Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > Europese  Mars Society daagt EU uit
Europese Mars Society daagt EU uit

De gezamenlijke afdelingen van de Mars Society in Europa vragen Philipe Busquin, Commissaris ‘Onderzoek’ van de Europese Unie, om namens die Europese Unie de uitdaging aan te nemen om mensen naar Mars te zenden voor verkenningsreizen.

In een open brief aan commissaris Busquin voeren de leiders van de Mars Society in Europa overtuigende argumenten aan, waarom Europa de bemande verkenning van het Heelal moet omarmen. Zij stellen, dat zij “in hun werk overal in Europa ondervinden, dat steun van het algemeen publiek voor de verkenning van het Heelal met bemande missies groot is, vooral onder de jongeren van Europa. En nergens komt dat meer naar voren dan in de wens van velen om mensen naar Mars te sturen voor onderzoek ter plekke. In onze zeer geregelde lezingen en discussies op universiteiten en scholen, maar ook door de vragen die jongeren ons stellen via onze websites, zien wij hoe inspirerend de ontdekkingstochten zijn van ons zonnestelsel voor jongeren ongeacht leeftijd, geslacht of sociale afkomst.”

De leiders van de Europese Mars Society beschrijven hoe het nastreven van doelen als de bemande missie naar Mars de huidige en volgende generatie jonge wetenschappers en ingenieurs aanmoedigt om hier in Europa hun vaardigheden in te zetten, in plaats van overzee emplooi te zoeken voor hun talenten.

In een commentaar op de brief, stelt Sven Knuth, leider van de Mars Society in Duitsland, en de opsteller van de brief aan Busquin: “Geen enkel ander doel in de ruimtevaart is belangrijker of geeft meer inspiratie dan de verkenning van Mars. Door mensen naar Mars te zenden krijgen we de kans om eindelijk de vraag beantwoord te krijgen die ons al sinds het begin van onze beschaving bezig houdt: ‘zijn wij alleen in het Heelal? Kan er leven zijn op andere werelden dan de onze?’ Door de Europese Commissie te vragen een bemande missie naar Mars te sturen, geven we Europa een duidelijk omschreven en haalbaar doel dat de talenten en bekwaamheden van regeringen en industrietakken samenbrengt. Het biedt grote en gevarieerde kansen aan individuele Europese landen om hun specifieke expertise in te brengen voor dit doel.”

Een bemande missie naar Mars zou een enorme stimulans betekenen voor de Europese economie. Iedere Euro die wordt uitgegeven aan het project, wordt betaald aan een Europees bedrijf om onderdelen of diensten te leveren. De uitvoering van een bemande missie zal heel wat banen voor Europeanen opleveren. Het multiplier effect voor de economie is heel moeilijk van te voren te berekenen. Ongetwijfeld zullen de bakker, groenteboer, en slager ook profiteren van de Euros die al die werknemers uit te geven hebben. En zo zal een missie naar Mars hoogstwaarschijnlijk een economisch voordeliger zet zijn, dan vele andere plannen en maatregelen van de Europese Unie. Ruimtevaart is bovendien zonder twijfel het middel bij uitstek om Europa te verenigen.

De volledige tekst van de open brief aan commissaris Busquin:

THE MARS SOCIETY

Commissioner Philippe Busquin
Rue de la Loi/Wetstraat 200
B-1049 Brussels
Open Letter Tuesday, 15 January 2004,

Dear Sir,

We, the heads of the European chapters of the Mars Society, would like to propose a more important role for Europe in the human exploration of space.

Through our work across Europe, we have found that public support for the human exploration of the solar system is strong, especially among the younger generations. Nowhere is this more apparent than in the desire for human exploration of the planet Mars. Our regular presentations and discussions at European universities and schools have shown us, how inspirational human exploration of the Solar System is to students of all ages, gender, and social background.

We feel there is an immense opportunity to make space exploration a major step in Europe’s effort to become the world’s leading knowledge based society. Our experience in discussions with students also shows, that, if we do not become a leading partner in the human exploration of Mars, many young, talented engineers, and scientists will leave our continent and look for challenges in the US. The technological gap between the USA and Europe should not be allowed to increase.

We acknowledge the very fruitful process of the European white paper for space policy released in November last year: “To push forward the boundaries of human capabilities, explore beyond the limits of today’s knowledge and inspire the coming generation.” We call upon you as the commissioner for research in the European Union to combine the European resources and projects in order to take us to Mars, for the benefit of our culture, society, and our citizens.

Yours faithfully,

Mars Society Chapters Austria, France, Germany, Romania, Spain, The Netherlands, United Kingdom

M. Hettmer, R. Heidmann, S. Knuth, A. Farcas, C. Santana Gil, A. A. Westenberg, B. Maxwell

laatste wijziging:  15 januari 2004
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!