Klik! voor onze astronaut

Klik! voor onze astronaut
Voorpagina | OverMars | Voor onderweg | Artikelen | Actueel | e-Shop | OverOns | Links | Agenda Klik! voor onze astronaut
en de teller staat op: This counter provided for free from Admo.net!
bezoekers sinds november 1999!

Voorpagina > Actueel > Voorwaarts Mars! - nummer 22
nummer 22 - 9 oktober 2001

Na elf september

De vorige Voorwaarts Mars! verscheen slechts een maand geleden en er is sindsdien op de planeet Aarde zoveel onplezierigs gebeurd dat zelfs een Mars-nieuwsbrief niet omheen kan. Deze zomer nog werd er gespeculeerd dat George W. Bush wellicht de ambitie had een soort Kennedy voor Mars te worden, maar voorlopig heeft de man andere dingen aan zijn hoofd. De eerste aanvallen op het NASA-budget hebben dan ook al plaatsgevonden.

Het is een nachtmerrie voor iedereen die, in navolging van Konstantin Tsjolkovski, inziet dat de Aarde slechts de wieg is van de mensheid. Het zal toch niet zo zijn dat we onszelf toch nog vernietigen voor we de stap in de ruimte wagen, dat een galactische beschaving in de wieg gesmoord wordt, dat de geschiedenis eindigt voor ze goed en wel begonnen is?

Iedereen die vanuit de ruimte naar de Aarde kijkt is zich onmiddellijk bewust van de kwetsbare schoonheid van onze moederplaneetje. Carl Sagan bracht dat ooit treffend onder woorden in zijn boek Pale Blue Dot, waaruit een citaat vertaald is voor onze website als commentaar op de internationale ontwikkelingen: http://www.marssociety.nl/stipje.php

De eerste Europese conventie in Parijs....

Gelukkig durfden de meeste Amerikaanse sprekers voor de Eerste Europese Mars Society conventie het tegen eind september wel weer aan naar Parijs te reizen. Daardoor bleven de ongeveer honderdvijftig deelnemers niet verstoken van een aantal kleurrijke figuren: Robert Zubrin, die zijn gebruikelijke Mars Direct-peptalk ten beste gaf, Frank Schubert, die liet zien hoe je Marshabs bouwt onder moeilijke omstandigheden, Pascal Lee, die in een uur tijd 260 dia’s vertoonde over het afgelopen seizoen op Devon Island en Imre Friedman, die de toeschouwers rood-groene brilletjes gaf om diep in het inwendige van Mars-meteoriet ALH84001 te kijken. Alleen astronaut Franklin Chang-Diaz kon helaas niet komen omdat NASA haar personeel voorlopig liever niet in het openbaar ziet verschijnen.

Ook ons eigen continent leverde een aantal gedenkwaardige sprekers. De minstens tachtigjare Franse ruimtevaart-veteraan Alain Ducrocq kreeg het meeste applaus: als enige sprak hij in het (simultaan vertaalde) Frans, maar hij deed dat met zoveel enthousiasme dat zijn boodschap tot diep in het zonnestelsel overgekomen moet zijn: mensen naar Mars is een noodzaak. Franco Ongaro van ESA vergeleek het werken aan een bemande Marsreis met de bouw van de kathedraal in zijn geboortestad Milaan: er werd snel gebouwd als er geld was, het tempo kwam lager te liggen als de geldkraan droogviel maar de Milanezen gaven het nooit op.

Onze landgenoot Kees Veenenbos oogste veel bewondering met zijn renderings en animaties van door water omspoelde Marsiaanse landschappen uit een ver verleden (of een niet zo verre toekomst). De conventie vond plaats in het Palais de la Decouverte, een enorm neo-klassiek gebouw vlakbij de Champs-Elysees. Het Palais is tegenwoordig een wetenschapsmuseum vergelijkbaar met New Metropolis of het Evoluon. Een van de tijdelijke tentoonstellingen met als titel “Objectif Mars” herbergt een aantal fraaie replica’s van Pathfinder, Sojourner en Beagle 2. De tentoonstelling is nog tot 6 januari te zien. Een andere tijdelijke tentoonstelling is getiteld “Kleine vissen worden groot”; ook dat slaat natuurlijk op de Mars Society ;-)

Een album met foto’s gemaakt door Kees Veenenbos is hier in te kijken.

