Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > Mars: werk van Kees Veenenbos op National Geographic Channel
Persbericht 5 april 2005:
Mars Society Nederland: 010-4510776/0626 090009


Mars: werk van Kees Veenenbos op National Geographic Channel (7 april)

National Geographic Channel, documentaire 'Mission Mars: Year One' Volg de marsvoertuigen Spirit en Opportunity, vanaf het moment dat ze op de planeet neerkomen tot en met de verbijsterende ontdekkingen die daar op volgden.

De Nederlander Kees Veenenbos maakte voor de documentaire een minuut aan animaties over hoe Mars er nu uitziet en hoe Mars er wellicht in het verleden uitzag. Met behulp van de MOLA (Mars Orbiter Laser Altimeter op de satelliet Mars Global Surveyor) data maakte hij deze vluchten boven het Mars oppervlakte. Zo zien we lage vluchten boven de Valles Marineris, zowel in het heden als in het verleden als een vlucht boven de Aram Chaos, toen water en ijs nog in dit gebied aanwezig was. Tenslotte nog een vlucht boven de Ma'Adim Vallis naar de Gusev krater, waar op dit moment het Mars voertuig Spirit onderzoekingen doet.

Kees Veenenbos leverde ook voor de eerste documentaire 'Mars: Dead or Alive' werk. Hij maakte een flink aantal achtergronden voor de interviews die in de documentaire te zien zijn.

Dit is de tweede documentaire van Mark Davis (NOVA PBS) die het maken van de marvoertuigen tot en met de lancering als onderwerp had. Een geweldig tijdsdocument over de laatste ontwikkelingen van het Mars onderzoek. Ook in deze documentaire is Steve Squyres, de leider van de missie van de Mars Exploration Rovers, de spil in de documentaire.

Voor meer info over de documentaires zie www.pbs.org/wgbh/nova/mars

De titel van de tweede documentaire in de VS is anders, namelijk: "Welcome to Mars".

Veel informatie en achtergronden bij de totstandkoming van deze documentaires.

Zie voor de programmering van "Mission Mars: year One" op 7 april en de dagen erna:

www.ngc.tv/watch/programdetails.asp?uniid=4703

7 April, 22:00

8 April, 1:00

9 April, 15:00

11 April, 5:00

14 April, 15:00

29 April, 18:00

Kees Veenenbos, computerkunstenaar uit Apeldoorn, is voor allen die zich met Mars bezig houden, waaronder de ruimtevaart organisaties NASA en ESA, een goede bekende. Veenenbos maakt al enkele jaren furore met zijn "Mars-renders". Dit zijn beelden van Mars gebaseerd op hoogtegegevens die sinds 1998 verzameld worden door de satelliet Mars Global Surveyor. Door middel van een laser hoogtemeter brengt dit Amerikaanse ruimtevaartuig de planeet Mars gedetailleerd in kaart. Veenenbos gebruikt die gegevens om in het computerprogramma Terragen een realistisch model te creëren van de Rode Planeet. En, zoals de cover van de National Geografic Magazine in januari 2004 en die van Science (breakthrough nummer, 14 december 2004) wereldwijd laten zien, levert dat prachtige beelden op van Mars, alsof het door mensenogen gezien wordt of door camera's gefotografeerd is. Kees maakt zowel beelden van Mars zoals het nu is, droog en koud, als ook beelden die de planeet laten zien zoals de planeet er mogelijk in een ver verleden uitzag, met vloeibaar water aan het oppervlak.

Veenenbos werkt nog steeds als ambtenaar bij de gemeente Apeldoorn, maar in ruimtevaartkringen geniet hij inmiddels internationale bekendheid. De NASA gebruikte zijn renders (zo heten dergelijke via de computer gemaakte beelden) om het de teams van de twee Mars Rovers die volgende maand op Mars landen, gemakkelijker te maken om een landingsplaats uit te kiezen voor hun Marsvaartuigen. Zo hangen er ook 5 van deze renders fraai ingelijst op de kamer van de NASA directeur Mars Exploration. En de European Space Agency (ESA) nodigden Kees Veenenbos uit om tijdens de Beagle 2-kerstnacht zijn werk te komen tonen in het Vluchtleidingscentrum van de ESA te Darmstadt. Daarnaast is zijn werk ook te bewonderen op website van de Beagle 2. Collin Pillinger, de instigator van de Beagle 2, heeft Veenenbos speciaal om renders van de Beagle landingsplaats verzocht.

