Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Artikelen > Russen naar Mars in 2015 - denk mee in Rotterdam
Russen naar Mars in 2015 - denk mee in Rotterdam

De Mars Society is enthousiast over het Russische initiatief voor een internationale bemande Marsreis in 2015, waarop voorzichtig positief is gereageerd door NASA en ESA, de Amerikaanse en Europese ruimtevaart-organisaties. Het plan appelleert aan de gevoelens verwoord door de Mars Society, dat de mensheid, als nieuwsgierig ingestelde levensvorm, er goed aan doet haar naaste omgeving in het universum te verkennen. De Rode Planeet is vooral interessant vanwege een aantal "levensvragen": is er ooit leven ontstaan, is daar nog iets van over, en is het mogelijk de nu dorre en koude wereld opnieuw tot leven te wekken?

Het door de Mars Society omarmde Mars Direct-plan heeft elementen gemeen met het Russische initiatief. Samenwerking tussen de Mars Society en Rusland ligt dan ook voor de hand. Een van die overeenkomsten vormt het gebruik van plaatselijke grondstoffen, zoals het recentelijk aangetoonde waterijs. Ook het aantal van zes bemanningsleden komt overeen in de beide plannen. Een team marsonauten zou zeker een piloot, co-piloot, arts, geoloog en bioloog moeten bevatten, maar elk teamlid zou naast zijn eigen expertise een diepgaande training van enkele jaren krijgen in een ander vakgebied. Voor de verkenning van het oppervlak staat het team een Marsrover ter beschikking, zoals ook de Russen in hun plannen gepresenteerd hebben.

Naast overeenkomsten zijn er ook verschillen. Mars Direct gaat uit van een verblijf op Mars van anderhalf jaar, terwijl de Russen al na twee maanden terug naar huis willen. Aangezien de reis tussen Mars en de Aarde op zijn minst zes maanden duurt, lijkt een zo kort verblijf op de planeet niet de meest economische optie. Het is geenszins de bedoeling van de Mars Society de activiteiten op Mars te beperken tot het plaatsen van vlaggen en voetstappen. Op de Rode Planeet is zoveel onderzoek te doen dat een verblijfsduur van anderhalf jaar gerechtvaardigd is.

Het Mars Direct-plan, in 1990 bedacht door Robert Zubrin als relatief goedkope manier om Mars te verkennen, is in grote lijnen overgenomen door de NASA. De Mars Society, een internationale publieke ruimtevaartorganisatie bestaande uit zowel wetenschappers als leken, experimenteert inmiddels met prototypes van de habitat, het bemanningsverblijf dat de kern vormt van Mars Direct. In deze zogeheten Mars Analogue Research Stations op Devon Island (Noord Canada) en in Utah (Verenigde Staten) worden technieken en procedures getest die het leven op Mars mogelijk moeten maken.

Enkele dagen geleden kwam een groep Europese Mars Society-leden terug van een zeer succesvolle verkenningsmissie naar IJsland. Daar zal in juni 2003 bij de Krafla-vulkaan, een derde habitat gerealiseerd worden, het European Mars Analogue Research Station. Tijdens de verkenningsmissie werd de steun van de IJslandse regering verworven voor dit project.

De Nederlandse afdeling van de Mars Society organiseert van 27 tot 29 september in Rotterdam de tweede Europese Mars Society Conventie(EMC2). Hier zullen naast wetenschappers van alle denkbare disciplines ook geinteresseerde leken hun ideeen over bemande Marsreizen uiteenzetten. Naast de techniek zullen ook de medische en psychologische aspecten belicht worden, alsmede de redenen om naar Mars te gaan. Juist de mogelijkheid voor de gewone man en vrouw om mee te praten over iets wat de hele mensheid aangaat maakt de EMC2 tot een bijzondere ruimtevaart-bijeenkomst. De conventie wordt gesteund door de ESA en de gemeente Rotterdam. Schrijver en visionair Arthur C. Clarke ("2001 - A Space Odyssey") opent dit evenement met een video-toespraak.

laatste wijziging: 8 juli 2002
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!