Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > Het wordt alsmaar drukker rond Mars
Persbericht 9 maart 2006
Mars Society Nederland
tel: 010-4510776/0626 09 0009

Het wordt alsmaar drukker rond Mars

Vrijdagavond 10 maart houdt de Mars Society Nederland open huis in Capelle aan den IJssel. Belangstellenden zijn welkom om de aankomst van de Mars Reconnaissance Orbiter hier te volgen via NASA televisie.

Na een reis van ruim 7 maanden begint deze Amerikaanse satelliet met het om 22.24 Nederlandse tijd voor 27 minuten aanzetten van haar raketmotoren om voldoende af geremd te worden, zodat zij in een baan om Mars komt. Tijdens deze manoeuvre bevindt de satelliet zich 2 zenuwslopende minuten achter Mars en zullen er geen gegevens naar Aarde komen over het verloop van het afremmen. Daarnaast is Mars inmiddels in haar omloop rond de zon zover van de Aarde verwijderd, dat het sowieso een kleine 10 minuten duurt voor haar signalen ons bereiken.

In de 7 jaar dat de Mars Society nu bestaat is het alsmaar drukker geworden rond Mars.. Niet alleen wordt de MRO de 4de satelliet die haar rondjes om Mars gaat draaien, naast de rovers Spirit en Opportunity die 2 jaar na hun aankomst nog steeds dapper rondrijden op Mars. Maar ook op Aarde wordt de drukte rond Mars steeds groter met de uitvoering, zowel in de Verenigde Staten als in Europa, van de plannen die uiteindelijk een bemanning van 6 voor ander half jaar op de planeet Mars zullen zetten. In die plannen van ESA en NASA zijn veel elementen opgenomen van het Mars Direct Plan van de Mars Society.

Omdat iedere satelliet en lander of rover als opdracht heeft voorbereidend onderzoek te doen voor die bemande missie, brengt iedere succesvolle robotmissie het moment dat er aardbewoners op Mars zullen lopen dichterbij. De aankomst bij Mars morgen van de MRO is voor de Mars Society daarom aanleiding tot een feestje. Wat hier in Nederland zal plaats vinden bij de voorzitter thuis.

De Mars Reconnaissance Orbiter is op 12 augustus vertrokken vanaf Cape Canaveral.

Op 10 maart om 22.24 uur Nederlandse tijd begint zij aan haar Orbit Insertion, waarna zij gaat aerobraken, wat haar van een baan met een omloop van 35 uur naar een lage baan met een omloop van 2 uur in november dit jaar zal brengen. Die lage baan gekoppeld aan de zeer hoog resolutie camera's aan boord gaan ongetwijfeld ongelofelijke beelden van Mars opleveren. Al helemaal omdat achter deze camera's, net als achter de camera op de Mars Global Surveyor (sinds 1997 bij Mars) het team van Michael Malin staat. En ook met die oude camera weet dit team keer op keer verbazingwekkende details vast te leggen. Een voorbeeld hiervan is de opname vanuit de ruimte van de bandensporen die Spirit over de Gusev Krater trok. Naast de 4 camera's heeft de MRO 5 andere instrumenten aan boord, die wederom op zoek gaan naar water. Met de aanwezige radar ook onder het oppervlak van Mars. Verder is deze satelliet volledig ingesteld op het doorgeven aan Aarde van data die landers en rovers op Mars verzameld hebben.

Mars Society Nederland
Amiranten 12, 2904 VB Capelle aan den IJssel
Tijd 20.00 24.00 uur open huis.
Vooraf even melden dat je komt op telefoonnummer : 010-4510776/0626 09 0009

NASA TV uitzendschema (via internet te bekijken in Realplayer of Mediaplayer)
Briefing voor aankomst: 12 p.m. EST = 18.00 uur Nederlandse tijd
Verslag Orbit insertion: 3:30 p.m. - 6 p.m. EST = 21.30 24.00 uur Nederlandse tijd
Start raketten voor afremmen = 22.24 uur Nederlandse tijd
Briefing na aankomst: 7:30 p.m. EST = 1.30 uur Nederlandse tijd

Links naar:

laatste wijziging: 9 maart 2006
 
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!