wijziging: 17 maart 2005
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!