Sinds 8 oktober vorig jaar is het zelfs mogelijk je werkelijk in een Marslandschap te wanen. Waren de prachtige beelden van Kees Veenenbos altijd al inspirerend, maar nu heeft Veenenbos zichzelf overtroffen. Mars 3D komt op je af, en neemt je op. Prachtige beelden, die je laten vliegen over Mars en wandelen over haar rotsen. Beelden die je helemaal doen vergeten dat er nog nooit een mens op Mars is geweest. En dat al die beelden dus zijn gemaakt van door robots verzamelde gegevens. Om Mars 3D te kunnen zien, moet men voorlopig nog naar het Science Museum van Minnesota, waar de film van 8 oktober tot 1 juni 2005 draait. Wie zo ver niet wil reizen kan zich thuis achter zijn pc vergapen aan de prachtige beelden en animaties die te vinden zijn op de website van Kees Veenenbos: www.space4Case.com

Iets verder weg, maar nog steeds tamelijk dichtbij: op de Universiteit van Amsterdam op 2 juli 2005 op de Nationale Marsdag "Mars: van Robots naar Mensen' kan men genieten van de marsbeelden van Kees. Met naast Kees Veenenbos, medewerking van onze Nederlandse astronaut, André Kuipers, en vele anderen van ESA, NASA, Nederlandse ruimtevaartbedrijven als Dutch Space en SRON.

In Rotterdam werd Kees zijn werk gebruikt voor een reclame boodschap van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam in mei/juni 2001, die draaide op de digi-screens in de Koopgoot in Rotterdam. Zijn werk werd onder andere gepubliceerd in kranten als De Volkskrant, Haagse Courant, voorpagina Metro, bladen als Science, Courrier International, Bild der Wissenschaft en Space.com. Evenals talloze binnen en buitenlandse tv programma's. En de covers van National Geographic Magazine en Science in 2004. Laatstelijk heeft Veenenbos zijn bijdrage geleverd aan het boek Mars uit de Eyewitness serie van uitgeverij Dorling Kindersley.

Deze herfst wordt het werk van Veenenbos gebruikt in het planetarium van Madrid, waar ook de Europese Mars Society Conventie (EMC5) plaats vindt van 1-3 oktober.

Met als extra toegift in Madrid op 3 oktober een in Spanje goed zichtbare annulaire eclips.

- de website van Kees Veenenbos: www.space4Case.com

- Nationale Marsdag 2 juli (NB niet 4 juni!), Roetereiland, Universiteit van Amsterdam: Marssociety agenda

- NASA website over de 2 Mars Exploration Rovers, die op Mars rondrijden: marsoweb.nas.nasa.gov/landingsites/index.html

Hier treft u 6 mogelijke landingssites op Mars aan, die Kees Veenenbos op verzoek van de NASA visualiseerde.

- Op de NASA site wordt er gelinkt naar de site van Kees Veenenbos http://ltpwww.gsfc.nasa.gov/tharsis/other_links.html

De site van Veenenbos wordt hier door de NASA aangeduid met de tekst: 'Award-winning artistic renders of Mars by Kees Veenenbos'.

- Zie ook de website van Kees Veenenbos zelf: www.space4Case.com

- voor de algemene website over de Mars Exploration Rovers, Spirit en Opportunity

www.jpl.nasa.gov/missions/mer/index.cfm

- voor een trailer van Mars 3D uit het Science Museum in Minnesota:

www.smm.org/mars3d

laatste wijziging: 5 april 2005
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!