Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > Voorwaarts Mars! nummer 4
nummer 4 - 1 maart 2000

Verenigingsnieuws

Sinds eind februari is Mars Society Nederland een vereniging, geregistreerd bij de Kamer van Koophandel in Amsterdam. Het bestuur bestaat uit Arno Wielders (voorzitter), George Overmeire (penningmeester) en Frans Blok (secretaris). De komende tijd zal het bestuur onder andere werken aan het organiseren van de ledenadministratie. Andere plannen zijn het uitbrengen van T-shirts en freecards. En op vrijdagavond 10 maart is er in Leiden een informele bijeenkomst voor belangstellenden. Informeel, dat betekent in dit geval: ontmoeting op het station en vervolgens de kroeg in om te kletsen over Mars, het universum en het leven. Wil je ook komen, neem dan even contact op met fransGEENSPAMmarssociety.nl (vervang zelf GEENSPAM door @ ).

Een andere belangrijke gebeurtenis was de verhuizing eerder in de maand naar de plaats op Internet waar onze site eigenlijk thuishoort: http://www.marssociety.nl , een stuk makkelijker te onthouden dan het oude adres met al die slashes en tildes. Via onze discussielijst MARS-NL meldde zich een sponsor, Van Leuven Automatisering uit Haarlem, die niet alleen betaalde voor het registreren van onze domeinnaam, maar ook de webpagina's "host". Na een eerste blik op de statistieken van de laatste weken lijkt de verwachting uit te komen dat de verhuizing meer bezoekers naar de site zal brengen; we zitten nu op een gemiddelde van twintig tot dertig per dag. Een nieuwe toevoeging is sinds enkele dagen de pagina "Terraforming voor beginners": We zoeken nog naar een manier om op de site een discussie op gang te brengen over de ethische aspecten van terraforming.

Ook de lijsten Voorwaarts Mars! en MARS-NL zijn nu ondergebracht bij onze sponsor. Als je deze nieuwsbrief ontvangen hebt sta je op de eerste lijst, wil je ook op de tweede lijst komen en meepraten (of alleen maar meeluisteren) over en alles wat met Mars te maken heeft, dan volstaat het sturen van een berichtje naar info@marssociety.nl met als onderwerp: subscribe mars-nl.

Tot slot: Richard Reekers, die in de vorige nieuwsbrieven zijn plannen ontvouwde voor het Mars-beleggingsfonds ETLD, laat weten dat het enige moeite kost zijn geesteskind van de grond te krijgen, maar dat er toch vooruitgang in de zaak zit.

De Mars Society op Radio 5

Na een bijdrage aan het discussieprogramma Debat op 5 in december waren we op 11 februari 2000 opnieuw te gast bij de NCRV; ditmaal in het programma Plein Publiek. Deze keer was er een half uur geheel gewijd aan de Mars Society. Tijdens een prettig gesprek van presentatrice Colet van der Ven met Arno Wielders en Frans Blok passeerden de meeste van de Veel Gestelde Vragen die op onze website te vinden zijn de revue. Verder kwamen uiteenlopende onderwerpen aan de orde als bouwen op Mars, de Mars-simulatiebasis in Noord-Canada, de door de Mars Society uitgeschreven "Marsmuziek-wedstrijd" en de gevolgen van Mars-kolonisatie voor het wereldbeeld van orthodoxe christenen. De uitzending werd afgesloten met David Bowie's "Life on Mars"

Het Polar Lander-journaal

De Polar Lander, het NASA-scheepje dat begin december onder mysterieuze omstandigheden verdween, bleef in februari de gemoederen bezighouden. Lange tijd was er hoop dat het toch nog zou lukken contact te maken met de lander, omdat een radiotelescoop in Californie een erg zwak signaal ontvangen had dat mogelijk van Mars afkomstig was. De radiotelescoop van Westerbork heeft nog enige tijd mee helpen zoeken, maar inmiddels is duidelijk geworden dat het signaal waarschijnlijk toch van Aardse oorsprong is.

