Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > Voorwaarts Mars! nummer 6
nummer 6  - 1 mei 2000

Nederlands Mars Society-nieuws

Een rechtspersoon worden (met andere woorden: het oprichten van een vereniging of een stichting) is geen eenvoudige zaak in Nederland. En waarschijnlijk is dat wel terecht, want het is gewoon verstandig bepaalde dingen goed vast te leggen, voor je met een aantal mensen aan iets begint wat misschien wel heel groot gaat worden.

Vandaar dat dit al de derde nieuwsbrief is waarin aangekondigd wordt dat de formaliteiten bijna afgerond zijn. Hopelijk is het dit keer echt zo. We hebben er voor gekozen een stichting te worden, omdat dat het best lijkt aan te sluiten bij onze hoedanigheid als onderdeel van een internationale organisatie. Het alternatief, een vereniging, kent een tamelijk gecompliceerde democratische structuur, die bij ons in feite al bestaat op internationaal niveau.

Op vrijdagavond 26 mei willen we weer met een aantal mensen bij elkaar komen in Leiden of Utrecht. Stuur even een mailtje naar fransGEENSPAMmarssociety.nl (vervang zelf GEENSPAM door @ ) als je daar ook bij wilt zijn.

Mission to Mars

Vaak duurt het maanden voor Amerikaanse films in de Nederlandse bioscopen komen, maar met "Mission to Mars", van Brian da Palma, kreeg de distributeur plotseling enorme haast. Nadat eerst de premieredatum was vervroegd van 20 naar 13 april bleek de film zelfs sinds 6 april al te draaien in het nieuwe megaplex bij de Amsterdam Arena. Daardoor viel ons plan om de premiere te gebruiken voor een bescheiden publiciteitsstunt een beetje in het water.

We gaan wel op vrijdag 5 mei de film bekijken in Amsterdam, een aantal van ons gaan dan zelfs voor de tweede keer, dus zo slecht als een aantal kranten 'm vonden kan-ie niet zijn. Als je mee wilt, mail dan even naar arno@marssociety.nl.

De meeste Marsfans die de film hebben gezien, hebben gemengde gevoelens overgehouden aan de film. Van de dialogen moet M2M het niet hebben (twee astronauten die tegen elkaar zeggen: "het is zes maanden vliegen naar Mars…") en betere acteerprestaties zijn in de geschiedenis van Hollywood ook wel eens geleverd. Daar staat tegenover dat de animaties en de speciale effecten zeer fraai zijn en dat Mars erg mooi in beeld gebracht wordt. Verder is het verhaal tot op zekere hoogte technisch en wetenschappelijk in orde.

De volgende Marsfilm, "Red Planet", verwacht tegen het eind van het jaar, is volgens de eerste berichten minder realistisch. Op de tot nu toe gepubliceerde plaatjes valt vooral de kleur van de ruimtepakken op: diepzwart. "Red Planet" speelt echter in 2050, dus is het niet onredelijk te veronderstellen dat de ruimtemode in een halve eeuw onherkenbaar zal veranderen.

Wie meer wil weten over M2M en een aantal andere in productie zijnde Marsfilms kan terecht bij SurviveMars en Sciflicks.

We hebben weinig kunnen merken van een "Mission to Mars"-effect in het bezoek aan onze website, maar in de traditionele media leverde de film nog wat publiciteit voor de Marsiaanse zaak: opnieuw wist de NCRV ons te vinden (waar blijven de andere omroepen?), ditmaal voor een kort maar krachtig itempje in het Radio 3-programma BuZz. We zullen te zijner tijd een straat of een plein op Mars naar deze omroep noemen.

Mars Express ligt op koers

Op een in april gehouden persconferentie bleek dat met Mars Express, Europa's in 2003 te lanceren Mars-sonde, alles volgens plan verloopt. Voor alle onderdelen geldt dat na de ontwerpfase nu de constructiefase is aangebroken. Na de zomer zullen tests gedaan worden met modellen van de verschillende instrumenten.

Intussen wordt ook gezocht naar mogelijkheden om samen te werken met de Japanse ruimtevaartorganisatie. De Japanse sonde Nozomi zal kort na Mars Express bij Mars aankomen. Het Japanse ruimtevaartuig, dat overigens op dit moment al onderweg is, zal een baan in het vlak van de evenaar volgen, terwijl de baan van Mars Express over de polen zal leiden. Waarschijnlijk zal een Europees-Japans samenwerkingsteam in de herfst voor het eerst in Japan bij elkaar komen.

Global Surveyor is in vorm...

Global SurveyorDe afgelopen maand maakte Mars Global Surveyor weer een aantal opvallende foto's, die te bekijken zijn op de MGS-website.

