Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > McDonalds of afhaalchinees; wat is er het eerst op Mars?
Persbericht: 8 april 2005
Mars Society Nederland
tel: 010-4510776/0626 09 0009

McDonalds of afhaalchinees; wat is er het eerst op Mars?

Wij in Nederland kijken veel naar het Westen waar het ruimtevaart aangaat. Wij volgen alles wat de NASA doet nauwgezet. Zeker waar het Mars betreft. Maar is dat wel zo terecht? Zouden we niet evenzeer naar het Oosten moeten kijken? Immers met de snel opkomende bemande ruimtevaart in China is het nog in het geheel niet zeker waar de mens vandaan zal komen die de eerste stap op Mars zal zetten. En nu de Amerikanen een programma hebben aangekondigd waarbij je echt een heel lange adem moet hebben om die eerste stap mee te maken (niet voor 2030), en ook de Europese Ruimtevaart een dergelijk lange termijn programma heeft opgesteld voor de eerste Europeanen op Mars (ook niet voor 2030), krijgt de ambitie van de Chinezen meer en meer de ruimte om beiden te loef af te steken.

De Russen hebben alle techniek, maar geen geld. Dus wie gaat het worden?

Hoe het er in China voor staat met de ruimtevaart en hoe het daar allemaal begon wordt op dinsdagavond 12 april in de Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht verteld door Henk Smid en ir. Gerben Hazebroek. Als experts op de Chinese Ruimtevaart totnogtoe doen zij ook een poging om in de toekomst te kijken voor ons.

Overigens als wij Europeanen willen is die eerste stap voor een Europeaan. Het is een kwestie van lef, doorzettingsvermogen en geld. Zoals alles. Want geef ik 3,5 miljard per jaar uit aan zo'n bemande missie of 41 miljard per jaar aan landbouwsubsidies voor wijnboeren. Dat is een keuze. Een die zich waarschijnlijk geheel aan het gezichtsveld van de gemiddelde Europeaan onttrekt, maar niettemin geen reden om geen voortvarend Europees bemand ruimtevaart programma te volgen, dat ons naar Mars brengt en onze jeugd naar de exacte vakken. Wie durft die wint.

Zie ook onze agenda.
laatste wijziging: 10 april 2005
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!