Category Archives: MarsSociety

Mars Society Nederland wordt Explore Mars Nederland

De Mars Society Nederland wordt Explore Mars Nederland op 1 oktober 2011.

In de afgelopen 13 jaar heeft de Mars Society in de VS een breed publiek bekend gemaakt met de mogelijkheden die Mars ons mensen biedt. Er zijn projecten als het Flashline Mars Arctic Station op Devon Eiland, Nunavut, Canada en het Mars Desert Research Station bij Hanksville, Utah, VS gebouwd. Beide stations zijn vele jaren gebruikt om zo veel mogelijk gevestigde en aankomende wetenschappers te laten kennis maken met wat het betekent om op Mars hun werk te doen.

Sinds een aantal jaren kwamen er geen andere projecten van de grond en een groep Mars Society actieve leden wilden de missie om `de wereld’ te laten weten `dat mensen naar Mars kunnen’ verder dragen. Zij richten in februari 2010 een nieuwe organisatie op: Explore Mars, Incorporated, in Beverly, vlak bij Boston, Massachusetts.

Explore Mars richt zich op het zo breed mogelijk bekend maken, dat Mars FAN is. Wat staat voor: Feasible (mogelijk), Affordable (te betalen), en Necessary (noodzakelijk).

Explore Mars denkt haar doel, een bemande marsmissie, te kunnen bereiken, op twee manieren:

1) stap voor stap deel-technologieën demonstreren dmv prijsvragen die universiteiten/bedrijven uitdagen om deze technologie te ontwikkelen, dan wel verder te verbeteren. bijv: een kleine, zeer lichte versie van de ISRU techniek die dan mee zou kunnen op de Mars Sample Return Missie en zou dienen om de brandstof voor de retourvlucht van het kilootje marsgrond te maken.

2) verspreiden van de kennis over Mars en een bemande marsmissie bijvoorbeeld door prijsvragen die leerkrachten Mars in hun lessen laat gebruiken

3) iedere andere wijze om invloed uit te oefenen op de besluitvorming over bemande Mars-missies en op de daadwerkelijke planning van zo’n missie; bijvoorbeeld door conferenties over het gebruik van het ISS om te trainen voor een bemande Marsmissie. Of een conferentie waarbij nadruk wordt gegeven aan de rol van vrouwen in de exploratie van Mars.

Explore Mars staat open voor alle ideeën die ons doel dichterbij kunnen brengen. Het opereert als een projectbureau met prijsvragen, conferenties en andere Mars-gerelateerde projecten. Op de rol staan in ieder geval een ISS & Mars conferentie op Yuri’s day, 12 en 13 april 2012, op de Internationale Space University in Straatsburg. Verder het houden van een expert-meeting over agricultuur op Mars, waarbij Explore Mars heel graag juist ook experts uit onze gewone voedselvoorziening (ons eigen Westland bijv.) zou willen betrekken bij de zoek naar hoe eten op Mars te verbouwen.

Explore Mars wordt gesteund door Aerojet, NASA hoofdkantoor, Google, Boeing, Lockheed, SpaceX, Stott Foundation, en vele, vele anderen. Het heeft zeer nauwe samenwerkingsbanden met The Planetary Society, The National Science Teachers Association (NSTA) USA, en hartelijke banden met alle andere mars-georienteerde organisaties, maar ook Women in Aerospace (in de VS en in Europa) en ga zo maar door.

Explore Mars heeft een eigen website (www.exploremars.org) en geeft ieder kwartaal een online magazine uit, waarin de leiders in de ruimtevaartwereld aan het woord komen.