...en de tweede in Rotterdam!

Tijdens de conventie in Parijs besloten de verzamelde Europese chapter-voorzitters dat de Nederlandse afdeling de volgende conventie mag organiseren. En aangezien we goede contacten hebben met de gemeente Rotterdam, die ook hoofdsponsor was van ons eigen symposium in juni, zal de tweede conventie plaatsvinden in de modernste stad van het land. Als datum is geprikt het weekend van 27 tot 29 september 2002. We hebben er erg veel zin in; we gaan ons best doen van deze conventie net zo’n succes te maken als de eerste. Meer details volgen in de komende nieuwsbrieven.

Een Europese habitat

De Amerikaanse Mars Society-afdeling is inmiddels zo bedreven in het maken van Mars-habitats dat ze bijna aan de lopende band geproduceerd worden. Nu de tweede hab, die deze zomer op Kennedy Space Center duizenden bezoekers trok, binnenkort wordt verhuisd naar de woestijnstaat Utah is het alweer tijd voor een derde onderdeel van het Mars Analog-programma.

Deze nieuwe hab wordt in de zomer van 2002 tentoongesteld in Chicago en staat vervolgens ter beschikking van de gezamenlijke Europese afdelingen. Daarna zal de habitat tentoongesteld worden op verschillende locaties in Europa om bekendheid te geven aan het project en om sponsorgelden binnen te halen. Het is de bedoeling dat in de zomer van 2003 het European Mars Research Station in gebruik zal worden genomen voor onderzoek vergelijkbaar met dat in de twee eerste habs.

Voor dit EuroMars-project worden een aantal mogelijke locaties onderzocht: in IJsland wemelt het van de Mars-analogien, maar een aantal Noorse eilanden lijken ook erg geschikt, evenals een gebied bij de Rio Tinto in Spanje. Uit de Europese afdelingen wordt momenteel een EuroMars-projectteam samengesteld dat eind november voor het eerst bijeen zal komen in Rotterdam.

2001: a Mars Odyssey Party

Om half vier in de nacht van 23 op 24 oktober komt NASA’s Mars Odyssey-orbiter aan bij Mars. Dat is meteen het meest kritieke moment van de hele missie. Op het juiste tijdstip moet door een korte ontbranding van de raketmotoren een koersverandering tot stand gebracht worden. Lukt dat niet, dan is de Odyssey niet meer dan een stuk ijzer dat koers zet naar de sterren.

Als alles goed gaat echter, en daar gaan we toch maar van uit, komt de satelliet in een elliptische baan terecht. In de daaropvolgende twee maanden zal de sonde bij iedere passage door de atmosfeer een klein beetje afremmen en daardoor langzaam in een meer cirkelvormige baan terecht komen.

In de nacht dat het allemaal moet gaan gebeuren organiseren de mensen achter Yuri’s Night (de jaarlijkse viering van de eerste bemande ruimtevlucht) in samenwerking met de Mars Society een Mars Odyssey Party. Het feest begint om 21.00 uur in de bovenzaal van ‘d Oude Harmonie, Breestraat 16 in Leiden. Er is een dj die muziek afwisselt met video’s en korte presentaties over Mars Odyssey en ESA’s Mars Express. Het zal meer dan twee jaar duren voor er weer een ruimteschip bij Mars aankomt, dus mis de kans niet! Kaartjes kosten tien gulden; twee consumpties zijn bij de prijs inbegrepen.

