Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > Persbericht - Mars Society blij met ijs
Mars Society blij met water op Mars

Het door de Mars Odyssey aangetoonde bevroren water in de bovenste grondlaag van Mars maakt de weg vrij voor het sturen van Marsonauten naar de ijskoude Rode Planeet.

De technologie om mensen naar Mars te zenden is aanwezig en uitvoerig getest. Wat de reis totnogtoe onzeker maakte, was de vraag of er op Mars water is. H2O, oftewel water (of waterijs) bevat immers waterstof en zuurstof. Beide zijn, net als water zelf, onontbeerlijk voor een langdurig verblijf (zo'n anderhalf jaar) van mensen op de planeet.

De Mars Society Nederland hoopte al jaren op de vondst van ijs - en dus water - op Mars. Zij houdt zich dan ook intensief bezig met het voorbereiden van het stationeren van mensen op Mars. Een van die voorbereidingen betreft het plaatsen van een Habitat (simulatie-onderzoeksstation) in Europa in samenwerking met de andere Europese afdelingen van de Mars Society.

De Nederlandse architect Frans Blok levert een belangrijke bijdrage aan dit European Mars Analogue Research Station (Euro-MARS Habitat). Samen met Europese collega architecten en andere deskundigen verfijnt hij de inrichting van de Hab.

Zomer 2003 wordt de Euro-MARS Hab in gebruik genomen op IJsland. De buitenkant van de Hab is in de VS gebouwd. Vanaf 10 juni staat het bouwwerk met een voorlopig interieur tentoongesteld bij het Adler Planetarium te Chicago. Aan het eind van dit jaar komt de Hab naar Europa om hier verder te worden afgebouwd.

De Europese Hab richt zich op een zo realistisch mogelijke inrichting van een optimale woon- en werkruimte. De vele aspecten van het reizen naar en het leven op Mars worden zo natuurgetrouw mogelijk gesimuleerd. Zo wordt in de Euro-MARS habitat de impact op de mens gemeten van het voor lange tijd afgesneden zijn van de thuiswereld. Uitrustingen worden getest en EVA's (Extra Vehicular Activities) worden gesimuleerd om de performance van de Marsonauten op Mars te verbeteren.

De realistische woon/werk indeling over 3 verdiepingen is een van de verschillen tussen deze Hab en de twee eerdere habitats van de Mars Society, die reeds in Noord-Amerika operationeel zijn. IJsland gaat plaats bieden aan de Euro-MARS hab, omdat dit eiland veel op Mars gelijkend (mars analoog) landschap kent.

Tijdens de Second European Mars Society Convention (EMC2) - eind september dit jaar georganiseerd door de Mars Society Nederland in Rotterdam -, presenteren een keur aan (inter-)nationale deskundigen van NASA, ESA en universiteiten zowel de habitat als de laatste stand van zaken met betrekking tot Mars-onderzoek. Sir Arthur C. Clarke opent de conventie op vrijdag 27 september.

De EMC2, met als thema ' Getting out of the Cradle' wil de toon zetten voor het bemande onderzoek van de planeet Mars in de komende decennia. Wij, mensen, staan op dit moment letterlijk op de drempel van de Ruimte. Om uit onze Aardse wieg te stappen is er niet meer nodig dan de wil en de moed om als mens de Ruimte in te gaan.

De Mars Society is een internationale publieke ruimtevaartorganisatie met afdelingen over de hele wereld. De Stichting Mars Society Nederland is een van die afdelingen. Het hoofdkwartier van de Mars Society staat in Boulder, Colorado.

laatste wijziging: 27 mei 2002
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!