In de afgelopen maanden heeft het bestuur van de Mars Society Nederland lange discussies gevoerd over wat haar koers moet zijn in de komende jaren. Uiteindelijk wilde het bestuur van de Mars Society Nederland unaniem een meer daadkrachtige koers. Zij benaderde Explore Mars Inc, een stichting, geen ledenorganisatie, en vroegen of het mogelijk zou zijn om Explore Mars Nederland op te richten. Daarmee tot uitdrukking brengend dat Mars bereikbaar is, en betaalbaar, en noodzakelijk, ook hier in Nederland. Hoewel Explore Mars Inc absoluut geen concurrent van de Mars Society wil zijn, heeft zij toestemming gegeven tot het gebruik van haar naam. Daarbij wel uitdrukkelijk eisend dat Explore Mars Nederland niet financieel verweven is of ooit zal zijn met Explore Mars Inc.

Ook verzocht EM Inc een ander logo te kiezen voor de EM Nederland organisatie. En zo geschiedde:

Cas Laansma ontwierp een logo dat weliswaar nog wel iets weg heeft van het Amerikaanse logo, maar dan alleen voor hen die dat weten.

Explore Mars Nederland in oprichting heeft inmiddels nauwe banden met Women in Aerospace Europe en de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR), waarmee er in de komende jaren lezingen georganiseerd gaan worden. Wij hopen dat ook de afdeling van de Planetary Society in Nederland zal willen aanhaken bij deze lezingcyclus want met zijn vieren is het organiseren van interessante lezingen op goed te bereiken plaatsen als Dutch Space, Lucht en Ruimtevaart van de TU Delft en vele andere locaties natuurlijk veel gemakkelijker te realiseren. De lezingen zullen worden aangekondigd op onze Nederlandse website www.exploremars.nl en via een nieuwsbrief waar voor je je kunt aanmelden.

En wat betekent dat nu voor jullie, als donateurs van de Mars Society Nederland?

Jullie donateurschap van de Nederlandse, en daarmee lidmaatschap van de Amerikaanse Mars Society in Boulder, blijft lopen tot het eind van jullie jaarperiode (en die is afhankelijk van de datum waarop je ooit lid werd).

Mocht dat je niet zinnen, dan kun je ook naar rato van de duur van je huidige MS NL lidmaatschap/ donatie het aantal maanden teruggestort krijgen. De penningmeester schrijft ieder van jullie hierover nog een persoonlijke brief in de komende 2 weken.

Wij hopen dat jullie willen overwegen om Explore Mars te steunen bij haar activiteiten en wij hopen dat jullie met deze nieuwe organisatie samen voor bijeenkomsten en activiteiten willen werken.

On to Mars,

no Detours.

Artemis Westenberg

Een nieuw ruimtepak

Een nieuw jasje dus. Ook Mars Society Nederland ontsnapt niet aan een grondige opfris-actie. De stichting wordt nieuw leven ingeblazen, we willen de marsonauten weer opzoeken en we kijken naar frisse ideeen om de achterban te benaderen.

Mogelijk kunnen nieuwe “social media” zoals Twitter en Facebook ons daarbij helpen, maar ook traditionele manieren zoals een magazine blijven op het menu. In ieder geval gaan we experimenteren en de website kan daar ons van dienst zijn.

Daarvoor moet de website wel ingericht zijn om flexibel een experiment te doen. Onze website is dus een flink stuk vereenvoudigd en van een hoop oude erfenis nemen we afscheid. Het nieuwe uiterlijk is nog niet af en we zullen ongetwijfeld hier en daar puntjes op de “i” zetten.

De nieuwe opzet scheelt een hoop tijd, niet alleen in het aanpassen ten behoeve van een wild idee, maar ook in het niet meer hoeven onderhouden van vele oude statische pagina’s waar niemand meer naar kijkt.

Veel is aan het schuiven in de ruimtevaart, de opmars van SpaceX, ruimte-toerisme, de nieuwe Mars-club Explore Mars, noem maar op. Wij bereiden ons alvast voor op de zaken die gaan komen en doen met de nieuwe site ons eerste kleine stapje.