De Agenda

Op de Agenda – overigens ook in realtime bijgewerkt op onze website staan verder nog een tweetal bijeenkomsten: De eerder aangekondigde bijeenkomst voor donateurs en belangstellenden op vrijdag 19 oktober om acht uur vindt plaats in het gebouw van de firma Inforay in Leusden, gelegen onder Amersfoort (als dat niet centraal gelegen is weten wij het ook niet meer…) Het adres is: Inforay BV, Storkstraat 17, 3830 AD Leusden. Het gebouw is goed bereikbaar met de auto en iets minder goed met het openbaar vervoer (treintaxi) maar daar is in overleg wel een mouw aan te passen. Voor informatie, aanmeldingen en routebeschrijvingen: fransGEENSPAMmarssociety.nl (vervang zelf GEENSPAM door @ )

Op 2 december aanstaande is er een bijeenkomst in Antwerpen. Tijdens deze bijeenkomst hopen we met Vlaamse Mars Society-leden en andere belangstellenden van gedachten te wisselen over manieren om de Belgische afdeling nieuw leven in te blazen en een vruchtbare samenwerking binnen het Nederlands taalgebied tot stand te brengen. Informatie: info@marssociety.nl

Het geven van lezingen hebben we altijd als een van de belangrijkste mogelijkheden gezien om Mars onder de aandacht te brengen en het doet ons genoegen dat het daar nu ook steeds meer van komt. Op donderdag 18 oktober spreekt Paul Schilte voor het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs, kring Den Haag, op donderdag 25 oktober is Gijs Nooitgedacht te gast bij de studentenvereniging Unitas in Utrecht en op vrijdag 23 november doet Artemis Westenberg haar verhaal bij de Vereniging voor Weer en Sterrenkunde, afdeling Den Haag. Deze drie lezingen zijn alleen toegankelijk voor leden van de drie betreffende verenigingen (maar wie weet bevinden die zich onder de lezers van deze nieuwsbrief)

Man Plus - Frederick Pohl

(door Richard Reekers) Uitgegeven in 1969, ben ik eigenlijk wel benieuwd door wie of wat Frederick Pohl geïnspireerd was bij zijn boek Man Plus. Centraal thema is een high tech-wereld in verval anno jaren negentig van de 20e eeuw. Staten, nog herkenbaar als onderdelen van de ons bekende landen -- wel wordt er nog gesproken over de Sovjets ;-) -- bestrijden elkaar om resources, en er zijn many riots in the cities.

Computerberekeningen geven een voorspelling waartoe dit allemaal zal leiden. Inderdaad; binnen zoveel jaar een alomvattende wereldbrand. Eén van de weinige oplossingen is dat de mens op Mars voortleeft. En dat is niet onder atmosfeerbellen, maar skincontact, jawel. Daarover gaat het boek Man Plus; een man wordt verbouwd tot een cyborg die volledig aangepast is aan het Marsiaanse milieu.

Ik ben niet zo'n robotica-fan, en op het laatst komt ook in dit boek naar voren waarom ik dat ook alweer niet ben. Mwah, wat digitaal zelfbewustzijn betreft heb ik wel eens betere plots gelezen, maar goed. Voor de kenner zijn de technologische cyborg-oplossingen waarschijnlijk erg interessant. En het gaat over Mars. Maar ik krijg wel de indruk dat Pohl zeker destijds niet zo heel veel extra passie had voor onze geliefde planeet. In elk geval niet meer dan de gemiddelde professionele researcher op zoek naar een goede setting.

Wel heel goed is het aanhalen en de beschrijving van het effect dat een "bijzondere" Marsreis op de mondiale samenleving heeft. (Bijzonder: er waren al eens bemenste expedities geweest, maar onze Cyborg is de eerste.... tja: aangepaste.) Kortom, een leuk boek voor de vakantie, en daar laat ik het verder bij.

(noot van de redactie: de Nederlandse vertaling van Man Plus, getiteld Mens Plus, is nog wel eens te vinden in de sf-doos van handelaren in tweedehands boeken)

laatste wijziging: 14 oktober 2001
Nog geen donateur?!
Word nu donateur!