Wat er wel gebeurd is met de Polar Lander blijft een raadsel en dat zal ook nog wel even zo blijven. Een nieuwe theorie is dat door een ontwerpfout de motoren van de sonde als gevolg van heftige bewegingen tijdens de afdaling te vroeg zijn uitgeschakeld. De lander zou daardoor de laatste kilometers een vrije val hebben gemaakt en op het Marsoppervlak te pletter zijn geslagen. Overigens is dit maar een van de vele mogelijkheden; andere favoriete verklaringen zijn een oneffenheid in het terrein (een rotsblok van twee meter kan al fataal zijn) of problemen met de communicatieapparatuur.

Onduidelijk is ook nog wat de gevolgen zijn van het verdwijnen van de Polar Lander -- en van de Climate Orbiter enkele maanden eerder-- voor de rest van het Amerikaanse Mars-programma. De voor 2001 geplande orbiter kan waarschijnlijk gewoon gelanceerd worden; het is immers duidelijk wat er mis ging met de Climate Orbiter, en die fout, het verwarren van centimeters met inches, zal niet snel opnieuw gemaakt worden. Zolang echter niet duidelijk is wat er met de Polar Lander misging, aarzelt de NASA met het sturen van een vrijwel identiek landingsvaartuig. Mogelijk wordt die lander toch gestuurd, maar dan met aanmerkelijk verbeterde communicatie-apparatuur, waardoor bijvoorbeeld tijdens de landing zelf het contact in stand blijft. Een vervelende bijkomstigheid is dat er daardoor geen plaats overblijft voor de rover Marie Curie, een zusje van Sojourner, het populaire karretje van de Pathfinder.

NASA overweegt verder in 2002 een replica van de Polar Lander naar Mars te sturen in de hoop alsnog een gelaagde landing bij de zuidpool uit te voeren. Vooral de datum is daarbij opmerkelijk: normaal gesproken zijn de posities van de planeten ten opzichte van elkaar slechts eens in de twee jaar optimaal voor het sturen van ruimtevaartuigen en de komende jaren doen de mogelijkheden zich voor in 2001 en 2003. Soms is het echter slimmer om een ruimtevaartuig de verkeerde kant op te sturen: door eerst rakelings langs Venus te vliegen krijgt het vaartuig een versnelling waardoor de reis naar Mars toch binnen een redelijke tijd en met een minimum aan brandstofverbruik te maken is.

Eeuwfeest op Mars

Het is niet uitgesloten dat er in 2003 toch een vliegtuig zal vliegen op Mars. De NASA schoof dat project enkele maanden geleden op de lange baan, maar een van de bedrijven die aan het vliegtuigplan gewerkt had, Aurora Flight Sciences Corporation, is toch door gegaan met plannen maken. In samenwerking met studenten van het M.I.T. (Massachussets Institute of Technology) is een aangepast voorstel gemaakt, waarbij de nadruk minder ligt op het verzamelen van wetenschappelijke gegevens en meer op op het uitproberen van de techniek en op het vieren van het eeuwfeest van de luchtvaart. In 2003 is het immers honderd jaar geleden dat de gebroeders Wright hun eerste vlucht maakten en wat zou er een waardiger herdenking kunnen zijn dan het voor het eerst laten vliegen van een vliegtuig op een andere planeet? Deze twintig minuten durende vlucht zou een unieke video opleveren; tot nu toe bestaan er namelijk alleen satellietbeelden van Mars en foto's vanaf het oppervlak; een vliegtuig zou het gat tussen die twee kunnen vullen.

Behalve de krap wordende voorbereidingstijd is het geld nog een probleem. Het hele project kost slechts 60 miljoen dollar, wat een ongelofelijk laag bedrag is voor een interplanetaire missie, maar omdat de NASA er geen geld voor heeft, moeten er investeerders gevonden worden.

