Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > John Glenn roept op tot directe Mars-missie
John Glenn roept op tot directe Mars-missie

In een toespraak op Cape Canaveral riep de Amerikaanse ex-astronaut en senator John Glenn deze week op het nieuwe Amerikaanse ruimtevaart-beleid vorm te geven rond een "direct naar Mars"-plan.

Glenn zei dat hij een terugkeer naar de Maan voor onderzoeksdoeleinden wel ondersteunt, maar vroeg zijn toehoorders serieus na te gaan of het bouwen van een Maanbasis als opstapje naar Mars wel economisch verantwoord is.

"In feite ben je dan bezig een Cape Canaveral op de Maan te bouwen. Een kleinere uitvoering waarschijnlijk, maar het zou ontzettend ingewikkeld zijn." zei Glenn. "Het lijkt mij dat de directe route naar Mars de beste manier is om er te komen." Hij waarschuwde dat NASA misschien wel "al ons geld op de Maan gaat uitgeven en nooit op Mars zal komen."

Glenn slaat de spijker op zijn kop met zijn opmerkingen over het vermijden van een enorme omweg langs de Maan te. Uit technisch oogpunt is het volstrekt onzinnig ruimteschepen naar Mars vanaf de Maan te lanceren. Om van een lage baan om de Aarde naar de Maan te reizen en daar te landen is een delta V (snelheidsverandering) van 6 kilometer per seconde nodig. Om vanuit die lage baan om de Aarde op Mars te komen is slechts een delta V van 4,5 kilometer per seconde nodig. Dat heeft er onder andere mee te maken dat Mars een atmosfeer heeft waarin afgeremd kan worden en de Maan niet.

Dus zelfs als er al een Cape Canaveral op de Maan zou zijn en als er grote hoeveelheden raketbrandstof klaar lagen om helemaal gratis te gebruiken, zou het nog niet logisch zijn voor een ruimteschip met bestemming Mars om eerst naar de Maan te gaan om te tanken. Het zou meer brandstof kosten om op de Maan te komen dan om direct naar Mars te vliegen.

Als je naar Mars wilt, moet je naar Mars gaan.

Uitgebreide discussies over manieren om op Mars te komen zullen gehouden worden op de internationale Mars Society Conventie in Chicago van 19 tot 22 augustus 2004.

laatste wijziging:  6 maart 2004
Interessante links.
Mars Society Conventie