De foto van de krater Lomonosov (150 kilometer in doorsnede en een van de weinige rimpelingen in de laagvlakten rond de noordpool) laat in een oogopslag een aantal op Mars voorkomende weertypen zien. De hellingen rond de krater zijn bedekt met rijp, mistbanken hangen op de bodem van de krater en hoger gelegen wolkenvelden onttrekken een deel van het oppervlak aan het zicht.

Ook Olympus Mons werd gefotografeerd; een lange smalle strook, een soort dwarsdoorsnede door de krater, werd in beeld gebracht.

Op de zuidpool is het zomer en de poolkap is op zijn kleinst. Als totaalbeeld valt de spiraalvorm op, die een beetje doet denken aan een tropische cycloon of aan het bovenaanzicht van een melkwegstelsel. De detailopnamen van het gebied laten een wel heel bizar landschap zien; als het op iets bekends lijkt is het op een gigantisch slagroomgebakje. Een combinatie van erosie, sublimatie ("verdamping" van ijs) en verzakkingen hebben een mengsel van waterijs, bevroren kooldioxide en stof tot iets gevormd waar nog niemand een sluitende verklaring voor heeft. Dit schreeuwt om nader onderzoek…

...en krijgt binnenkort gezelschap.

Door het mislukken van de missie van de Polar Lander, duurt het tot minstens 2003 voor we weer beelden vanaf het Marsoppervlak kunnen verwachten (en mogelijk zullen die plaatjes van Europese makelij zijn, wanneer Mars Express eerder arriveert dan een eventuele Amerikaanse lander) Maar omdat het zonder meer duidelijk is wat er vorig jaar misging met de Climate Orbiter (voor wie het nog niet wist: het had iets te maken met meters en inches) durft de NASA het wel aan opnieuw een satelliet naar Mars te sturen. Op 7 april 2001 vertrekt de Mars Surveyor 2001 (iedereen die een betere naam weet mag zich in verbinding stellen met de NASA) om op 20 oktober bij de planeet aan te komen.

De orbiter zal drie belangrijke instrumenten aan boord hebben:

- een gamma-spectrometer, waarmee de eerste meter onder het oppervlak onderzocht zal worden op de aanwezigheid van waterstof (en daarmee van water)

- een warmte-emissie-beeldsysteem, waarmee de aanwezigheid van mineralen en steensoorten in kaart gebracht zal worden en naar warme bronnen gezocht zal worden. Verder brengt dit instrument het hele oppervlak in kaart met een resolutie van 20 meter.

- een stralingsmeter, waarmee een beter beeld verkregen kan worden van het stralingsgevaar dat toekomstige Marstronauten bedreigt.

Verder zal de satelliet in staat zijn grote hoeveelheden data, afkomstig van landers, rovers, ballonnen en vliegtuigen, door te zenden naar de Aarde. Daarmee wordt de 2001 Surveyor het eerste knooppunt op het interplanetaire Internet, dat NASA wil bouwen. Dan moet het ruimtevaartuig het natuurlijk wel een tijdje kunnen uithouden; de geplande levensduur wordt dan ook gesteld op minstens vier jaar, met een grote waarschijnlijkheid dat dat uit kan lopen tot een jaar of acht.

Polar Lander veilig geland...

Een lander van papier

Met de Polar Lander is het, zoals bekend, slecht afgelopen, al weet niemand echt zeker wat er precies gebeurd is. Binnenkort zullen er echter wel overal ter wereld papieren landertjes bestaan, want op de MPL-website is nu een bouwplaat van het ruimtevaartuig op te halen. Het in elkaar zetten van het model kost naar schatting een uur of zes, maar de knutselaar kan daarna wel meepraten over alles wat er mis heeft kunnen gaan!

Robert Zubrin on tour

De oprichter en president van De Mars Society, Robert Zubrin, heeft in de afgelopen twee maanden achtereenvolgens Australie en Duitsland bezocht. Beide bezoeken kunnen als tamelijk succesvol beschouwd worden. In Australie hield Zubrin lezingen in Sydney, Adelaide, Melbourne en Brisbane, voor in totaal ongeveer 2700 toehoorders. Ook radio, televisie en de schrijvende pers besteedden aandacht aan de toernee.

Bij zijn bezoek aan Duitsland, van 9 to 12 april, gaf Zubrin lezingen in München en Jülich (bij Aken) en ook daar waren honderden toeschouwers aanwezig. In Jülich was Zubrin de grote ster op het Red Mars Event, op 11 april georganiseerd door het Gymnasium Haus Overbach in samenwerking met de Duitse MS-afdeling. De avond vormde de afsluiting van een project van de vakgroep Engels, waarbij de leerlingen nu eens niet Shakespeare of Hemingway analyseerden maar zich bogen over "Red Mars" van Kim Stanley Robinson.