Meer informatie bij SpaceVieuws

Bemande vlucht binnenkort in dit theater

Mission to MarsOver twee weken komt in Amerika de eerste van een serie Mars-films in de bioscoop. In "Mission to Mars" voeren vier Amerikaanse astronauten de eerste landing op de Rode Planeet uit. Terwijl miljarden televisiekijkers de historische gebeurtenis volgen wordt kort na het planten van de vlag het contact verbroken. De vier lijken van de Marsbodem te zijn verdwenen. Een reddingsmissie gaat op zoek en doet tijdens die zoektocht een ontdekking die onze kijk op de geschiedenis en het universum voorgoed zal veranderen.

In de Verenigde Staten wordt de film met de nodige publiciteit gelanceerd. De trailer wekt hoge verwachtingen. In Nederland komt Mission to Mars op 20 april in de bioscoop. Als Mars Society hopen we de premiere op te kunnen luisteren met onze aanwezigheid; meer nieuws daarover in Voorwaarts Mars! van april.

De Amerikaanse premiere van "Red Planet" is uitgesteld tot november, terwijl de IMAX-film en de televisieserie van James Cameron, Titanic-regisseur en Mars Society-lid, pas in 2001 te zien zullen zijn. Verder zijn er plannen voor een horror-film genaamd "Ghosts of Mars", waarin kolonisten rond het jaar 2200 last krijgen van wraakzuchtige Marsiaanse geesten.

een kleine stap...

Naar Mars of...

Onder de titel "Mars or bust" (vrij vertaald: naar Mars of naar de bliksem) besteedt het tijdschrift Scientific American in het nummer van maart uitgebreid aandacht aan onze favoriete planeet. Fraai ge-illustreerde artikelen, geschreven door onder andere Robert Zubrin (president van de Mars Society) en Buzz Aldrin (de tweede mens op de Maan) gaan in op het waarom en vooral het hoe van een bemande Mars-vlucht. Een groot deel van deze speciale uitgave is ook op de website van het tijdschrift te lezen.

naar mars of...

Het weer: stofduivels en hier en daar een sneeuwbui

Toen in de jaren zestig de eerste ruimtesondes Mars bereikten en geen spoor aantroffen van het plantaardig en dierlijk leven zoals schrijvers als Ray Bradbury en Edgar Rice Burroughs zich dat voorstelden, is de planeet enige tijd beschouwd als een zo goed als dode wereld. Vooral door de recente observaties van de satelliet Mars Global Surveyor is dat beeld intussen behoorlijk bijgesteld. Planten en dieren van enige omvang zullen op Mars waarschijnlijk niet aangetroffen worden, maar het voortdurend veranderende weer maakt er een allesbehalve saai planeetje van. Neem bijvoorbeeld de "bandensporen" waar wetenschappers even geen raad mee wisten. De sporen blijken veroorzaakt te worden door zogenaamde stofduivels, wervelwinden die kilometers hoog kunnen worden, lichtgekleurd stof meevoeren en een donkere onderlaag blootleggen. Lawine's blijken ook geen onbekend verschijnsel te zijn, al gaat het dan meestal om verschuivingen van grond in plaats van sneeuw en ijs. Er zijn kraters van vele kilometers doorsnede die de afgelopen twee jaar dramatische veranderingen hebben ondergaan.

Duidelijk is ook op de foto's van Global Surveyor te zien dat de poolkappen groeien en krimpen met de seizoenen. De totale hoeveelheid waterijs op de polen is genoeg om de hele planeet onder negen meter water te zetten. Mogelijk is er ook op Mars een stijging van de gemiddelde temperatuur gaande want het lijkt erop dat de poolkappen zich langzaam terugtrekken.

Als het in het voorjaar warmer wordt vormen zich wolken boven de poolgebieden. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de waterdamp waar die wolken uit bestaan in bevroren toestand terugvalt naar het oppervlak. Met andere woorden: het sneeuwt op Mars!

Space.com heeft een artikel over de Marsiaanse weersverschijnselen: En verder heeft de planeet zijn eigen Edwin Kroll: the Daily Martian Weather Report

Voorwaarts Mars! - de maandelijkse nieuwsbrief van Mars Society Nederland
gratis abonnement

Nog geen donateur?!
Word nu donateur!