Explore Mars talks Google

Een nieuwe organisatie is onlangs in het voetlicht getreden. Explore Mars is een club van Mars-fans die op een nieuwe en frisse manier de exploratie van Mars willen ondersteunen. We hebben nog niet veel van ze gehoord, maar de meeste namen, zo niet alle, zijn ons bekend van de Mars Society. Chris Carberry is directeur voor de dagelijkse zaken, zoals hij dat tot voor kort ook was voor The Mars Society.

Chris hield kort geleden zijn vuurdoop voor het grote, internet, publiek. Google gaf hem de gelegenheid om een “Google Tech Talk” te houden. Uiteraard is dit praatje te zien bij de dochter van Google, Youtube:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=w7lG36KSeaQ[/youtube]

Explore Mars heeft goede contacten met Google en dit is niet de enige organisatie waarmee het in zee is gegaan. Deze jonge non-profit groep heeft ambitieuse plannen en gaat voortborduren op de successen van de Mars Society, zonder overigens met deze te concureren. Plannen waarbij men de hulp aan leden van alle lagen van de bevolking gaat vragen. Misschien is dit ook iets voor ons? Bekenden uit de Mars wereld zijn ons al voorgegaan.

Podcast 10e Isaac Asimov Memorial Debate

Waarschijnlijk is het de meeste ruimtevaartfans wel opgevallen, de bemande ruimtevaart is in een diepe crisis. President Obama gaat zeer waarschijnlijk het Maan-project afschieten en er zijn geen plannen voor een alternatief. Voor de Amerikenen nu de vraag, “hoe nu verder met NASA?’. Tijd voor een discussie en de 10e “Isaac Asimov Memorial Debate” is gebruikt als podium om over het bemande ruimtevaartprogamma van NASA te debateren.

Het debat is gehouden in het Hayden Planetarium en de daar verbonden astronoom Neil deGrasse Tyson leidde de discussie. Robert Zubrin van de Mars Society nam deel omde kant van zijn club te verdedigen. Neil deGrasse Tyson gaf eerder op het web deze introductie:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=524aD1yv6WA[/youtube]

Zes mannen gingen het gesprek met elkaar aan met als verrassing aan het eind de deelname van astronaut Buzz Aldrin. Van deze avond is de podcast te beluisteren (Engels!).

Wel een WAARSCHUWING, het bestand is 115 mb groot en de opname duurt 2 uur en 16 minuten.

Ga voor de podcast naar deze pagina.

Alle zes deelnemers op een rij:

"Mars: Is it worth the trip?"

big_ideas_19jan2010

Onze vrienden van de Mars Society uit het land “down under” vestigen de aandacht op een radioprogramma, “Big Ideas”, aanstaande zondag 24 januari. En Michael West van de Australische AIAA te Sydney meldt het volgende hierover:

Dear AIAA members and friends,

Just a brief email to let you know that ‘Science in the Pub – Mars: Is it worth the trip?’ will be broadcast on ABC Radio National this Sunday January 24th at 5pm as part of the Cafe Scientific summer series. This event was originally held in May last year as part of the Australian Science Festival and features Dr Pascal Lee, the 2009 AIAA Distinguished Lecturer. Other panelists include Dr Jonathan Clarke from Mars Society Australia and Professor Malcolm Walter from the Australian Centre for Astrobiology and the discussion is moderated by ABC Radio hosts Paul Willis and Bernie Hobbs. It was a great event and is worth listening to.

If listening to the radio isn’t an option, the program can also be streamed over the net at this link: http://www.abc.net.au/rn/bigideas/

Feel free to forward this message to others who may be interested.

Cheers,

Michael West
Chair, AIAA Sydney Section

Jonathan Clarke is tevens hoofd van het MDRS science support team en ook Pascal Lee is een oude bekende van de Mars Society. Het programma start om 5 uur ‘s middags lokale tijd, dat zou voor ons 7 uur ‘s ochtends moeten zijn. De link voor de stream is dus: www.abc.net.au/rn/bigideas. Mocht 7 uur erg vroeg zijn, dan zal vast later de podcast te beluisteren zijn.

Een link naar de webpagina over de aflevering is hier.