Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > Mars Society blij met nieuwe NASA topman
Persbericht: 15 april 2005
Mars Society Nederland
Tel: 010-4510776/ 0626 09 0009


Mars Society blij met nieuwe NASA topman

De nieuwe NASA topman, Mike Griffin, wordt door de Mars Society met buitengewoon veel blijdschap begroet. Dat mag ook niet verwonderlijk heten, daar Mike Griffin een van de supporters was van de oprichting van de Mars Society in 1998. Reeds in 1992 had Griffin, als NASA’s associate administrator for Exploration, Dr. Robert Zubrin bij zich uitgenodigd om zijn Mars Direct Plan uiteen te zetten. Dr. Griffin was onder de indruk van de manier waarop Dr. Zubrin in zijn plan voorrekent hoe een bemande missie naar Mars financieel en technisch nu al haalbaar is.

De Mars Society heeft goede hoop, dat de nieuw benoemde NASA topman voortvarend de koers naar de Maan en Mars zal vervolgen. Dr. Zubrin, president en oprichter van de Mars Society, verklaarde vandaag, dat hij Mike Griffin kent als een echte leider, die technisch briljant en bovendien zeer creatief is en die openstaat voor nieuwe ideeën. Griffin is een ervaren NASA bestuurder met jarenlange toewijding aan het Amerikaanse ruimtevaartprogramma. Zijn toewijding geldt zeer zeker ook voor het nieuwe NASA programma om mensen ter plekke de Maan en Mars te laten onderzoeken.

Op haar eigen manier proberen de Mars Societies in Europa de eerste bemande missie naar Mars naar voren te halen. Niet alleen door algemene publieksvoorlichting, door gesprekken met de politiek en door hun websites, maar ook door hun streven om in Europa het derde Mars Analoge Research Station te plaatsen. Als publieke ruimtevaartorganisatie heeft de Mars Society daar de steun van sponsors uit bedrijfsleven en het algemene publiek nodig.
Momenteel vindt er dan ook een brede Europese inspanning plaats om die sponsors te vinden.
De vestigingsplaats van het Europese research station is al enige tijd bekend: op een jonge lavastroom van de Krafla vulkaan op IJsland. Regering en landeigenaren hebben hun toestemming inmiddels gegeven. Maar om het daadwerkelijk te laten gebeuren is er voor het uitrusten / inrichten van de binnenkant, het neerzetten en beheren, het brengen van de bemanningen naar de locatie in totaal een kleine 250.000 euro nodig.
Het Europese station heeft als derde station een verder uitgewerkte binnenzijde en valt vooral op door het heel doordachte ontwerp van de ruimtes binnen en dat dan ook nog over drie verdiepingen. Dit is een gevolg van het feit dat er 5 Europese architecten hebben gewerkt aan die inrichting. Inmiddels heeft een 6de architect uit Denemarken zich gevoegd bij dit team. Zijn specialisme is het beheersen van het stof, op Mars van levensbelang omdat het stof daar zo fijn is dat het de menselijke longen gemakkelijk kan beschadigen. De Deense Kristian von Bengtson zal zijn kennis en ervaring inzetten om ook in dit proefstation op Aarde in de luchtsluizen het stof kwijt te raken van de ruimtepakken vóór men het station feitelijk betreedt.

Planetaire ruimtevaart is niet het streven van één natie of één continent. Slechts door samenwerking zal de mensheid daadwerkelijk naar nieuwe planeten kunnen komen. Met Mike Griffin is voor de NASA en daarmee voor een belangrijk onderdeel van het ruimtevaartprogramma van onze planeet een no-nonsense manager met passie voor bemande ruimtevaart aangetreden.
De Mars Society geeft Griffin haar onverdeelde steun om van ‘mensen naar de Maan en naar Mars’ een realiteit te maken.

laatste wijziging: 15 april 2005
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!