Zubrin sprak vooral over Mars Direct, het plan dat hij ontwikkelde voor een habbekrats naar Mars te gaan, als reactie op het een 450 miljard dollar kostende, dertig jaar durende NASA-plan uit 1990, dat door hem werd vergeleken met de "Deathstar". Door te leven van het land, ("When on Mars, do as the Martians will do…") met andere woorden, door zelf uit de Mars-atmosfeer zuurstof en brandstof te winnen, zou de eerste stap op Mars desnoods al in 2007 gezet kunnen worden, voor een fractie van het Deathstar-budget.

Bij de lezing in Jülich was een delagatie van de Nederlandse afdeling aanwezig, die tamelijk onder de indruk was van Zubrin's vermogen een technisch verhaal op een begrijpelijke en zelfs onderhoudende manier uit te leggen voor een publiek voor een groot deel bestaand uit leken.

The Martians gesignaleerd

"Red Mars" is het eerste deel van Stan Robinson's rood-groen-blauwe Mars-trilogie. Nu nog vooral bekend onder science-fictionliefhebbers, zullen de boeken over honderd jaar waarschijnlijk beschouwd worden als een hoogtepunt van de Amerikaanse, en anders wel van de Marsiaanse literatuur. Na de voltooing van het tweeduizend pagina's tellende werk in 1996, kon de schrijver zich moeilijk losmaken van Mars. Niet alleen nam hij plaats in het internationale bestuur van de Mars Society, hij publiceerde eind vorig jaar ook "The Martians".

Deze toegift, waarvan de pocket-editie recentelijk ook in de Nederlandse boekwinkels is gesignaleerd, is niet zozeer een vervolg, als wel een begeleidend schrijven: een verzameling van verhalen, essays en zelfs gedichten die op de een of andere manier te maken hebben met de kolonisatie en terraforming van Mars, zoals in de trilogie beschreven. Twee verhalen, waaronder een uitvoerig verslag van een beklimming van Olympus Mons, de hoogste berg in het zonnestelsel, verschenen al in de jaren tachtig. Twee andere verhalen, vormen samen een alternatieve "future history": als een van de hoofdpersonen, Michel, in het begin iets meer getwijfeld had, was het allemaal niet gebeurd. Verder wordt uit de doeken gedaan hoe de oorspronkelijke levensvormen, die door de kolonisten niet worden opgemerkt (en door oppervlakkige lezers waarschijnlijk ook niet) erin slagen zowel hun eigen leven als dat van de nieuwe bewoners te veraangenamen.

Ook de volledige tekst van de grondwet van 2128 is terug te vinden in "The Martians". In het laatste hoofdstuk, "Purple Mars", keert Robinson letterlijk terug op Aarde als hij vertelt hoe hij het schrijven van de boeken combineerde met de zorg voor zijn kinderen en het maaien van zijn gazon.

Voor degenen die de trilogie in een ruk uitlazen vormt dit boek een feest der herkenning. Voor nieuwkomers daarentegen is de inhoud waarschijnlijk moeilijk te volgen, hen wordt daarom aangeraden de trilogie in de juiste volgorde te gaan lezen, te beginnen met rood…

Omdat de Nederlandse uitgevers onder science-fiction tegenwoordig alleen dikke boeken over draken en tovenaars verstaan, zal de Nederlandse vertaling nog wel even op zich laten wachten; voorlopig zijn alleen "rood" en "groen" vertaald.

Amazon heeft een pagina met besprekingen door lezers.

ETLD-update

Richard Reekers, initiatiefnemer van het Mars-beleggingsfonds ETLD (Extra Terrestrial Life Development) probeert nog steeds met groot enthousiasme zijn project van de grond te krijgen en doet dat met veel fantasie en originaliteit. Zo is er overleg met een van de Nederlandse commerciele omroepen om het toekomstige kantoor van ETLD om te vormen tot een soort Big Brother-variant.

In april kwam de eerste ton binnen voor het project. Hoewel op zichzelf goed nieuws, is dat nog niet genoeg voor de uitvoering van het oorspronkelijke plan. Maar er ligt een alternatief scenario klaar, waarbij het fonds klein begint vanaf het Internet. Amazon en Yahoo! zijn tenslotte ook in garage's en studentenkamers begonnen.

Wie op de hoogte wil blijven kan mailen naar etld@globalxs.nl voor een gratis abonnement op Soil, de e-nieuwsbrief van ETLD.

Voorwaarts Mars! - de maandelijkse nieuwsbrief van Mars Society Nederland
gratis abonnement

Nog geen donateur?!
Word nu donateur!