Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > Persbericht - Huis voor Mars krijgt plek op IJsland
Huis voor Mars krijgt plek op IJsland

De voorbereidingen voor de vestiging van een European Mars Analogue Research Station zijn in volle gang. In het kader van het project vertrekt op 24 juni een delegatie uit vier deelnemende landen voor een zogenaamde scouting missie naar Reykjavik. De groep zal contacten leggen met universiteiten en overheden, de logistieke aspecten bekijken en een locatie uitzoeken voor het station.

Het verkennersteam bestaat uit mw. Artemis Westenberg (Nederland, public relations), Bo Maxwell (Engeland, Euro-M.A.R.S. management), Charles Frankel (Frankrijk, geoloog en schrijver) en Frank Schubert (USA, constructeur).

Euro-M.A.R.S is de derde in een reeks onderzoeksstations van de Mars Society, een internationale organisatie die zich sterk maakt voor een intensiever Mars-onderzoek, culminerend in een bemande vlucht.

Doel van het programma is het leren leven en werken op de Rode Planeet. De stations, of habs (voor habitats), worden geplaatst in gebieden die in een aantal opzichten sterk op Mars lijken. Zo staat de eerste hab in een meteoorkrater op het Canadese Devon Island en de tweede in een voornamelijk door wind en water gevormd Mars-landschap in de Amerikaanse staat Utah. Voor deze derde hab wordt gedacht aan het gebied rond de Krafla op IJsland, waar vulkanische verschijnselen voorkomen die ook op Mars waar te nemen zijn.

Aan boord van de habs wordt onder andere geexperimenteerd met zuinige manieren om met energie en water om te gaan. Verder worden de menselijke factoren bestudeerd die van belang zijn voor het slagen van een missie waarbij zes mensen gedurende lange tijd ver van huis in een klein volume samenleven. Rond de habitats wordt geologisch en ander onderzoek gedaan met de beperkingen waar ook astronauten op Mars te maken krijgen.

De Euro-M.A.R.S.- habitat zelf is sinds enkele dagen te bezichtigen bij het Adler Planetarium in Chicago. Na de zomer zal het conservenblik-vormige bouwwerk op enkele andere plaatsen in de Verenigde Staten en Europa tentoongesteld worden. In juni 2003 zal het station zijn definitieve plek krijgen op de flanken van de Krafla-vulkaan.

Tijdens de reis zal Artemis Westenberg een dagboek bijhouden dat zal worden gepubliceerd op de website van de Stichting Mars Society Nederland. Westenberg zal verder op maandag 1 juli telefonisch en op dinsdag 2 juli live bij de KRO op radio 747 AM in het programma Dolce Vita verslag doen van de bevindingen van het scouting team en vragen van luisteraars beantwoorden over dit "huis op Mars". Meer informatie over het Euro-M.A.R.S. project is te vinden op www.euromars.org

laatste wijziging: 21 juni 2002
Interessante links.
IJslands dagboek
www.euromars.org